Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Как да захраним детето с твърда храна?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 228 прегледа на този пост

Захранване на бебето: как, кога, с какво?

Родителите с всички сили се опитват да научат децата си на различни неща колкото може по-рано. Но независимо от всичките си педагогически способности, търпение и настойчивост, малките могат твърдо да отказват да правят едни или други неща. Особено обидно е да гледаш как детето не иска или не може да яде твърда храна. Вместо късчета храна то с удоволствие яде пюрета. Какво да правите тогава? Как да научите детето си да дъвче?

Кога може детето да премине на твърда храна?

Най-доброто време за захранване на бебе с твърди храни е когато има достатъчно зъби, с които да дъвче хранатаОт първите месеци детето трябва да получава само рендосани храни и еднородни пюрета. Това е обусловено от незрелостта на храносмилателната му система, а също и от баналната липса на зъби. До половин годинка се развива рефлексът на изплюване, който спасява детето от попадане в устата му на предмети. Не бива да въвеждате твърди храни на дете преди тази възраст, то просто ще ги изтласква, дори може да ги повръща.

С времето детето започва да опитва по-големи късчета. Това е свързано с появата на зъбките и желанието му да си чеше венците. Тук е много важно да сте внимателни. Опасно е да давате на детето коричка хляб или бисквитка – може да се задави.

Как да разберете, че детето е готово да дъвче твърдата храна? Ето няколко примера:

  1. Ако забележите, че детето гледа с интерес в чинията Ви, опитвайки се да вземе храна от там, че се интересува от храна „за големи“;
  2. Ако детето си пъха лъжичка в устата и това не предизвиква рефлекс на повръщане;
  3. Ако малкото е готово за „късчета“, ако при храненето не смуче пюрето, а все едно го дъвче с горната устна.

Тези сигнали говорят за това, че детето е готово за твърда храна. Обикновено приучаването на детето да яде късчета започва от 8-9 месеца. Опасно е да му давате твърда храна преди това. При хранене с такава храна някой задължително трябва да е до него, не трябва да го оставяте само в стаята.

Как да научим детето да яде твърди храни?

Бебето се захранва с твърда храна и храна на парченца постепенно и плавноИма много съвети и правила, които ще Ви помогнат по-бързо и безопасно да научите детето да яде храната на късчета:

  • Ако детето яде пюрета, трябва да опитвате бавно да ги спирате. През 6-тия месец трябва да използвате пасатор за супи и зеленчуци, след което да ги прецеждате. Това ще помогне да изключите наличието на твърди елементи в храната. С времето, след няколко месеца, храната трябва да е строго хомогенизирана. Вместо пасатор вече може да мелите храната два пъти с месомелачка. Когато детето свикне с това, рендосвайте продуктите на ренде – първо на ситно, после на по-едро. След годинката може да учите детето да свиква с по-големи парчета храна – не пасирайте, просто намачквайте сварените зеленчуци с вилица. Така детето ще получи малки парченца, които напълно ще може да сдъвче на тази възраст.
  • За децата в ранна възраст на пазара има специални бисквити, които се разтварят веднага в устата му. Това е направено, за да не се задави бебето, когато част от бисквитката е в устата му. Тя омеква на момента и се яде много лесно.
  • Продават се и специални каши, които можете да давате на детето директно. Те са направени за различни възрасти, съобразени са със способностите на децата в определена възраст, затова е лесно да изберете подходящата за Вашето дете.
  • Започнете да приучавате детето си към твърдите храни с много меки продукти, които се „топят“ при попадане в устата. Това може да са сварени моркови, банани, круши, праскови, меки макарони. Тези продукти трябва да се нареждат на малки кубчета и просто да се изсипят в чинията на детето. То ще си ги вземе само.
  • За да има детето стимул да дъвче, му предлагайте продукти, които му харесват. Ако сте забелязали, че бебето обича пюре от тиква – нарежете му варена тиква. Така ще предизвикате в детето приятни емоции, свързани с процеса на дъвченето.

Помнете, че преходът към твърдата храна е поетапен. Все пак стомахът на бебето не е готов за резки промени в менюто. Предложете на малкото варен морков днес за обяд, ако му хареса, предложете му го и утре. Търпение и последователност – ето това са условията за успешен преход към твърдите храни.

Какво да правите, ако детето не иска да се храни с твърда храна?

Често се случва детето да се съгласява да яде само храна под формата на пюре. Особено притеснително е когато детето е вече на година и половина, а все още не иска да промени привичките си.

За да захраните бебе с твърда храна, трябва да му предлагате вкусна за него хранаЧесто това е съпроводено с такава картинка – детето яде с удоволствие банан, ябълка, бисквити и хляб, а супа и каша изобщо не иска. Ако това е проблем за детето Ви, обърнете внимание на броя на зъбките му. При някои деца зъбите израстват по-късно и съответно те няма с какво да дъвчат. Използването на твърда храна е позволено само ако детето има най-малко осем зъба.

Ако детето отказва твърдите парченца, опитайте да му дадете гъста храна. Това може да е кисел, разредена с кефир извара, сирене.

Понякога категоричният отказ от твърдата храна може да е с педагогически характер. Нашите майки не са имали проблеми да ни научат да ядем твърда храна. Това е така, защото в онези времена не е имало достъп до блендери. Затова младите майки са мелели приготвената храна сами. Това обяснява наличието на малки парченца в храната на децата. Съвременните условия на комфортен живот ни позволяват за една секунда да превърнем супата, кашата и другите продукти в пюре, без никакви късове твърда храна.

Някои майки си казват: „Нека яде, няма значение в какъв вид е храната“ и продължават да хранят детето си с пюрирана храна. С времето детето не признава парчетата, организмът му отблъсква всичко, освен пюрираната форма на храната. В този случай трябва да се откажете от блендера и да намачкате храната на детето с вилица. Но само в случай че детето вече е навършило година и 6 месеца и все още не е пожелало да се храни с храна на парчета. И не се паникьосвайте, ако детето откаже. След няколко часа гладът ще накара детето да яде всичко, от Вас се изисква само да сте търпеливи.

За да яде детето приготвената на парчета храна, трябва да му предоставяте разнообразие. Предлагайте му различни плодове и зеленчуци, използвайте за готвене растително и краве масло, не забравяйте за зеленолистните зеленчуци. И тогава проблемът с храненето и употребата на твърди продукти ще изчезнат.

Как да захраним детето с твърда храна? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™