Бразилски орехи (бертолетия) – вкусни ядки за добро здраве
Бразилският орех е един от най-ярките и необикновени представители на растителния свят на Южна Америка. Дървото, на което растат орехите, обича горещия климат. Височината му достига около 46 метра и е дълголетник. Това необикновено дърво може да се срещне само в Бразилия, Перу, Венецуела и Боливия.
Плодовете на дървото са получили научното название "бертолетия“ (Bertholletia) в чест на химика Клод Бертол. Те са станали много популярни благодарение на необикновения си вкус и богатия си природен състав. Орехите съдържат богат комплекс от витамини и минерални елементи. Използват се в кулинарията, козметичната промишленост, фармакологията. Колко полезни са бразилските плодове за здравето и как да ги използваме правилно като хранителен продукт, ще разберем сега.
Състав и калоричност на бразилския орех:
Съставът на този плод е изключително многообразен. Орехът съдържа много питателни елементи, сред които са:
- Витамини – В1, В2, В3, В5, В6, В9, РР, Е, С, D;
- Макро- и микроелементи – магнезий, фосфор, калий, манган, мед, цинк;
- Аминокиселини – аланин, аспартам, глицин, хистидин, левцин, глутамин, лизин, метионин, серин, пролин, тирозин, цистин, триптофан, треонин;
- Флавоноиди;
- Мастни наситени киселини – петадеканова, додеканова, маргаринова, стеаринова, миристинова, арахинова, бутанова;
- Полиненаситени мазнини – омега-3, -6, -9;
- Стироли и многовалентни алкохоли;
- Фибри и други.
Хранителна ценност на бразилския орех:
- Наситени мазнини – 66,4 гр;
- Белтъчини – 14,5 гр;
- Въглехидрати – 12,2 гр;
- Нишесте – 0,25 гр;
- Фибри – 7,5 гр;
- Вода – 3,4 гр.
Калоричността на тези бразилски плодове е 656 калории за 100 гр от продукта.
Ползите на бразилски орех
Благодарение на многото си полезни свойства, бразилският орех е много ценен продукт. Препоръчва се да се използва за лечение и профилактика на множество болести. Целебното му влияние се характеризира с присъствието на различни групи витамини, антиоксиданти, микроелементи в състава му, важни за здравия организъм.
Бразилският орех е полезен за:
- Профилактика на онкологични заболявания – защитава клетките от свободните радикали, предотвратява възникването на онкологични патологии на червата, гърдите, белите дробове, простатата).
- Укрепване на имунитета – повишава съпротивляемостта на организма към различни вирусни заболявания.
- Възпаления – намалява и възпрепятства по-нататъшното разпространение на възпаленията.
- Хормоналната система – бразилският орех нормализира ендокринната система, подобрява хормоналния фон и дейността на хормоните на щитовидната жлеза.
- Сърдечно-съдовата система – понижава риска от заболяване.
- Зрението – употребата на бразилския орех за хранене понижава вероятността от възникване на катаракта.
- Защита на организма от вредните вещества – от организма се извеждат вредните токсини, тежки метали и други.
- Отслабване – помага да се изгорят мастните отлагания, нормализира съдържанието на кръвната захар и подобрява метаболизма.
- Мускулите и тъканите – употребата на плодовете на бертолетия помага за набиране на мускулна маса и възстановяване на увредените мускулни клетки.
Бразилският орех за жените
Той оказва благоприятно действие върху самочувствието и здравето. Селенът, който влиза в състава на плода, съхранява женските репродуктивни функции и осигурява правилно протичане на бременността, като предпазва малкото от поява на различни патологии в развитието му. Едно от полезните въздействия на ореха е, че когато се използва в менюто за хранене, запазва младостта на организма. Това е така заради съдържанието на антиоксиданти, които ефективно помагат в борбата с радикалните молекули (обикновено те прекъсват предаването на клетъчните импулси и клетките спират да комуникират помежду си). В бразилския орех се съдържа много витамин Е, който е невероятно полезен за красотата и здравето на косата, дермата и ноктите.
Бразилският орех за мъжкия организъм
Този плод осигурява цялостно здраве на мъжката репродуктивна система. Веществата в състава му укрепват мъжката сила и усилват половото влечение. Ежедневната употреба на няколко ореха способства повишаването на потентността, подобряване качеството на спермата и стимулация производството на сперматозоиди. Благодарение на цялата редица полезни компоненти, бразилският орех помага да се избегне развитието на рак на простатата.
Все пак трябва да знаем, че толкова богатият на витамини продукт не бива да се употребява в големи количества. За поддържане здравето на организма са достатъчни 1-2 орехчета на ден. В противен случай може да предозирате, което може да се стане причина за проява на различни странични реакции.
Ползата на маслото от бразилски орех
Маслото от бразилски орех е много ценен хранителен продукт. Особена привлекателност е получил благодарение на богатия си натурален състав. Маслото съдържа много витаминни съединения и минерали, които се отразяват благоприятно върху нашето здраве.
Маслото от бразилски орех:
- Има подмладяващо действие
- Ефективно помага в борбата с кожните заболявания
- Е полезно за лечение на изгаряния и различни увреждания на кожата
- Е отлично профилактично средство за премахване на малки бръчки
- Стимулира синтезацията на колаген
- Повишава еластичността на кожата
- Възпрепятства развитието на онкологични болести
- Забавя възпалителните процеси при хора, страдащи от ХИВ-инфекция
- Снема стреса и влияе положително върху нервната система.
Как да използваме бразилския орех?
Бразилският орех може да се използва в различни области. Той се употребява в народната медицина, кулинарията, козметиката, в парфюмерията и дори и в живописта.
- В козметичната медицина – на основата на този орех се произвеждат различни овлажняващи и подхранващи маски за лице и тяло;
- В живописта – художниците използват маслото, за да съхранят картините си задълго. За да избегнат избледняването на цветовете, добавят в цветовете масло от бразилски орех за подсилване на устойчивостта им, а също и за получаване на по-наситен оттенък;
- В парфюмерийната промишленост – добавят от маслото в различни парфюми, за да подчертаят аромата и да увеличат времетраенето му.
Безспорно бразилските орехи най-често се използват в кухнята. В традиционната кухня на някои страни се добавят към салати, сосове и различни мезета. Също така орехите се използват за приготвянето на сладки, печива и много десерти.
Бразилски орех в народната медицина
В медицината бразилският орех се използва от древни времена. Полезните му свойства и удивителният му състав позволяват да се използва за лечение на много патологии. В страните от Латинска Америка използват обвивката на ореха за лекуване на кожни проблеми. По нашите земи този плод е станал известен не толкова отдавна, затова не всеки е запознат с методите на приложение и лечение с ореха.
В нашата страна нямаме възможност да си набавим полезните листа и кората на това растение. Но пък можем да използваме плодовете и маслото от бразилския орех.
Бразилски орех в козметиката
В козметичната промишленост често се използва маслото от орехите. Уместно е да се използва в грижата за косите и кожата. Като лечебно средство маслото може да се използва за лекуване на рани, изгаряния и различни заболявания на кожата. козметиците препоръчват да се добавят по 2-3 капки етерично масло в маските за лице, кремовете и шампоаните. Това ще помогне да се обогати кожата с полезни микроелементи и да и се придаде здраве и красив вид.
Бразилски орех в кулинарията
Тези орехи се използват широко в кухнята. Именити готвачи от цял свят използват тези удивителни плодове в салати, гарнитури, десерти, сладкарски изделия и печива. Южният орех се добавя в храната в суров, печен, подсладен или подсолен вид.
Полезни и вкусни рецепти с бразилски орех
Кекс със сушени сливи и бразилски орех
Съставки:
- Сушени сливи без костилка – 150 гр;
- Вода – 1 чаша;
- Пшенично брашно – 300 гр;
- Бакпулвер – 15 гр;
- Бразилски орех – 100 гр;
- Канела и карамфил – по 0,5 ч.л.;
- Захар – 150 гр;
- Лимонова кора – 3 ч.л.;
- Растително масло – 80 гр.
Начин на приготвяне:
Сушените сливи се измиват добре и се накисват в гореща вода за 20 минути. След това се излива водата в отделен съд. Брашното се пресява с бакпулвера и към тази смес се добавят смлените орехи, подправките и захарта. След това водата, останала от сушените плодове, се смесва с маслото и кората от лимон. Получената смес се излива в брашното и се разбърква добре. Добавят се сините сливи и се разбърква с лъжица, докато се получи бухнала еднородна консистенция. Тестото се поставя във форма и се украсява с орехи. Пече се 40-50 минути.
"Изискана“ салата от ягоди и бразилски орехи
Състав:
- Авокадо – 1 бр.;
- Ягоди – 300 гр;
- Смлени бразилски орехи – 60 гр;
- Спанак – 1 връзка;
- Бадемови листенца – 30 гр;
- Червен лук – 1 глава.
За дресинга:
- Лимонов сок – 2 с.л.;
- Зехтин – 1 с.л.;
- Захар – 0,5 с.л.;
- Мак – 1 щипка.
Как се приготвя?
Ягодите се измиват, почистват и режат на половинки. Лукът се нарязва на полукълба. Авокадото се реже на малки кубчета. Лимоновият сок се смесва със зехтина и захарта. Нарязаният спанак се слага в чиния и към него се добавят авокадото, ягодите, бразилските орехи и лукът. Отгоре се посипва със сол и мак. Накрая добавяме дресинга.
Десерт в бразилски орех
Съставки:
- Захар – 150 гр;
- Ядки – бразилски орех, бадеми, лешници – 70 гр;
- Пралина;
- Шоколадов или ванилов сладолед – 5 топки;
- Млечен ликьор "Бейлис“ – 70-100 мл.
Начин на приготвяне:
Пралината трябва да се разтопи. Нагряваме 115 мл вода и добавяме пралината. Трябва да кипи докато стане на златисто-кафяв сироп. След това го премахваме от котлона и го оставяме да изстине. Сладоледът слагаме по купички, наливаме малко сироп и ликьор. Отгоре посипваме със смлените ядки.
Противопоказания за използване на бразилски орехи
Независимо от голямото съдържание на полезни вещества в тези орехи, има някои противопоказания за тяхната употреба:
- Не се препоръчва използването на бразилските плодове от хора, склонни към алергии, а също и хора, които имат алергия към всякакви видове ядки.
- При наличие на заболявания като астма, хипертония, стомашно-чревни проблеми (язва, панкреатит, гастрит), хиперфункция на щитовидната жлеза (излишък на йод в организма).
- Не се препоръчва приемът на орехите от деца под 4 годишна възраст.
- Кърмещите жени трябва да ограничат употребата на орехите докато прекъснат кърменето.