Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Мястото на кардиото в тренировките

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Спорт, тренировки и упражнения, Отслабване | Все още няма коментари. | 2477 прегледа на този пост

Съдържание на Мястото на кардиото в тренировките


Така нареченото кардио или активностите, които учестяват пулса ни максимално, са сред най-полезните не само за тялото, за общата форма, но и за сърцето – най-важният мускул в организма. Кога да правим кардио, за да бъде най-ефективно и най-полезно, какъв тип кардио да предпочетем и да го съчетаваме ли с други спортни дейности?

Защо е важно кардиото?

  • Този тип движение е есенциална част от всяка тренировка
  • Кардио спортовете са спортове на издръжливост и колкото повече ги практикуваме, толкова по-издръжливи сме
  • Незаменимо е при предотвратяване на проблеми със сърцето, както и на вирусни заболявания на организмаКардиото рано сутрин на празен стомах е много полезно.

Кое е най-подходящото време за кардио?

Макар да се изказват много мнения, важното е да се вслушваме в собственото си тяло. Ако по принцип не сте ранобудна личност, то така препоръчваното кардио рано сутрин едва ли е за Вас. Важно е каквото и да правим, да се вслушаме в тялото си, тъй като всички сме различни по физически потребности. И все пак важно е да сме запознати с основните начини и основните времеви периоди според специалистите, когато кардиото е най-полезно.

Кардио рано сутрин на гладен стомах

Макар и за много хора да е мъчително и, както вече споменахме, хората, които не са сред най-ранобудните, да не трябва да издевателстват над себе си, времето сутрин преди всяко приемане на храна или напитки е най-подходящото за кардио активности. Това е именно времето, в което кардиото носи на организма най-много изгорени калории от мастни натрупвания. Трябва да го изпълняваме в средно до умерено бързо темпо, тъй като празният стомах е все пак доста измамен. Препоръчително е да се изпълнява 2 най-много 3 пъти в седмицата.

Кардио след вдигане на тежести

Защо да правим кардио след вдигане на тежести е една от най-известните и прилагани съвременни тренировки? Първо трябва да си отговорите на въпроса дали сте правили кардио, а след това да сте вдигали тежести? Беше ли това една ефективна и добра тренировка за Вас? Представихте ли се добре, било то и пред себе си? Ако сте честни и се оценявате безпристрастно, то отговорът би трябвало да е – не.

Последователността от вдигане на тежести и последващо кардио е много добра за общата ефективност и сила, както и за изразходването на енергия от мазнини запаси. Научно обяснено този процес има следните предпоставки. За отслабване и най-вече за да сваляме килограми от натрупани мазнини, тялото ни трябва да изразходва енергия от гликоген като първи източник по време на тренировки. Този процес именно се случва при тренировка с вдигане на тежести. След като тялото изгори запасите от гликоген, „посяга” и към натрупаните мазнини по време на последващото кардио.

Затова и по последни данни най-добрата тренировка включва загряване от около 5-10 минути кардио, което загрява мускулите и ставите (като леко тичане или тренировка на крос-тренажор), вдигане на тежести за оформяне на различните мускулни групи (като разбира се, ги редувате) и завършек от 15-20 минути кардио. Мускулните групи е правилно да разделяте на горна и долна част и тъй като краката са най-голямата мускулна група, е необходимо да им се отделя най-голямо внимание и време.

След силова тренировка е време за кардио активност. Този тип предизвикателна тренировка изисква най-доброто от Вас, но тялото Ви ще Ви се отблагодари. След такъв тип тренировка тялото гори допълнителни калории, без дори да си мръднем пръста, тъй като трябва да запълни енергийните запаси на организма. Затова и е важно този тип тренировки да не правите твърде често, за да не карате мускулите да изнемогват – максималното препоръчително повторение на интервала е между 2-3 пъти седмично, в зависимост от формата и моментното състояние на организма.

6 причини да правите кардио след силова тренировка:

  • Повече енергия за силовата тренировка
  • Кардиото прави кръвта по-киселинна заради окислителни процеси в организма. Това киселинно обкръжение прави мускулите доста изморени.
  • Когато правим кардио упражнения, ние за кратко време нарушаваме хормоналния баланс в организма, като в него се повишава нивото на хормона кортизол, докато в нивата на тестостерона няма особена промяна, Този дисбаланс не е добър за общото състояние на организма, затова след кардио, и то усилено, е добре да почиваме.
  • Кардиото преди силовата тренировка може да попречи на сдобиването с по-големи мускули
  • Най-добрият следтренировъчен ефект има тренировката, при която първо се вдигат тежести, а след това се прави кардио.
  • По-трудно е да правим силова тренировка след кардио и носи риск от контузии.
Мястото на кардиото в тренировките Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™