Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Пясъчниците – детска радост и родителска тревога

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Всичко за бебето и детето | Все още няма коментари. | 1745 прегледа на този пост

Съдържание на Пясъчниците – детска радост и родителска тревога


Пясъчниците – радост за детето и притеснение за родителя!

Може би няма дете, което да не може да прекара часове наред в игри в пясъчника. Пясъчниците са едни от най-забавните и предпочитани от малчуганите пространства по парковете и градинките. Свободното пускане на децата в пясъчника обаче поражда редица въпроси у родителя – безопасно ли е, чисто ли е, кой ги стопанисва?

За много родители най-страшното, което може да се случи, когато детето си играе в пясъчника, е то да се изцапа и да си посипе главата с пясък.Скрити рискове от игри в пясъчника

За много родители най-страшното, което може да се случи, когато детето си играе в пясъчника, е то да се изцапа и да си посипе главата с пясък. Това обаче далеч не е най-сериозната опасност, скрита зад любимите игри на пясъчните площадки. Тъй като те се намират на открито, могат лесно да се замърсят. Редовно в пясъчника има санитарни отпадъци, боклуци, счупени стъкла от бутилки, фасове и животински изпражнения. За да предотвратите нараняване или инфекция на детския организъм, е напълно задължително да не оставяте детето без контрол, а да наблюдавате какви "скрити съкровища" ще отрие измежду песъчинките. Винаги след игра в пясъчник измивайте ръцете на детето. Ако наблизо няма чешма, то може да използвате мокра кърпичка, но е наистина важно да не оставяте тази задача чак за у дома. Винаги когато се приберете, проверявайте и за кърлежи, тъй като те са наболял проблем в летния сезон, чиито най-редовни жертви са именно малките деца.

Кой стопанисва пясъчниците?

Стопанин на детските пясъчници е т.нар. Орган за контрол на детските площадки. Именно стопанинът на площадките има отговорността да стопанисва правилно и редовно своята собственост. Контрол и поддръжка на пясъчниците се извършва по три отделни линии – постоянен, който е веднъж на 7-10 дни; периодичен, който се извършва веднъж на 1-3 месеца и годишен, който представлява основна проверка на площадката най-често от представители на общината.

Стопанинът на пясъчника носи отговорността пясъкът на съответната площадка да бъде закупен от сертифициран търговец. Как се преценява състоянието на пясъчниците?

Стопанинът на пясъчника носи отговорността пясъкът на съответната площадка да бъде закупен от сертифициран търговец. Пясъкът, с който се пълнят любимите места за игра на децата, трябва да отговаря на определени изисквания за състав и чистота. Дезинфекция на пясъчниците се извършва поне два пъти на сезон, за да се предотврати развитието на инфекции и бактерии, които могат сериозно да застрашат здравето на малчуганите. Препоръките за поддръжка на пясъчниците сочат, че пясъкът в тях трябва да се подменя изцяло на всеки две години, а не просто да се допълва с нов, чист слой.

Какво да правим в случай на нередности?

Ако забележите, че пясъчникът на близката площадка е занемарен – не се почиства и пясъкът е стар, добре е да сигнализирате в съответната община или Комисия за защита на потребителите. Всеки гражданин може да сигнализира и да изиска лабораторен анализ на състоянието на пясъка, обръщайки се към контролните органи. Родителите е важно да знаят, че биха могли и сами да занесат проба от пясъка в акредитирана лаборатория – списъка им може да откриете е регистъра на Българската служба по акредитация.

Как да знаем какво е състоянието на пясъчника, в който водим детето си?

Информация за това кога е правена дезинфекция на пясъка и по какъв график се осъществява поддръжката на пясъчниците може да изискате от общината, на територията на която се намира конкретната площадката.

Накрая оставяме на Вас да прецените дали да пускате децата си да си играят в пясъчниците. Макар да съществуват някои рискове, те биха могли да бъдат предотвратени при установяване на адекватен контрол от съответните служби и най-вече от страна на родителя. Не ограничавайте детето си – просто оглеждайте къде играе, а при най-малкото съмнение – сменете площадката.

Пясъчниците – детска радост и родителска тревога Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™