Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

​Защо е полезна Гравиолата?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Суперхрани, Новини | Все още няма коментари. | 3412 прегледа на този пост

Съдържание на ​Защо е полезна Гравиолата?


Какво представлява гравиола?

Гравиолата съдържа редица химикали, които могат да допринесат много в лечението на сериозни заболявания като рак, както и на болестотворни агенти.Гравиолата /Annona muricata/ произхожда от ботаническото семейство Annonaceae. Гравиола е вечнозелено дърво, високо около 5-6 метра, има големи езиковидни, тъмнозелени листа. Плодовете, които дървото образува, са ядливи и имат голяма сърцевидна форма. Понякога достигат до 15-23 см. в диаметър, а цветовете са им жълтозелени, като вътрешността е бяла. Вътрешната месеста част на плода се използва за приготвяне на напитки и сокове. Някои предпочитат да я ядат заради леко горчиво-киселия вкус, който има.

Къде расте гравиолата?

Гравиола расте в топлите тропически райони на Северна и Южна Америка, включително Амазония. Местните магазини там продават плодовете на гравиолата. Испаноговорящите страни я наричат още гуанабана, а в Бразилия – гравиола. В България гравиола все още не се среща, но пък желаещите да се възползват от нейните лечебни свойства могат да приемат хранителни добавки, разработени на основата на гравиола.

Какво съдържа гравиола?

Гравиолата съдържа редица химикали, които могат да допринесат много в лечението на сериозни заболявания като рак, както и на болестотворни агенти. В състава на гравиола влизат анонови ацетогенини – анохексоцин, анокаталин, аномонтацин, аномутацин, кохибин А до Д, корепоксилон, яворицин, монтанацин, монтекристин, мурикапентоцин, изоанонацин, мурикаталин и др.

Какво е действието на гравиолата?

Гравиолата има добри цитотоксични свойства, а това означава, че може да елиминира клетки, които не работят правилно. Всички части на растението могат да се използват – кора, листа, семена, стъбло, корени, плодове. В Южна Америка консумират редовно гравиола като вкусен и освежаващ плод. Това доказва, че гравиолата не се използва само като лекарство. В някои страни всеки ден пият чай от гравиола за повдигане на настроението.
Гравиолата и хранителните добавки с гравиола имат изключително успокояващо и нервно-тонизиращо действие, и освен това плодът има способността да повдига настроението. Екстрактът от листата на гравиолата може да понижава кръвното налягане и благодарение на това има успокояващ ефект върху цялото тяло.

Изследванията доказват, че екстрактът от гравиола съдържа три важни съединения, които действат като серотонин на мозъка. Гравиолата има добри цитотоксични свойства, а това означава, че може да елиминира клетки, които не работят правилно. Или иначе казано, може да действа и срещу ракови клетки.

Кората, коренът и листата на растението могат да се използват като спазмолитично и седативно средство, като в същото време намаляват и кръвното налягане. Тези части на растението имат свойството да укрепват и състоянието на нервите.

В някои страни всеки ден пият чай от гравиола за повдигане на настроението.

Листата, коренът, семената и стъблото на гравиолата имат антибактериални свойства и действат срещу голям брой патогенни бактерии. Освен това е доказано също, че кората има и противогъбични свойства. Семената на гравиолата показват силни антипаразитни качества. Можете да използвате счуканите семена от гравиола срещу външни и вътрешни паразити, въшки и др.
Друга уникална способност на растението Гравиола е да отблъсква насекомите. Плодът и плодовият сок на гравиолата често са влизали в употреба при треска, паразити и диария. Гравиола още действа като стимулира образуването на кърма. За кората и листата се знае още, че са се използвали като противоспазматично, седативно средство, при кашлица, грип, астма, астения, високо кръвно налягане.

Има ли противопоказания за използването на гравиола?

Както всеки друг плод или билка и гравиолата не е винаги полезна.

  • Добре е бременните жени и кърмачките да не приемат гравиола и хранителни добавки на тази основа.
  • За хората, които са с ниско кръвно налягане, също се препоръчва да не консумират гравиола.
  • Доказано е, че гравиолата може да доведе до унищожаване на нормалната чревна флора в храносмилателния тракт, но се препоръчва, ако употребявате растението повече от 30 дни, да добавите към хранителния си режим храносмилателни ензими и пробиотици.
  • Гравиола е показала еметични (да предизвиква повръщане) свойства. Голяма единична доза може да предизвика гадене или повръщане. Ако това стане – дозировката се намалява.
​Защо е полезна Гравиолата? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™