Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Високо кръвно: как се лекува хипертония?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 2388 прегледа на този пост

Съдържание на Високо кръвно: как се лекува хипертония?


Как да лекуваме високото кръвно?

Ефективните действия за понижаване нивото на кръвното налягане са да се промени начинът на живот и да се приемат лекарстваЕфективните действия за понижаване нивото на кръвното налягане са да се промени начинът на живот и да се приемат лекарства. Изборът на схемата на лечение ще зависи от нивото на налягането в кръвта и от риска за развитие на сърдечно-съдови заболявания при Вас.

Ако Вашето кръвно е малко по-високо от 130/80 mm Hg и рискът от развитие на сърдечно-съдова патология при Вас е малък, трябва да можете да го понижите само с внасяне на определени промени в начина си на живот.

Ако е умерено високо (140/90 или повече) и има риск да развиете сърдечно-съдова болест в следващите 10 години, лечението ще включва прием на медикаменти и коригиране на начина, по който живеете.

Ако е много високо (180/110 или по-високо), скоро ще трябва да започнете да се лекувате, възможно е да се наложат допълнително изследвания в зависимост от това как се чувствате.

Животът при хипертония

По-долу са приведени промени, които можете да направите с начина си на живот. Някои от тях ще доведат до бързо подобряване в рамките на няколко седмици, други ще окажат влияние след повече време.

 • Ефективните действия за понижаване нивото на кръвното налягане са да се промени начинът на живот и да се приемат лекарства.Намалете употребата на сол до не повече от 6 грама на ден.
 • Яжте здравословна, обезмаслена, балансирана по състав храна, включително и много пресни плодове и зеленчуци.
 • Бъдете активни: поддържането на физическата Ви активност е едно от ключовите неща, които трябва да правите, за да предотвратите или контролирате хипертонията.
 • Намалете употребата на алкохол.
 • Откажете цигарите. Пушенето значително увеличава вероятността да развиете болести на белите дробове и сърцето.
 • Отслабнете.
 • Пийте по-малко кафе, чай или други богати на кофеин напитки като кола например. Употребата на повече от 4 кафета на ден може да увеличи показателите на кръвното Ви.
 • Опитайте се да използвате такива техники за отпускане като йога, медитация и управление не стреса (автогенна тренировка).

Колкото повече здравословни навици усвоите, толкова по-положителен ефект ще окаже това върху Вас. На практика някои хора отбелязват, че при поддържане на здравословен начин на живот изобщо изчезва нуждата от лекарства при тях.

Лекарствено лечение на хипертонията

В някои случаи може да се наложи да приемате понижаващи кръвното препарати до живот. Има широк избор от понижаващи кръвното препарати. Може да се наложи да приемате повече от един вид лекарства, защото понякога за лечението на високото налягане е необходимо да се комбинират няколко медикамента.

В някои случаи може да се наложи да приемате понижаващи кръвното препарати до живот. Но ако показателите на налягането в артериите Ви се контролира няколко години, може да стане възможно прекратяването на медикаментозното лечение. Повечето препарати срещу високото кръвно може да предизвикат странични ефекти, но този проблем може да се реши, като се сменят приеманите препарати.

Кажете на лекаря си, ако се появи някой от следните разпространени нежелани ефекти от приема на лекарства:

 • Сънливост;
 • Болки в областта на бъбреците (кръста);
 • Суха кашлица;
 • Световъртеж, немощ или вялост;
 • Кожен обрив. Вижте Болести по кожата

По-долу ще прочетете най-широко разпространените препарати срещу високо кръвно налягане.

 Повечето препарати срещу високото кръвно може да предизвикат странични ефекти, но този проблем може да се реши, като се сменят приеманите препарати.Инхибитори на ангиотензин-превръщащ ензим (АПЕ) – понижават кръвното налягане, като отпускат стените на кръвоносните съдове. Най-разпространеният страничен ефект от тях е постоянната суха кашлица. Ако страничните ефекти започнат много да Ви притесняват, може да Ви препоръчват препарати като антагонисти на рецепторите на ангиотензин-2, чието действие е аналогично на АПЕ.

Инхибиторите на АПЕ може да предизвикат непредвидени нежелани реакции, ако се приемат заедно с други препарати, включително и такива, които се отпускат без рецепта. Преди да започнете да приемате което и да е допълнително лекарство, се консултирайте с лекар дали няма да предизвика съчетанието негативни странични реакции.

Блокатори на калциевите канали (антагонисти на калция) – възпрепятстват постъпването на калций в клетките на мускулните тъкани на сърдечните и кръвоносните съдове. Това води до разширяване на артериите Ви и понижаване съответно на налягането в тях.

Употребата на сок от грейпфрут при прием на някои видове от тези блокатори повишава риска от възникване на нежелани ефекти. Обсъдете по-подробно тази тема с лекаря си.

Диуретични средства – действат като извеждат с урината от организма излишните течности и соли. 

Бета-блокатори – действат чрез понижаване честотата и силата на сърдечните съкращения, като така намаляват кръвното налягане. По-рано бета-блокаторите бяха популярни лекарствени средства срещу хипертония, но днес те по принцип се използват само когато другите средства не оказват необходимото въздействие. Бета-блокаторите се смятат за по-малко ефективни, отколкото другите видове лекарства срещу високо кръвно.

Освен това бета-блокаторите могат да окажат влияние върху действието на други препарати, като предизвикат странични реакции. Посъветвайте се с лекаря си, преди да приемете друг препарат в комбинация с тези блокатори.

Не прекратявайте приема на бета-блокаторите внезапно, без да се посъветвате за това с лекаря си. Това може да доведе до сериозни странични ефекти като повишено кръвно налягане или пристъп на стенокардия.

Алфа-блокаторите действат чрез отпускане на кръвоносните Ви съдове, като така значително подобряват кръвотока в тях, но пък водят до главоболие, световъртеж, отоци, умора и др. Алфа-блокатори – обикновено не се препоръчват като първи избор при хипертония, освен в случаите, когато другите медикаменти не са оказали действие. Алфа-блокаторите действат чрез отпускане на кръвоносните Ви съдове, като така значително подобряват кръвотока в тях.

Техните разпространени нежелани реакции са:

 • Загуба на съзнание при първия им прием;
 • Световъртеж;
 • Главоболие;
 • Отичане на глезените;
 • Умора.

Към какъв лекар да се обърнете при хипертония?

Ако сте с високо кръвно, намерете добър лекар, който ще може да открие причините за заболяването и да назначи адекватното лечение. Ако се оплаквате от сърце или имате хронично сърдечно-съдово заболяване, изберете кардиолог. Най-добре е да се посъветвате с Вашия личен лекар, тъй като той е запознат цялостно със състоянието на Вашето здраве и ще Ви насочи най-добре към съответния специалист.

Високо кръвно: как се лекува хипертония? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™