Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Паразити, глисти – симптоми, признаци, лечение

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 16362 прегледа на този пост

Съдържание на Паразити, глисти – симптоми, признаци, лечение


Гостите, които не сме поканили – паразитите

Паразити се наричат организми, които използват като източник на храна или среда на обитаване други живи същества, нанасяйки им вреда. Думата „паразит“ от гръцки означава „храненик“.

Паразитите са много разнообразни. Те могат да са микроскопични, а могат да достигат и дължина до няколко метра. Различни са и местата им за обитаване в организма: червата, черният дроб, мускулите, понякога дори и главният мозък. Всъщност, паразитите могат да се заселят навсякъде. Ако паразитът е червей (глист), то заболяването обикновено се нарича хелминтоза.

Неканените „гости“ в организма ни са опасни поради две причини: те могат както да разрушават органите ни механично, така и да ги отравят с продуктите на жизнената си дейност.

Забележителното е, че до смърт заразяването с паразити води рядко. Това не е чудно, тъй като заедно със стопанина загива и самият паразит. Затова хората могат с години да се лекуват от най-различни болести, приписвайки умората си на недостига на витамини, а алергията – на лоша екология и наследственост. Но причината за тези проблеми може да е паразит, който трови организма. Нито един човек на света, независимо от възрастта и социалния му статус, не може да е застрахован от попадане на паразити в организма му.

Симптоми на заразяване с глисти

Наличието на паразити в организма провокира безсъние, скърцане със зъби по време на сън, нарушения на съняОплакванията на хора, в чийто организъм са се заселили паразити, може да са много разнообразни. Възможни са следните симптоми на паразити-глисти:

 • Нарушено храносмилане, повишено образуване на газове, неустойчиви изхождания, чести болки в корема, сърбеж в областта на ануса;
 • Болки и възпаление на ставите;
 • Обриви по кожата, сърбежи;
 • Слабост, умора, косопад, понижен хемоглобин;
 • Психическа потиснатост, раздразнителност, скърцане със зъби и отделяне на слюнка по време на сън, безсъние и други нарушения на съня;
 • Лошо състояние без видими причини и диагноза.

Повишената чувствителност към алергени също може да е резултат от дейността на глистите. Смята се, че повече от половината от всички алергични реакции и дори случаите на бронхиална астма може да са резултат от съществуването или прекараната някога хелминтоза.

Видове паразити

Организмите, които живеят за наша сметка, са безброй много. Днес са открити повече от 200 вида паразити. Ето най-често срещащите се:

Токсоплазма гондии

Паразитите глисти причиняват проблеми с храносмилането, болки в корема, повишено образуване на газовеПоразява нервната система, черния дроб, далака, скелетните мускули и миокарда. Най-опасна е за бременните жени. Ако бъдещата майка се разболее от токсоплазма, вероятността бъдещото дете да се роди с увреждания е много голяма.

Амеба

Най-често предизвиква увреждане на дебелото черво с продължителна диария. По данни на Световната организация по здравеопазване от амебиаза боледува 10% от населението на земното кълбо.

Алвеококи

Прораства в тъканите на органите на стопанина като злокачествен тумор. Често поразява черния дроб и главния мозък, където големината на образуванието, предизвикано от паразита, може да достигне 15 см. в диаметър.

Шистозоми

Живеят и се размножават в кръвта на болния. Могат да преминават през стените на съдовете, попадайки в пикочния мехур и червата. Зародишите, които са в яйцата, отделят специфична отрова, която разрушава тъканите и отравя организма.

Острици

Най-често се срещат при децата, заселват се в долните отдели на тънкото черво и в част от дебелото черво. Ако остриците запушат апендикса, това може да предизвика пристъп на апендисит. Нарушават храносмилането, в кръвта на болния значително се понижава нивото на важните микроелементи.

Аскариди

Много видове паразити могат да причинят обриви по кожата, сърбежЛичинките на аскарида в организма на човека може да доведат до сериозни нарушения в работата на имунната система. На ранния стадий на заболяването може да се наблюдава повишена телесна температура, суха кашлица, обрив, понякога се увеличава черният дроб. Заселилите се в черния дроб аскариди отделят отрови, които са силни алергени.

Важна е диагностиката

Методите за съвременна диагностика позволяват да се открият всички видове паразити. Но често случаите на заразяване си остават неразкрити. Обикновено пациентите дори не се и замислят, че може да са атакувани от глисти. Все пак слабостта, депресията, влошеният апетит, главоболията, алергичните реакции могат да се срещат при най-различни заболявания.

В резултат на това хората не си правят необходимите изследвания и действителната причина за заболяването остава неизвестна. А човек продължава да ходи по лекари и да приема безполезни лекарства.

Затова диагностицирането на паразитна инфекция е много важно. Особено в случаите, когато диагнозата до края остава неизяснена, лечението не помага, а оплакванията остават налице.

Лечението на хелминти – индивидуално

Универсални методи за избавяне от паразити няма. Подходът към лечението винаги е индивидуален. Възможно е лечение с лекарства или с други методи. Понякога дори се налага операция. Окончателната тактика за избавянето на паразитите се изписва от лекар след подробни изследвания.

Днес вследствие на сериозните промени в екологията се използват широко антибиотици и други лекарствени препарати, често се храним нездравословно, клиничната картина на хелминтозата се променя. Всяко второ-трето дете има паразитни проблеми. Във връзка с разширяващите се граници при пътешествия до екзотични и топли страни често се откриват хелминтози, които по-рано са се наблюдавали само в отделни региони. Наличието на хелминти в организма съществено понижава имунитета към вирусни заболявания. Особено забележимо е това при често и продължително боледуващи деца, а също е и честа причина за продължителен субфебрилитет.

За диагностика на глисти в тялото се провеждат изследвания на изхожданията, кръвта и други видове изследванияЗа диагностиката на хелминтози се използват няколко метода:

 • Микроскопичен (откриване на паразити в средите);
 • Имунно-ензимен анализ (изследване на кръвта за антитела);
 • Метод на вегето-резонансно тестване (ВРТ) – откриване на паразити по честотни характеристики.

Последният метод има редица предимства в сравнение с другите методи:

 • Не е инвазивен, не се дава кръв, което е особено важно в педиатрията;
 • Позволява да се определи в какъв стадий е патологията (яйца, личинки, възрастни), а също и присъствието на паразити в органите. За съжаление, изследването на изпражнения за яйца на глисти не винаги е достоверно, защото паразитите в организма преминават през различни стадии на развитие, затова, за да се хванат, трябва изпражненията да се изследват многократно.
 • В сравнение с имунологичния метод ВРТ диагностиката е по-евтин вариант.
 • Достоверността е повече от 80%.
 • ВРТ позволява както да се открие хелминтозата, така и да се определи най-ефективният начин за лечението и.

Хомеопатичното лечение в съчетание с антипаразитна терапия помага съществено да се укрепи имунната система, да се нормализира работата на стомашно-чревната система, нервната и другите системи.

По данни на ВРТ диагностиката хелминтозите често се срещат при пациенти, които имат заболявания на храносмилателната система, а също и болести, свързани с нарушения в обмена на веществата и киселинно-алкалното равновесие в организма (захарен диабет, затлъстяване, язвен колит, хепатит, холецистит, панкреатит и други).

След обезпаразитяване и пречистване на организма обикновено се облекчава протичането на основното заболяване, често се наблюдава клинична ремисия. В тези случаи методът ВРТ позволява също така да се избере правилният хранителен режим.

Паразити, глисти – симптоми, признаци, лечение Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™