Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Кортикостероиди – истината – 2 част

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 220 прегледа на този пост

Какво са кортикостероидите и какъв е техният механизъм на действие, може да прочетете в първата част на тази статия.

Защо кортикостероидите са толкова ценни? Очевидно, защото притежават широк спектър за използване. Но, независимо от високата им медицинска значимост, те трябва да се приемат с повишено внимание. Лекарите предпочитат да започват лечението без хормонална терапия, като добавят курс от глюкокортикостероиди само при неефективност на основния процес на лечение.

Разбира се, някои болести изискват задължително въвеждане на стероидни препарати, но всички те се използват по специална схема.

Кога се използват глюкокортикостероиди:

 1. При възпалителни заболявания – ревматоиден артрит, васкулит, хроничен хепатит.
 2. Проблеми с дихателната системабронхиална астма, обструктивна болест, респираторен дистрес симптом (критично състояние, при което се наблюдава оток на белите дробове, остра хипоксия и дихателна недостатъчност).
 3. Кортикостероиди се използват при проблеми с дихателната система, възпаления, автоимунни заболявания, болести на нервната система, болести на очите, шокови състояния и другиАвтоимунни заболявания – гломерулонефрит, ревматизъм, лупус, болест на Крон.
 4. Болести на нервната система – ранното въвеждане при травми на гърба помага да се понижи рискът от развитие на усложнения, също така препаратите се използват при остеохондроза, неврити, множествена склероза.
 5. Инфекциозни болести – стероидните средства намаляват имунната реакция на организма, в някои случай ги изписват за намаляване усложненията на болестите. Глюкокортикостероиди се използват например при тежки пневмонии при болни от СПИН, за да се намали рискът от развитие на дихателна недостатъчност. При менингит при децата приемът им понижава неврологичните усложнения.
 6. Болести на очите – ирит, иридоциклит, увеит, склерит (при липса на инфекциозна активност). Въвеждането на глюкокортикостероиди изисква особено внимание, при активен бактериален или вирусен процес тези препарати могат да замаскират разпространението на инфекции, което води до загуба на зрение.
 7. Злокачествени заболявания на кръвта – левкемия, лимфома.
 8. При остри шокови състояния – при което се използва еднократно висока доза от хормона.
 9. За лечение на кожни заболявания – дерматоза, екзема, псориазис, атопичен дерматит, контактен дерматит и други.
 10. При трансплантация на органи.

Дозировките се избират строго индивидуално, за да се прецени минималната, която да е ефективна. Този подход позволява да се понижи развитието на странични ефекти. Въвеждането на една доза, дори и минималната, не може да предизвика усложнения, също както и провеждането на кратък курс (1 седмица). Мини-терапията се използва при не застрашаващи живота заболявания, докато тежките системни заболявания изискват продължителна употреба на кортикостероиди.

За да се минимизира страничното действие, има различни начини за изграждане на схема за лечение – пулс на терапията (въвеждане на голяма доза в продължение на 3 дни), прием на лекарства с краткотрайно действие веднъж на два дни.

Противопоказания на кортикостероидите

Противопоказна е употребата на кортикостероиди при бременност, стомашна язва, остеопороза,психични заболяванияНезависимо от широката им област на използване, използването на кортикостероиди е строго забранено при много болести и състояния:

 1. Бременност – може да провокират надбъбречна недостатъчност при бебето.
 2. Тежки форми на хипертония.
 3. Остеопороза – провокират още по-голяма понижаване нивата на калция в организма.
 4. Захарен диабет.
 5. Психични заболявания, епилепсия.
 6. Язви на стомашно-чревната система.
 7. Активна форма на туберкулоза и сифилис (ако няма специална терапия).
 8. Наличие на инфекциозен процес.
 9. Болест на Иценко-Кушинг – прекомерно производство от организма на хормони от надбъбречните жлези.

При курс глюкокортикостероиди повече от 2 седмици се изключва въвеждането на живи ваксини.

Кортикостероиди при бременност и при деца

При абсолютни показания по време на бременност е възможно да се провежда курс от кортикостероиди, особено ако бъдещата майка е на постоянна терапия. Добре е обаче да се предпочитат природните кортикостероиди.

В млякото хормоните проникват доста лошо, затова използването им в малки дози при кърмене не вреди. Използването на по-високи дози може да предизвика разстройство в растежа и развитието на детето. А също така да се наруши работата на хипоталамо-хипофизарната система, което води до ендокринни нарушения.

На деца кортикостероиди се изписват по строги показания, тъй като продължителното им използване води до забавяне на растежа. Може да се използват капки за нос при алергичен ринит или аденоид. Дозировката на хормоните в тази им форма е минимална и не предизвиква системни усложнения, да не говорим, че в кръвта се абсорбират само 4% глюкокортикостероиди.

Страничните действия на кортикостероидите

Нежеланите ефекти възникват при употреба на лекарства за по-дълъг период във високи дози, които превишават физиологичните норми за производство на естествени хормони. А също и при рязко спиране на препаратите.

Съвременните схеми за въвеждане помагат да се намали броят на нежеланите реакции. Използва се инхалационно въвеждане, смяна на системните препарати с местни (при неизразена симптоматика).

Стероидите потискат работата на имунната система. Затова най-често усложнение е инфекцията. Съответно рискът от присъединяване на вирус или бактерия се увеличава до известна степен. Най-вече пациентите страдат от пневмония, но се срещат и случаи на развитие на сериозни форми на варицела, която дори може да доведе до смърт. Затова не болния не се препоръчва да общува със заразени по време на курсовата терапия, ако не е боледувал от варицела.

Усложнения при терапия с кортикостероиди

Има и редица системни усложнения:

 • Язвена болест – отбелязва се риск от развитие на кръвоизливи на фона на прием, особено в комбинация с нестероидни противовъзпалителни средства.
 • Продължителната употреба на кортикостероидни препарати повишава риска от възникване на странични ефекти като язва, мускулна слабост и другиМускулна слабост – обикновено страдат мускулите на крайниците, при това дори се появяват проблеми при ходене и спира двигателната активност. Продължителният прием при болни от бронхиална астма може да предизвика миопатия на дихателните мускули.
 • Катаракта – особено висок е рискът от развитие при децата, затова при въвеждане на 10-15 мг. на ден се препоръчва периодично да се прави проверка на зрението и състоянието на лещата.
 • Психични нарушения – обикновено това са безсъние, раздразнителност, промяна на настроенията.
 • Остеопороза – тя се развива при около 30-50% от пациентите, които са дълго време на хормонална терапия. Особено голямо влияние оказват препаратите върху костите на ребрата и гръбнака. Обикновено за намаляване на негативното им влияние върху съдържанието на калций на болния се изписват 1500 мг. калций + 400 мг. витамин D. За хората с понижено отделяне на полови хормони (включително при постменопауза) в терапията се включват естрогени или тестостерон.
 • Мастни изменения в кожата – най-честото усложнение и сухата кожа, изтъняването и, поява на обриви и стрии. Вътрешните инжекции могат да предизвикат атрофични промени на кожата и мастните влакна в мястото на въвеждане.
 • Захарен диабет – кортикостероидите предизвикват значителни промени във формулата на кръвта, а освен това усилват производството на гликоген в черния дроб.

Най-сериозното усложнение е болестта на Кушинг – заболяване, свързано с повишената концентрация на хормони от надбъбречните жлези в кръвта. Най-често се среща точно при лекарствената природа на кортикостероидите. Основен симптом е затлъстяването (при което мазнините се разпределят по лицето и корема, крайниците остават слаби). Хормоналните нарушения и рязкото напълняване се отразяват в огромни стрии, може да се появи обилен обрив.

Отбелязва се повишено налягане, прекалено окосмяване при жените с нарушения в месечния им цикъл, при мъжете – импотентност.

Синдром на „отмяната“

Не само продължителното използване на кортикостероиди предизвиква нежелани реакции. Рязкото ограничаване на постъпването на лекарствата в организма води до развитие на надбъбречна недостатъчност.

При приключване на лечебен курс с кортикостероиди дозата се намалява постепенно

Нашият организъм е доста мързелив. Ако в него постъпват хормони отвън (или други вещества, които той може да произвежда сам), постепенно той спира да ги произвежда сам. При болните се наблюдава слабост, отслабване, потискане на централната нервна система, понижено кръвно налягане.

За да се избегне такава реакция, терапията се провежда с постепенно намаляване на дозировката. Ако недостатъчността вече се е изразила, за да се неутрализира тя, се въвежда кортикотропин.

Заключение

Какво са кортикостероидите, би трябвало да е станало ясно в тази статия. Действието им е колкото полезно, толкова и вредно. Но те до голяма степен облекчават живота, включително и този на децата. Затова трябва да знаем колкото се може повече за кортикостероидите. Имайте предвид, че при правилно лечение на някое заболяване, по препоръка на лекарите, то може да се замени с по-безопасни препарати.

Пазете себе си и своите близки!

Кортикостероиди – истината – 2 част Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™