Тиквени семки – защо са толкова полезни?
Тиквените семки са природен продукт, който носи полза за различни органи на човека. Те са ефективни срещу глисти и при храносмилателни нарушения, полезни са за мъже и жени при полови разстройства, за възрастни и деца за поддържането на имунитета. А стойността им ги прави достъпни за лечение и поддържане на доброто здраве.
Сега ще Ви разкажем подробно каква е ползата и вредата на тиквените семки и как да ги използвате за профилактика, лечение, за засилване на имунитета и за подобряване на здравето.
Тиква – зеленчук за лекуване и подхранване
Обикновената традиционна тиква е с американски произход. Отглеждали са я индианците от Южна Америка и са я използвали широко с терапевтични и кулинарни цели. Днес тиквата е един от основните зеленчуци. Меката и част се използва често за ядене, а семената и – за лечение и профилактика на болести.
Семената на тиквата имат по-голям терапевтичен ефект, затова за лечение се използват именно те в различни форми (смлени на прах или на брашно, кълнове, етерично масло).
Състав и свойства на тиквените семки:
Питателността и калоричността на семките от тиквата се определя от мастния им състав.
100 гр семена съдържат 50 гр мазнини, 25 гр белтъци. Въглехидратите в семената са много по-малко – едва 15 гр/100 гр. Има също и малко количество фибри и вода (около 6 гр/100 гр). Сто грама тиква съдържа 550 ккал (ако сравняваме, орехите съдържат 700 ккал/100 гр, а кашата от елда – само 100 ккал).
Що се отнася до биологично активните вещества, то в тиквата те са в рекордно количество. Към тях се отнасят:
- Пълната група витамини В, а също и A, C, D, K, но най-много – витамин Е.
- Мастни киселини (9 гр/100 гр) – необходими са за укрепването на нервните влакна, затова помагат при лечението на неврологични заболявания, а също и на остеопороза и кардиологични болести.
- Аминокиселини (в тиквата са 20, от тях 12 са незаменими, които организмът не синтезира сам). От тях тялото произвежда белтъчни структури – мускули, какво друго? 100 гр сурови семена от тиква удовлетворяват дневната потребност на организма от аминокиселини почти напълно. Аминокиселините участват също и в обмена и усвояването на веществата, възстановяват различните увреждания (рани, фрактури, мускулна тъкан, други травми), поддържат имунитета и физическото развитие.
- Микро- и макроелементи. Сред тях има рекордьори: фосфор (1200 мг/100 гр), калий (810 мг/100 гр) и магнезий (535 мг/100 гр). Следващите по съдържание в тиквените семена са калцият (45 мг), натрият (20 мг), желязото (15 мг) и цинкът (8 мг). Другите елементи са в минимални количества – мед, манган, селен. 15 грама семена осигуряват на човека дневната доза магнезий, фосфор и манган. А 150 грама – дневната доза от мед и цинк.
- Антиглистно вещество – кукурбитин (бори се с глистите и други видове паразити)
За кого са полезни семките от тиква?
Полезността на тиквените семки води до промени в организма, в различните органи и системи:
- Подобряват обменните процеси и усвояването на хранителните елементи. При изтощение и отслабване помагат за набиране на маса. При диабет намаляват нивата на кръвната захар.
- За храносмилателната система – гонт паразитите, стимулират отделянето и движението на жлъчните сокове, подобряват храносмилателните процеси. Тиквата е леко слабително средство, което помага при запеци. Освен това подпомага извеждането на токсините и пречиства организма от тежките метали.
- Пречистват съдовете от холестерола и подобряват дейността на кръвоносната система и мозъка. Витаминът Б9 и линоловата киселина, които присъстват в тиквените семки, заздравяват артериалните стени, понижават налягането и намаляват болките в сърцето. Желязото увеличава нивата на хемоглобина. Калият и магнезият стабилизират дейността на сърдечния мускул. Фосфорът и цинкът стимулират мозъчната дейност, затова и млените тиквени семена подобряват паметта, намаляват умората и действат много положително при умствено натоварване.
- Благодарение на способността на тиквените семки да пречистват съдовете и да забързват кръвния поток, намаляват и хроничните възпаления като артроза, дерматологични възпаления и обриви.
- Тиквата стабилизира нервната система и е полезна при депресии и неврози. Семената и са се използвали за лечение на всякакви болести на нервите е Древен Китай.
- Мекото диуретично въздействие на семената се отразява добре върху състоянието на бъбреците, което ги прави ефективно профилактично средство срещу пясък и камъни.
- Тиквените семки могат да се използват в консервативно лечение срещу рак, тъй като притежават противораково действие. Подобряват състоянието при тумори и забавят растежа им.
- Действат прекрасно за подобряване състоянието на костната тъкан
- Цинкът в семената помага при простатит и ранно оплешивяване при мъжете.
Вредни ли са семките от тиквата?
В случай, че семките се употребяват печени и осолени, може да се каже че са вредни, но това е само ако се консумират без контрол, многото семки могат да предизвикат киселини, затова е добре да се ограничаваме при похапването им.
Злоупотребата с тиквените семена не е препоръчителна и при запушване на червата. А ако искате да отслабнете, съвсем не е добре да се "оливате“ в консумирането им.
Тиквени семки за мъжете
Ползата на тиквените семки за мъжете е обусловена от съдържащия се в тях цинк. Този микроелемент предпазва от възпаления на простатата и от патологично уголемяване на съединителната тъкан в тази област. Честата причина за простатита е бавното движение на кръвта в малкия таз, пикочния мехур и тестисите. Това се случва при малка двигателна активност, неподвижен начин на живот, работа на стол, излишни килограми, чести запеци, носене на тясно бельо.
Семена от тиква с мед за мъже
Това е едно познато средство за повишаване на потентността и за лечение на мъжката сила (един от главните признаци за появата на простатен аденом е половата слабост). Семената се мелят и се смесват с мед, след което се правят на топчета. Това "лекарство“ се съхранява в хладилник и се ядат по 304 топчета 20-30 минути преди хранене. Освен млените зърна, може да се използва и готов прах (или брашно). Лечението продължава 20-30 дни.
При простатит трябва да се ядат по 50-60 тиквени семена на ден. Това ще предотврати появата на болестта. Полезни са и за хора, които работят седнали, а също и при умствено натоварване.
Важно: семената трябва да се дъвчат много добре. Само тогава ще се прояви лечебният им ефект. В противен случай може да преминат през храносмилателния тракт необработени.
Тиквени семки за жените
И за жените силата на семената на тиквата е толкова голяма, колкото и за мъжете. Те лекуват полипи по половите и храносмилателните органи. Срещу полипи семената се използват с яйчен белтък и жълтък.
Разтворът от яйца и тиквени семки се прави като 1 яйце се смесва с 1 лъжица брашно от тиквени семки и 1 лъжица растително масло. Тази смес се държи на водна баня двайсетина минути и се съхранява в хладилник. Използва се сутрин по 1 ч.л. на гладно. Лечението продължава 5 дни, след което 5 дни се почива.
Първо започват да намаляват полипите в червата и стомаха. След месец те излизат от корема заедно с фекалната маса и слузта. По-късно това средство предизвиква отделянето и извеждането на полипите по матката.
Освен за подобряване на кръвния поток и имунитета, за предпазване от усложнения като при остеопороза и менопауза, тиквените семена помагат да се запази привлекателният вид и младостта.
С козметична цел се използват семена от тиква на прах. Прахът се смесва с яйце или кисело мляко и тази смес се нанася върху кожата на лицето и ръцете. Маслата и витамините подхранват дермата, правят я свежа и и придават цвят.
Тиквени семки и бременност
Семките от тикви помагат при токсикоза. Затова е необходимо да се ядат на празен стомах или брашното от семките да се приема с вода.
В периода на бременността тиквените семена извеждат течностите и солта, затова се препоръчват при отоци в последния триместър. Важно свойство на семките през този период е предпазването от запек.
При кърмете тиквените семки увеличават кърмата, но колко може да яде една кърмеща жена на ден? На ден може кърмещите жени да ядат по 50-100 грама семки, като може да се заменят с 2-3 с.л. тиквено масло.
Как да използваме тиквените семки?
Семките на тиква съхраняват пълния комплекс от биологично активни вещества при правилната им обработка. Трябва да се сушат на сянка или на слънце, без да минават през термична обработка. Ако се нагреят повече от 45°С, полезните им компоненти намаляват.
Прах от тиквени семки
За по-доброто усвояване семките се мелят заедно с люспите. Ако зърната се смелят без люспите, част от полезните вещества ще се изгуби. Често аптечните прахове от семките се правят от почистени от люспите семки. Затова най-полезното лекарство е това, което сме си направили сами (вкъщи с помощта на кафемелачката).
Защо е по-добре да приемаме семките на прах, отколкото цели? Защото доброто усвояване на полезните елементи зависи от това, доколко добре са сдъвкани семената.
Колкото по-добре е смлян хранителният продукт, толкова повече полезни компоненти ще се усвоят. Затова брашното помага на организма да вземе максимумът биологично активни компоненти.
Брашното може да се използва самостоятелно (преди ядене, с вода) или заедно с храната (като добавка към салатата, кашата и като подправка).
Масло от семена на тиква
Такова масло се прави като се използва студено пресоване. Маслото от семена на тиква запазва витамините и минералните елементи в себе си, усвоява се напълно и затова е много ефикасно за лечение. Освен това е удобно да се използва за лекуване чрез компреси например.
Можем ли да печем семките на тиквата?
Дали да се използва термична обработка, зависи от целта на използването на семките. Ако ще бъдат като подправка към храната, обработването им термично ще усили вкуса и. Ако семената ще се ползват за лекуване и оздравяване, по-добре е да са сурови. Точно в изсушените зърна на тиквата се съхранява пълният обем на питателни елементи.
При термична обработка повече от 45 градуса 50% от биоактивните вещества се губят.
Тиквата е едно от най-полезните растения на Земята. То носи ползи на човека чрез плодовете, семената, цветовете и листата си. Лечението със семена е едно от най-достъпните и ефикасни природни методи за подпомагане на здравето.
Оставете коментар