Тиквените семки са природен продукт, който носи полза за различни органи на човека. Те са ефективни срещу глисти и при храносмилателни нарушения, полезни са за мъже и жени при полови разстройства, за възрастни и деца за поддържането на имунитета. А стойността им ги прави достъпни за лечение и поддържане на доброто здраве.
Сега ще Ви разкажем подробно каква е ползата и вредата на тиквените семки и как да ги използвате за профилактика, лечение, за засилване на имунитета и за подобряване на здравето.
Обикновената традиционна тиква е с американски произход. Отглеждали са я индианците от Южна Америка и са я използвали широко с терапевтични и кулинарни цели. Днес тиквата е един от основните зеленчуци. Меката и част се използва често за ядене, а семената и – за лечение и профилактика на болести.
Семената на тиквата имат по-голям терапевтичен ефект, затова за лечение се използват именно те в различни форми (смлени на прах или на брашно, кълнове, етерично масло).
Питателността и калоричността на семките от тиквата се определя от мастния им състав.
100 гр семена съдържат 50 гр мазнини, 25 гр белтъци. Въглехидратите в семената са много по-малко – едва 15 гр/100 гр. Има също и малко количество фибри и вода (около 6 гр/100 гр). Сто грама тиква съдържа 550 ккал (ако сравняваме, орехите съдържат 700 ккал/100 гр, а кашата от елда – само 100 ккал).
Що се отнася до биологично активните вещества, то в тиквата те са в рекордно количество. Към тях се отнасят:
Полезността на тиквените семки води до промени в организма, в различните органи и системи:
В случай, че семките се употребяват печени и осолени, може да се каже че са вредни, но това е само ако се консумират без контрол, многото семки могат да предизвикат киселини, затова е добре да се ограничаваме при похапването им.
Злоупотребата с тиквените семена не е препоръчителна и при запушване на червата. А ако искате да отслабнете, съвсем не е добре да се „оливате“ в консумирането им.
Ползата на тиквените семки за мъжете е обусловена от съдържащия се в тях цинк. Този микроелемент предпазва от възпаления на простатата и от патологично уголемяване на съединителната тъкан в тази област. Честата причина за простатита е бавното движение на кръвта в малкия таз, пикочния мехур и тестисите. Това се случва при малка двигателна активност, неподвижен начин на живот, работа на стол, излишни килограми, чести запеци, носене на тясно бельо.
Това е едно познато средство за повишаване на потентността и за лечение на мъжката сила (един от главните признаци за появата на простатен аденом е половата слабост). Семената се мелят и се смесват с мед, след което се правят на топчета. Това „лекарство“ се съхранява в хладилник и се ядат по 304 топчета 20-30 минути преди хранене. Освен млените зърна, може да се използва и готов прах (или брашно). Лечението продължава 20-30 дни.
При простатит трябва да се ядат по 50-60 тиквени семена на ден. Това ще предотврати появата на болестта. Полезни са и за хора, които работят седнали, а също и при умствено натоварване.
Важно: семената трябва да се дъвчат много добре. Само тогава ще се прояви лечебният им ефект. В противен случай може да преминат през храносмилателния тракт необработени.
И за жените силата на семената на тиквата е толкова голяма, колкото и за мъжете. Те лекуват полипи по половите и храносмилателните органи. Срещу полипи семената се използват с яйчен белтък и жълтък.
Разтворът от яйца и тиквени семки се прави като 1 яйце се смесва с 1 лъжица брашно от тиквени семки и 1 лъжица растително масло. Тази смес се държи на водна баня двайсетина минути и се съхранява в хладилник. Използва се сутрин по 1 ч.л. на гладно. Лечението продължава 5 дни, след което 5 дни се почива.
Първо започват да намаляват полипите в червата и стомаха. След месец те излизат от корема заедно с фекалната маса и слузта. По-късно това средство предизвиква отделянето и извеждането на полипите по матката.
Освен за подобряване на кръвния поток и имунитета, за предпазване от усложнения като при остеопороза и менопауза, тиквените семена помагат да се запази привлекателният вид и младостта.
С козметична цел се използват семена от тиква на прах. Прахът се смесва с яйце или кисело мляко и тази смес се нанася върху кожата на лицето и ръцете. Маслата и витамините подхранват дермата, правят я свежа и и придават цвят.
Семките от тикви помагат при токсикоза. Затова е необходимо да се ядат на празен стомах или брашното от семките да се приема с вода.
В периода на бременността тиквените семена извеждат течностите и солта, затова се препоръчват при отоци в последния триместър. Важно свойство на семките през този период е предпазването от запек.
При кърмете тиквените семки увеличават кърмата, но колко може да яде една кърмеща жена на ден? На ден може кърмещите жени да ядат по 50-100 грама семки, като може да се заменят с 2-3 с.л. тиквено масло.
Семките на тиква съхраняват пълния комплекс от биологично активни вещества при правилната им обработка. Трябва да се сушат на сянка или на слънце, без да минават през термична обработка. Ако се нагреят повече от 45°С, полезните им компоненти намаляват.
За по-доброто усвояване семките се мелят заедно с люспите. Ако зърната се смелят без люспите, част от полезните вещества ще се изгуби. Често аптечните прахове от семките се правят от почистени от люспите семки. Затова най-полезното лекарство е това, което сме си направили сами (вкъщи с помощта на кафемелачката).
Защо е по-добре да приемаме семките на прах, отколкото цели? Защото доброто усвояване на полезните елементи зависи от това, доколко добре са сдъвкани семената.
Колкото по-добре е смлян хранителният продукт, толкова повече полезни компоненти ще се усвоят. Затова брашното помага на организма да вземе максимумът биологично активни компоненти.
Брашното може да се използва самостоятелно (преди ядене, с вода) или заедно с храната (като добавка към салатата, кашата и като подправка).
Такова масло се прави като се използва студено пресоване. Маслото от семена на тиква запазва витамините и минералните елементи в себе си, усвоява се напълно и затова е много ефикасно за лечение. Освен това е удобно да се използва за лекуване чрез компреси например.
Дали да се използва термична обработка, зависи от целта на използването на семките. Ако ще бъдат като подправка към храната, обработването им термично ще усили вкуса и. Ако семената ще се ползват за лекуване и оздравяване, по-добре е да са сурови. Точно в изсушените зърна на тиквата се съхранява пълният обем на питателни елементи.
При термична обработка повече от 45 градуса 50% от биоактивните вещества се губят.
Тиквата е едно от най-полезните растения на Земята. То носи ползи на човека чрез плодовете, семената, цветовете и листата си. Лечението със семена е едно от най-достъпните и ефикасни природни методи за подпомагане на здравето.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: