Триптофанът е една от така наречените незаменими аминокиселини за човешкото тяло (химична формула C11H12N2O2.). Има две основни функции: да влезе в състава на протеини и РНК, а също и като предшественик на серотонин ("хормон на щастието“), мелатонин ("хормон на съня“), хормон на растежа и никотинова киселина.
Липсата на триптофан причинява биохимични увреждания, свързани със синтеза на дефектни протеини. Работата на имунната система е отслабена, фрагментите от смърч-триптофан са компонент на гама-глобулина и без него не могат напълно да потискат патогенните микроби. Поради производството на дефектен фибриноген, кръвният фарингит намалява, което може да доведе до голяма загуба на кръв в случай на леко нараняване.
Хиповитаминозата на витамин В3 (или РР, ниацин, никотинова киселина) също често се свързва с дефицит на триптофан. Недостатъчното производство на никотинова киселина води до увреждане на роботизираната щитовидна жлеза и също така застрашава развитието на пелагри с риск - заболяване, когато човек страда от носене, неврит, парализа и объркване.
В допълнение, осцилаторите на никотиновата киселина участват в секрецията на серотонин и мелатонин в клетките на мозъка, а също така водят до тревожност, депресия, лош сън и други психични разстройства.
Основните функции на триптофана:
- синтез на протеини, витамини - B3 (ниацин) и хормони (серотонин, мелатонин, растежен хормон)
- подпомага за един естествен здравословен сън
- намалява чувствителността към болка
- намалява симптомите на ПМС
- немедицински антидепресант
- намалява напрежението и успокоява, повишава настроението
- нормализира апетита и намалява чувството на глад
- насърчава концентрацията
- помага за облекчаване на главоболие и мигрена
- помощник в борбата с хиперактивността при децата, стреса и претоварването.
Механизъм на действие на триптофана
Всмуквайки се в тялото през чревния тракт, триптофанът в клетките на черния дроб под инфузия на фолиева киселина, витамин С и магнезий се превръща в 5-хидрокситриптофан (5-HTP) - активната форма на триптофан, която лесно прониква през хематоенцефален бар серотонин. Вечер, серотонинът се трансформира в мелатонин (хормон на съня). В тези процеси участват още витамин В6 и цинк.
За съжаление, поради високото ниво на кортизол (хормон на стреса), инсулинова резистентност, а също и поради дефицит в диетата на витамини В9, В6, магнезий, цинк, трансформацията на триптофан в 5-HTP намалява, което причинява спад в нивата на серотонин.
Тривалният дефицит на триптофан може да причини тежка загуба на тегло или силно наддаване на тегло, проблеми със зъбите, дерматит, дисфункция на ставните кухини и сериозни психични увреждания.
Ролята на триптофан в човешкото тяло
Триптофанът, който влиза в тялото с храната, се използва главно за синтеза на протеини и мелатонин. Биологичната роля на триптофана в човешкото тяло се състои в това, че от една страна той е градивен елемент за собствените протеини на тялото, а от друга страна е необходим за синтеза на най-важните биологично активни съединения. - серотонин, мелатонин и никотинова киселина. Това означава, че нарушението на метаболизма на триптофана или неговият дефицит ще доведе до синтез на дефектни протеини, липса на витамин РР, серотонин или мелатонин. И по-нататък всички тези нарушения на ниво биохимия ще започнат да се проявяват с различни симптоми.
Например, дефицитът на триптофан в храната не позволява на тялото да синтезира пълноценни протеини, в резултат на което се нарушава имунната реакция и съсирването на кръвта, тъй като триптофанът е компонент на гама-глобулините и фибриногена. А без триптофан гама-глобулините се оказват дефектни, в резултат на което не могат да изпълняват напълно функцията си за унищожаване на патогенни микроби и заразени клетки, което се проявява чрез имунна недостатъчност с чести, продължителни, тежки хронични инфекции. Фибриногенът без триптофан също се оказва дефектен, в резултат на което, ако кръвоносен сън е наранен, кръвният съсирек, който "затваря“ дупката, се оказва дефектен, кървенето не спира дълго време и т.н.
Също така, при дефицит на триптофан в храната, достатъчно количество витамин РР (никотинова киселина) не се синтезира в черния дроб и червата, в резултат на което има повишена нужда от този витамин. А липсата на никотинова киселина от своя страна води до нарушения във функционирането на щитовидната жлеза и пелагра - заболяване, което се проявява под формата на дерматит, диария, неврит, парализа на крайниците и деменция. Въвеждането на триптофан в диетата на пациент с пелагра води до положителни резултати при хода на заболяването.
Ако хранителният триптофан се използва главно за синтеза на никотинова киселина, то много малко от него остава за образуването на серотонин и мелатонин в мозъчните клетки, което води до дефицит на серотонин и мелатонин. Липсата на серотонин и мелатонин от своя страна води до депресия, психични разстройства, тревожност, нарушения на съня и други психични заболявания. Тъй като серотонинът не може да проникне от кръвта в мозъчната тъкан, безполезно е да се въвежда в тялото под формата на таблетки, инжекции и др. Серотонинът и мелатонинът, които осигуряват нормалното функциониране на мозъка, трябва да се синтезират директно в мозъчните клетки от триптофан.
Съответно, недостатъчният прием на триптофан в мозъка води до дефицит както на серотонин, така и на мелатонин. Така може да направим заключение, че липсата на триптофан при хората води до тежка загуба на тегло, загуба на зъби и кариеси, плешивост, дерматит, неврит, психично разстройства (депресия, нарушения на съня и др.), пелагра, помътняване на роговицата, развитие на катаракта, нарушение на половите жлези, щитовидната жлеза.
Отделно трябва да се каже за употребата на триптофан в наркологичната област. Поради способността си да подобрява настроението и да нормализира съня, както и да повишава синтеза на серотонин в мозъка, триптофанът се използва в комплексната терапия при алкохолни и наркотични зависимости за намаляване на тежестта на симптомите на абстиненция. Със същата цел триптофанът може да се използва при лечение на остро отравяне с етилов алкохол.
Кои храни съдържат триптофан?
Триптофанът е компонент както на растителни, така и на животински протеини. Най-много триптофан има в твърдите сирена, изварата, млякото, киселото мляко, рибата, месото, гъбите, овесените ядки, фурмите, фъстъците, сусамовите семена, кедровите ядки и соята. Минималното количество триптофан се намира в царевицата, така че консумацията само на тази зърнена култура без въвеждането на месо, риба и млечни продукти в диетата води до развитието на пелагра, чиито огнища са регистрирани в Южна Европа през 18 век., когато населението е било принудено да яде само царевица. Като цяло растителните храни съдържат по-малко триптофан от животинските.
Резервите от аминокиселини се намират в шоколад, овесени ядки, фурми, мляко, кисело мляко, извара, червено месо, яйца, риба, птиче месо, сусам, нахут, слънчогледови и тиквени семки, банани, фъстъци. Можете също така да попълните количеството аминокиселини от аспержи, цвекло, манголд, зеле, броколи, карфиол, целина, краставици, гъби, кресон, пикантни зеленчуци, репички, джинджифил, тикви, моркови, водорасли. Но може би най-популярният продукт, чието име традиционно се свързва с триптофан, е пуйката. В пуешкото месо има толкова триптофан, колкото и в повечето други птици.
Топ 10 храни, богати на триптофан
Име на продукта (100 g) | Количество триптофан (mg) |
Семена, ядки | 567 |
Соеви продукти | 575 |
Сирене | 571 |
Месо | 415 |
Птица | 404 |
Риба | 335 |
Морски дарове | 330 |
Трици, покълнали зърна | 335 |
Яйца | 167 |
Бобови растения | 115 |
И ако анализираме всяка категория от тези продукти, тогава сред семената и ядките с най-висока концентрация на веществото могат да се похвалят сусам, слънчоглед, шам фъстък, кашу, бадеми и лешници. Сред соевите продукти е по-добре да се даде предпочитание на тофу, а в категорията на сиренето е важно да отбележим пармезан, чедър и моцарела. Въпреки че това не означава, че трябва да пренебрегвате видовете сирене като Edam, Gouda или Swiss - те също съдържат триптофан. Заешкото месо е най-богато на аминокиселини (100 грама от продукта съдържат над 130% от препоръчителната дневна доза). Малко по-малко вещество, но също доста, се съдържа в свинското, козето и телешкото месо. Пилетата, пуйките, пилетата (крила и бутчета) са водещи сред птичето месо. Когато избирате риба, по-добре е да изберете камбала, сьомга, пъстърва или скумрия. При морските дарове могат да бъдат взети всички под внимание: омари, октоподи, скариди, омари, раци, стриди и миди, дори и в малки порции, ще задоволят ежедневната нужда от триптофан.
Най-полезните зърна: пшеничен зародиш, елда, овесени ядки и пшенични трици. Най-добрите бобови растения: различни сортове боб и леща. Ако решите да приготвите нещо от пилешки яйца, като искате да повишите нивото на серотонин, трябва да знаете: рохко сварените яйца, бърканите яйца съдържат малко повече триптофан, отколкото твърдо сварените.
Вероятно повечето от нас са се сблъсквали с раздразнителност и лошо настроение, за които на пръв поглед няма логично обяснение. Но всъщност всичко е много по-просто - в диетата липсват храни, богати на триптофан. Сега знаете и това - къде да търсите източниците на своето щастие. В края на краищата, понякога щастието наистина е в здравословната храна. Така че защо не сготвите нещо вкусно от горните продукти точно сега? И нека щастието е с Вас!