Ако сте с настинка или грип, наблягайте на червени чушки, гъби и бульони
Антивирусните и противовъзпалителните свойства на червения пипер го правят мощен съюзник в борбата с обикновената настинка. Чушките съдържат съединение, наречено кверцетин, мощен антиоксидант, който помага за предотвратяване на репликацията на вируса, възстановяване на тъканите, увредени от инфекция, и намаляване на възпалението. Също така, този ярко червен зеленчук е богат на витамин С, за който се смята, че облекчава симптомите на настинка.
Гъбите също не са толкова прости, колкото изглежда. Нашето тяло произвежда цитокини - малки протеини, които ръководят работата на имунната система на тялото. Те регулират имунния отговор, като издават аларма, когато сте болни, и задействат режим на сън, когато сте здрави. Изследванията показват, че гъбите могат да увеличат цитокините и да помогнат на имунната система да се бори с инфекцията.
Не само нашите майки, но и учените говорят за ползите от супата и бюльоните! Проучване потвърди, че пилешката супа съдържа съединения, които имат противовъзпалителни ефекти, което я прави идеална храна за борба с настинки и грип. Аминокиселината карнозин, съдържаща се в пилешкото месо, може да бъде полезна в борбата с ранните стадии на вирусни заболявания.
Ако само при мисълта за храна, дори и при обикновенна супа, Ви прилошава, можете да опитате само бульона. Съдържа електролити (като калий), които са много важни за предотвратяване на дехидратация.
Когато Ви боли главата, опитайте постно месо и пресни краставици.
Говеждото, пилешкото и други меса съдържат рибофлавин и коензим Q10, два важни микроелемента, които насърчават енергията в тялото. Точният механизъм не е известен, но има проучвания, които потвърждават, че страдащите от мигрена могат да имат проблеми с енергийния метаболизъм и това обяснява защо тези вещества помагат при главоболие и мигрена.
Краставиците, както знаете, ще победят всеки плод или зеленчук по съдържание на вода, затова са толкова полезни при главоболие. Ако тялото е дехидратирано, мозъкът също страда, а горките ни глави адски болят. Краставици, дини и дори бутилка минерална вода могат да помогнат - опитайте следващия път, когато почувствате болка в слепоочията.
Яжте яйца и мед при кашлица и болки в гърлото
Първо, яйцата са лесни за ядене и смилане. Второ, те съдържат витамин D и цинк – отличен дует, който помага на имунната система и спира атаката на вируси и бактерии от два фронта едновременно. Яйчният белтък лесно се разгражда до аминокиселините, необходими за образуването на антитела, които да помогнат на имунната система.
Медът е изпитано във времето лекарство! Това е естествено лекарство за кашлица и според някои лекари може да бъде толкова ефективно, колкото много лекарства без рецепта. Проучване от 2013 г. показа, че медът има антибактериални свойства и следователно може да помогне на тялото да се бори с инфекцията.
Ако страдате от гадене, диария или стомашни болки, опитайте овесени ядки, бял ориз и банани.
Освен че се счита за леко, "нежно“ ястие за стомаха, овесената каша съдържа меки разтворими фибри, които улесняват храносмилането и регулират усвояването на хранителните вещества. Овесените ядки съдържат и селен, който помага в борбата с инфекциите, и цинк, верен партньор на имунната система в борбата срещу нашествениците.
Оризът е друга мека храна, която помага на храносмилателния тракт да си почине. Има високо съдържание на нишесте и ниско съдържание на фибри, което го прави идеално средство за лечение след диария. Преминаването към твърда храна след течна също е много удобно да се направи чрез ориз или оризова каша.
Бананите са богати на калий, от който тялото ни се нуждае толкова много след стомашно-чревни драми. Този минерал е важен за удобния водно-солев баланс в цялото Ви тяло, от големите органи до малките клетки. Опитайте се да намерите неузрели, леко зеленикави банани - те съдържат по-устойчива форма на нишесте, което ще бъде полезно за възстановяване на чревната микрофлора.
10 храни, които не трябва да ядете, когато сте болни
Ако имате главоболие или болки в корема и признаците на настинка са на хоризонта, тогава ето списък с храни, които е най-добре да избягвате за момента. Ако имате главоболие или болки в корема и признаците на настинка са на хоризонта, тогава ето списък с храни, които е най-добре да избягвате за момента.
Когато обикновената хрема и болното гърло се превърнат в пълна феерия на лошо здраве, едно е сигурно: не искаме да се чувстваме по-зле.
Всеки знае какво да прави в такива ситуации: пийте много течности, ако Ви прилошее – използвайте чай от джинджифил и мента. Опитайте се да ядете, дори ако изобщо не Ви се иска: нещо течно и леко, например бульон, топъл сладък чай, плодови напитки и компоти. Преминете към друга твърда храна, когато се почувствате по-добре. На пръв поглед изглежда доста просто.
Има храни, които по принцип са полезни за здравето, но при болен могат да влошат състоянието или да удължат неприятните симптоми.
Какви здравословни храни не трябва да се ядат, когато сте болни?
Ако имате настинка или грип, избягвайте спанака, ядките и броколите.
Спанакът е богат на хистамин, съединение, което причинява подобни на алергия симптоми. Тази реакция на тялото може да влоши изхожданията, да увеличи чувството на умора и други заболявания, често свързани с настинка или грип. Подобен ефект има и използването на ягоди, домати и цитрусови плодове.
Ядките съдържат важни хранителни вещества, които помагат на тялото да се бори с инфекциите, като цинк и витамин Е. Но трябва да се въздържате от консумацията им в ранните стадии на заболяването, особено ако имате треска или стомашни болки. Ядките са с високо съдържание на мазнини, което означава, че тялото Ви трябва да работи повече, за да ги смила. Това може да причини чревно разстройство, което ще попречи на тялото да се бори с основния проблем.
Броколите са много здравословни, съдържат имуностимулиращи хранителни вещества като витамини А и С. Но също така са с високо съдържание на фибри, които са трудни за смилане от тялото, когато сте болни.
Когато Ви боли главата, избягвайте отлежали сирена и ферментирали храни
Колкото по-стар е продуктът, толкова повече хистамин произвежда тялото, когато се консумира. Сирена като гауда, швейцарско и пармезан оглавяват списъка с нарушители. Сиренето може да причини разширяване на кръвоносните съдове в мозъка, причинявайки главоболие (или влошавайки го).
Ферментиралите храни съдържат тирамин, аминокиселина в киселото зеле и кимчи, която също може да причини главоболие. Някои хора трудно усвояват тирамин, което ги прави по-склонни към този болезнен "страничен ефект“. Яденето на ферментирали храни може да предизвика верижна реакция, водеща до спазъм на мозъчните кръвоносни съдове и пулсиращо главоболие.
Ако имате кашлица или болки в гърлото, избягвайте суровите зеленчуци и цитрусовите плодове
Суровите зеленчуци обикновено имат груба, жилава текстура, която може да раздразни гърлото при поглъщане. По-добре е да ги върнете към диетата, когато здравословното състояние се нормализира.
Използването на цитрусови плодове по време на заболяване е много противоречиво. От една страна, те могат да заредят тялото Ви с витамин С и калий, да осигурят енергия и да възстановят водния баланс. От друга страна, портокалите и грейпфрутите имат високи нива на киселинност, които дразнят гърлото. Може би е по-добре временно да преминете към други източници на витамин С.
Ако имате гадене, диария или болки в стомаха, избягвайте млечни продукти, трици и боб
Млечните продукти съдържат лактоза, която се разгражда в стомаха от специален ензим, наречен лактаза. При състояния на гастроентерит с диария възпалителният процес временно изчерпва лактазните резерви в чревната лигавица. Тялото няма какво да абсорбира лактозата и в резултат на това яденето на млечни продукти може да увеличи диарията, подуването и болката.
Триците са богати на неразтворими фибри, които карат преработената храна да преминава през червата по-бързо. Ако от много дни царувате на фаянсов трон, подобен ефект ще Ви е напълно излишен. Същото важи и за мюслито, кафявия ориз и пълнозърнестите макаронени изделия.
Фасулът съдържа вещества, наречени алфа-галактозидази, които могат да причинят или влошат храносмилателните проблеми. Това се дължи на факта, че отслабеният организъм не е в състояние да синтезира достатъчно от необходимия ензим, за да ги усвои напълно.
Всеки е различен и реагира различно на определени храни. Ако пармезанът утешава сърцето Ви, а кръвоносните съдовете изобщо нямат нищо против, тогава имате късмет, яжте със здраве.
Важно е да се съобразявате с ограниченията, които Ви налага заболяването, и да следите индивидуалната си реакция към даден продукт.