Ястията дори и на най-добрия готвач на света не са ни вкусни, когато са безсолни. За нас солта е нещо, което придава вкус на ястията. Само че солта далеч не е само овкусител, тя е нещо много повече. Може да бъде много полезна, но и много вредна. Всичко за нея можете да разберете от нашата статия.
Вреди от солта
Обикновено започваме с положителната страна на продуктите, но този път ще изневерим на себе си и ще започнем с вредите. Отрицателното въздействие на солта върху нашия организма идва от факта, че не знаем колко точно сол се съдържа в продуктите, които консумираме. Поради тази причина често превишаваме двойно и тройно допустимата дневна доза, която е 6 грама. Именно заради приема на прекалено много сол се получават и вредите, но да преминем към това какви са те.
По-големите от нас винаги са ни казвали: "внимавай със солта, защото ще имаш проблеми с очите". Това не е мит, а е напълно вярно. Проблемът е, че това не е единственото негативно нещо, което може да ни причини "бялата смърт“.
Тя води до много проблеми със сърцето и кръвното налягане, което от своя страна може да предизвика инфаркт.
Прекалената консумация на солта води до много странични проблеми: болки и заболявания на бъбреците и черния дроб, често дори води до цироза на черният дроб, а спасението там е много трудно.
Едно интересно твърдение е, че освен до наднормено тегло, многото сол може да доведе и до появата на целулит.
Ползите от приемане на сол
Стига толкова отрицателни неща, време е да споменем и нещо положително, все пак всяко нещо е поне малко полезно. Солта също е полезна, когато е в малки количества. Истината е, че изключването й напълно от менюто също е вредно и води до много проблеми. Трябва да се внимава каква сол се използва, препоръчва се да се ползва морската сол, хималайската и келтската. Проблемът при хималайската и келтската сол е, че трябва да се добавят, след като вече ястието е готово, но все още не е изстинало. Нека да отбележим и какви са полезните свойства на солта:
Първо, приемът на сол води до усвояването на натрий, а това е много важно, защото дисбалансът на натрий води до проблеми с кръвното налягане.
Второ, в солта се съдържа йод, а при липси на йод организмът става много податлив към болести. Например дефицитът на йод в организма води до умствени затруднявания, забавяне на растежа и слухови дефекти. Тази съставка регулира рН и хидратацията на нашия организъм.