В предишната статия Ви запознахме с полезните свойства на батата. В тази ще Ви запознаем с начините на приготвянето му, няколко диети, както и маски за коса и кожа.
Употреба в кулинарията
Бататът се използва отдавна в кухните на различни народи. Кулинарните рецепти предлагат той да се приготвя по всевъзможни начини. Растението може да се употребява както като отделен продукт, така и да се добавя към различни гарнитури, в това число и каши. От грудката могат да се готвят много ястия и даже десерти. Благодарение на сладкия си вкус зеленчукът се съчетава идеално с кисели продукти, например с лимон. Освен грудките в някои блюда се добавят и младите листа на зеленчука. Те трябва да се накиснат предварително, за да се отстрани от тях горчивият сок. След това листата се добавят в различни салати.
Как да варим, пържим и печем зеленчука?
За да се свари бататът, е необходимо добре да се измие плодът и да се почисти от обелката. Ако грудката е голяма, е по-добре да се разреже наполовина. След това се слага в тенджера, покрита с емайл, залива се напълно с вода, сипва се една чаена лъжичка готварска сол и се поставя на котлона. Вари се със затворен капак на слаб огън около тридесет минути. Готовият батат трябва да бъде мек.
Сладкият картоф може да бъде сварен и в мултикукър. За тази цел първо трябва да се подготви грудката: да се измие, изчисти от обелката и да се сложи в електрическия уред. След това се добавя толкова вода, колкото да покрие зеленчука, и да се избере програма "Супа“,като настроите таймера на двадесет минути.
Бататът може да се приготви и на пара. В уреда се слага измитият и изчистен плод, нарязан на няколко равни части и намазан с краве масло, посолен и подправен на вкус. След това се налива толкова вода, колкото напълно да покрие батата. Готви се около двадесет минути, докато водата не се изпари.
За да се сготви сладък картоф в микровълнова печка, той трябва да се изчисти от обелката, да се измие добре, да се прободе с нож на няколко места, да се завие в пергаментна хартия и да се сложи в уреда, като се постави на максимална мощност за около десет минути. След като времето изтече, картофът се маха от хартията, нарязва се на парчета и се посолява на вкус.
Бататът може да се изпържи на тиган. За тази цел той трябва да се измие и почисти, да се нареже на не много големи парчета и да се сложи в загрята растителна мазнина. Първо се пържи на силен огън около десет минути, след което котлонът се намалява и се пържи под затворен капак още около петнадесет минути.
За приготвянето на сладък картоф на грил е нужно първо да загрее грилът, след това картофът да се изчисти от обелката и измие, да се нареже на няколко части и да се сложи върху уреда. След пет минути парчетата трябва да се обърнат, да се покрият с капака и да се готвят още около двадесет минути. За да се запече бататът във фурната, той трябва да се изчисти и посоли с готварска сол, да се намаже със слънчогледово масло, да се увие във фолио, да се сложи в тавата и да се пече във фурната около час. Пече се на температура не по-ниска от 200 градуса.
С какво може да се замени сладкият картоф в рецептите?
Бататът може да се замени с няколко продукта. За приготвянето на овесени бисквити, супа, десерт, гарнитура вместо зеленчука може да се използва сладка тиква. Той може да се замени и с морков в суров или сварен вид. В зеленчукови салати, основни ястия най-добър заместител на сладкия картоф е обикновеният.
Полза от батата и лечение
Ползата от батата за здравето на организма не се подлага на съмнение, тъй като в него се съдържат много хранителни вещества.
- Лекарите го препоръчват за хора, които имат заболявания на храносмилателната система.
- Освен това той се използва за профилактика и лечение на артрит и някои хронични заболявания благодарение на високото съдържание на бета-криптоксантин.
- Учените са доказали, че редовната употреба на сладкия картоф способства за понижаване на възпаления на нервните тъкани и мозъка.
- Употребата на продукта укрепва имунната система и препятства бъдещо развитие на простудни заболявания.
- Изплакването на устата със сок от растението може да излекува млечница, която възниква поради недостиг в организма на витамин С.
- Употребата на батат в храната помага за укрепване на костите и предотвратява развитието на остеопороза.
- В домашната козметология той се използва за лечебни маски за кожата на лицето против акне, пигментни петна и пъпки.
- Лекарите съветват жените, достигнали петдесетгодишна възраст, да ядат сладък картоф, тъй като в него се съдържат фитоестрогени, нормализиращи хормоналния баланс.
Лечебни маски
За бърз растеж на косата
От сварен картоф се изстисква сокът и се втрива в кожата на главата с масажни движения. Процедурата се прави преди миене на косата.
За мазна кожа
За да се приготви маската, сладкият картоф първо се сварява, прави се на пюре и към него се добавят един белтък и сметана така, че да се получи смес, подобна на кисело мляко. С нея се намазва кожата на лицето и след петнадесет минути се измива с топла вода, след което се намазва с кубче лед.
За почистване на кожата
Необходимо е един неголям батат да се свари в домашно мляко, а след това да се намачка на пюре. В пюрето се наливат две чаени лъжички растително масло и внимателно се разбърква. С готовата маска се намазва кожата, а след двадесет минути се измива първо с топла вода, а след това и със студена.
Против сухота на кожата
Сварява се един сладък картоф със среден размер, прави се на пюре и се добавя такова количество заквасена сметана, колкото да се получи смес, напомняща на много гъст крем. Маската се нанася на лицето, престоява петнадесет минути и се измива със зелен чай.
Овлажняваща
В пюре от варен батат е необходимо да се добави една чаена лъжица натурален мед, една супена лъжица сок от краставица и сместа да се разбърка добре. Маската се нанася на лицето и се държи около петнадесет минути, след което лицето се измива с топла вода и се намазва с кубче лед.
Сладък картоф за отслабване
Сладкият картоф е препоръчителен за употреба за отслабване, тъй като нишестето, съдържащо се в него, се характеризира с нисък гликемичен индекс, за разлика от обикновения картоф. Поради тази причина зеленчукът може да се яде по време на диета. Употребата му способства за бързо насищане благодарение на съдържащите се в него въглехидрати, а също така има способност да понижава апетита. Освен това в състава на продукта влизат фибри, които помагат за прочистване на червата от шлаки и токсини.
Диетолозите са разработили няколко диети, чието меню включва батат, и всички те са направени за различен брой дни.
Тридневната диета се заключава в следното:
В течение на три дни е нужно да се храните до четири пъти на ден. За закуска е разрешено да се изяде един плод и извара. За обяд само плодове. За обяд е необходимо да се изяде една супа, в която има батат, и да се изпие малко сок от един компот. За вечеря се приготвя зеленчукова салата от варен батат, зелен лук и лимонова кора и се пие зелен чай (но не пакетиран).
Другата диета е за период от седем дни. През цялата седмица е нужно да се храните по пет пъти на ден. Сутрин може да се яде варен ориз, зеленчукова салата с батат и да се пие зелен чай. За втора закуска се ядат плодове. За обяд е препоръчително да ядете крем супа, в която има сладък картоф, салата и риба. За следобедна закуска се ядат отново плодове, а за вечеря ястие от гъби и батат и зелен чай.
Следващата диета е по-подходяща за разтоварващ ден. В този ден се яде не по-малко от килограм сладки картофи под всякаква форма (сурови, печени или варени) и да се изпият около два литра вода.
Вреда от батата и противопоказания
Вреда от полезната грудка също е възможна в някои случаи. Противопоказна е употребата му при бременни и кърмещи жени.