Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Хормони – Мелатонин

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Забавни, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 4433 прегледа на този пост

Съдържание на Хормони – Мелатонин


Мелатонин – хормонът на съня

Един от най-важните хормони, които се произвеждат в тялото на човека, е мелатонин. Наричат го още и хормон на съня, тъй като изработването му протича нощем, когато човек спи. Какво представлява този хормон, каква функция изпълнява и как можем да го повишим? Следва да узнаем…

Какво е мелатонин?

Мелатонинът е хормонът на съня

Мелатонин е хормон, който се произвежда от епифизната жлеза и отговаря за циклите на съня и бодърстването на човешкия организъм. Основната част на този хормон се произвежда, когато спим. През 1958 година доктор Арън Лърнър първи открил това вещество. По-късно учените установили, че хормонът на съня мелатонин се синтезира от тялото на практически всички живи същества.

Мелатонинът се нарича и хормон на младостта, тъй като действието му е насочено към възстановяване на клетките в организма по време на сън и към подмладяването им. Благодарение на това се повишава съпротивляемостта на организма към различни болести, включително и онкологични.

Ролята на този хормон е много важна за нормалното функциониране на всички органи и системи. Поддържането на неговото ниво в норма влияе благоприятно върху здравето и помага за удължаването на живота.

Мелатонин – функции

Мелатонинът поддържа младостта и имунитетаОсвен регулирането на циклите на сънуването и бодърстването, хормонът мелатонин изпълнява още редица важни функции:

 • Защитава организма от стрес
 • Забавя стареенето, удължава младостта
 • Укрепва имунитета
 • Участва в регулирането на артериалното налягане, разрежда кръвта
 • Влияе върху работата на храносмилателната система
 • Отговаря за нормалната дейност на нервната система
 • Възпрепятства увеличаването на телесната маса и затлъстяването, контролира обмена на веществата
 • Притежава антиоксидантно действие
 • Контролира работата на щитовидната жлеза
 • Намалява чувствителността към болката.

Как протича процесът по произвеждането на мелатонин?

Доброто синтезиране на серотонин подпомага синтезирането на мелатонинЗа нормалното функциониране на целия организъм са необходими много витамини, макро и микроелементи, аминокиселини. Една от най-важните аминокиселини е триптофан. През деня, под въздействието на слънчевата светлина, триптофанът се преобразува в серотонин, който се нарича още и „хормон на щастието“, защото отговаря за доброто настроение, бодростта и активността.

С настъпването на нощта произведеният през деня серотонин преминава през сложен химичен процес и от него се синтезира мелатонинът. Той се отделя в определен период от време – от 23:00 до 04:00 ч. Рано сутринта триптофанът отново започва да се трансформира в серотонин. За да бъде поддържан балансът на тези хормони, човек трябва задължително денем да прекарва определено време на слънце, а нощем да си почива на тъмно.

При съблюдаване на правилен режим на съня и будуването организмът работи „като по ноти“, всички жизнено важни функции се възстановяват, имунитетът се повишава, а сутринта се чувстваме бодри, отпочинали и изпълнени със сили.

Какво пречи на нормалния синтез на мелатонин?

Има някои фактори, които са пречка хормонът да се произвежда в достатъчен обем. Кои са те?

 • Светлината през нощта пречи за произвеждането на мелатонин докато спимБудуването нощем. За нормалното произвеждане на мелатонин човекът през тъмната част на денонощието трябва да спи. Ако той будува, то количеството на синтезирания от организма хормон значително намалява.
 • Осветлението по време на сън. За да може мелатонинът да се синтезира пълноценно, трябва да спим на тъмно. Източниците на светлина като лампи, ярка нощна лампа, екранът на включения телевизор или монитор на компютъра и дори ярката светлина през прозореца, идваща от уличното осветление или светлинните реклами, нарушават процеса на изработване на достатъчно мелатонин.
 • Някои видове лекарства. Някои медицински препарати могат да нарушат процеса на естествения синтез на мелатонин. Затова върху опаковката на тези препарати е указано, че не бива да се приемат вечер или непосредствено преди сън.
 • Тютюнопушенето, употребата на твърд алкохол, прекомерната употреба на кафе. Вредните вещества, които се съдържат в тези продукти, възпрепятства нормалния синтез на хормона.
 • Някои болести. Тук влизат: захарен диабет, депресивни разстройства, при които се понижава нивото на серотонина, злокачествени тумори.
 • Нервен стрес. В състояние на стрес способността на организма да изработва нормално мелатонин се понижава значително. Колкото повече човек изпитва стрес, толкова по-голям е недостигът на мелатонин.
 • Не достатъчно пълноценен нощен сън. Хората, които спят малко нощем, страдат от понижен имунитет, техният организъм старее и се износва по-бързо.
 • Недостатъчното количество в менюто на продукти, в които се съдържа мелатонин. Организмът получава част от този хормон от храната, тъй като присъства в продуктите. В кои точно, ще Ви кажем по-надолу.

Как да повишим нивата на хормона на съня в организма си?

За да се произвежда мелатонин, трябва да спим без осветление и да излизаме денем на слънцеЗа да може функционирането на организма да бъде нормално, трябва да му се осигурят условия, при които мелатонинът да се изработва достатъчно. Как можем да повишим неговото производство?

 1. Да спазваме режима на спане и будуване. Нощният сън е задължителен за всеки човек, затова не бива да го пренебрегваме. Ако организмът не си почива нощем, хормонът на съня няма да може да се синтезира нормално. За съжаление, дневният сън не може да замени нощния. Лекарите препоръчват да си лягаме не по-късно от 23:00 часа, тъй като именно тогава започва най-активно да се синтезира хормонът мелатонин. Сънят в часовете на изработването на този хормон е просто незаменим. Той дава пълноценен отдих, възстановява организма, забавя процесите на остаряването и заздравява имунитета.
 2. Всеки ден да излизаме на свеж въздух. За да може нощем мелатонинът да се синтезира достатъчно, трябва всеки ден, минимум половин час и повече, да сме навън, тъй като под въздействието на слънцето се произвежда серотонинът. В нощните часове той ще се преработи в мелатонин.
 3. Да спим на тъмно. За да може нормално да се синтезира по време на сън мелатонин, на организма ни му трябва тъмнина. Затова нощем трябва да изключим всички източници на светлина и да затъмним прозорците, за да не прониква светлина отвън. Може да си слагаме на очите специална маска за сън.
 4. Да избягваме нервната превъзбуда преди лягане. Вечер не се препоръчва да гледаме бойни филми, ужаси, криминални предавания, да спорим и да се караме помежду си, да играем на компютърни игри, да слушаме високо музика, да се занимаваме с решаване на сложни проблеми. Всичко това превъзбужда нервната ни система и нарушава нормалния сън.
 5. Да проветряване стаята, в която спим. Свежият въздух подобрява качеството на съня и повишава изработването на хормона.
 6. Да даваме на организма си спортни натоварвания. Заниманията със спорт способстват произвеждането на хормон на съня, затова трябва да отделяме поне малко време през деня за физически упражнения.
 7. Да използваме продукти, които съдържат мелатонин. По-точно аминокиселината триптофан, от която се синтезира. Балансираното хранене с употребата на храни, богати на триптофан, ще помогне в повишаване нивата на мелатонина.

Продукти, които помагат за синтеза на мелатонин

Има много хранителни продукти, които помагат за синтеза на мелатонинИма много продукти, които съдържат триптофан, необходим за изработката на серотонин и мелатонин. Към тези продукти се отнасят:

 • Банани, череши, портокали, киви, фурми;
 • Моркови, домати, ряпа, аспержи, броколи;
 • Пилешко, пуешко, черен дроб;
 • Риба, морски продукти;
 • Овес, елда, ориз, ечемик, просо;
 • Бобови растения, царевица;
 • Сирене, извара, мляко;
 • Яйца;
 • Мед;
 • Гръцки и кедрови орехи, бадеми, фъстъци, тиквени семки.

Какво е синтетичен мелатонин?

Синтетичният мелатонин е аналог на естествения, но не е толкова полезенВ съвременния свят повечето хора изпитват дефицит на мелатонин. Много млади хора водят нощен живот или работят до късно, но това не влияе много силно на състоянието им. Само че след 35 годишна възраст човек вече започва да усеща недостига на хормона на съня, който се изразява в понижаване нивото на имунитета, бързо уморяване, нервно напрежение и други неприятни симптоми. Ако не успявате да повишите нивото на ендрогенния мелатонин по естествен начин, може да се възползвате от синтетичния му аналог.

Тези средства подобряват съня, повишават устойчивостта към стреса, засилват имунитета, намаляват холестерола, забавят стареенето, предотвратяват появата на преждевременно побеляване. Но употребата на тези лекарства трябва да бъде с повишено внимание, строго да се следват препоръките на лекарите, за да не си навредим. Учените твърдят, че въздействието на препаратите, в които се съдържа синтетичен мелатонин, все още не е изучено напълно, затова в някои страни тези лекарства са забранени.

Приемът на изкуствен мелатонин е противопоказен за жените по време на бременност и кърмене, при хипертония, при сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, ракови болести, епилепсия, бъбречни болести. Затова не бива да приемате препарат на основата на синтетичен мелатонин без да се консултиране с лекар преди това.

Хормони – Мелатонин Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™