Хранителни правила за зимата
Режимите на работа на човешкия организъм в топлото и в студеното време на годината се различават съществено. Нашите вътрешни регулатори, без да знаем, пускат различни природни механизми, особеностите на работа на които зависят и от характеристиката на климата на местността на обитаване.
Най-ярко разликата между режимите е изразена при хората, живеещи на средните ширини на планетата, където всяка година има както много топло, така и много студено време. Организмът на обитателите на тази климатична зона е принуден всеки път да се пренастройва, което не минава без последици. В тази статия ще Ви разкажем за това, как да смекчите подобно пренастройване есента, а именно – във времето когато топлият сезон се сменя със зимен, и как да построите хранителния си режим.
Есенно пренастройване на организма
През есенните месеци нашият организъм се готви към работа в режим на намалено потребление на енергия. На първо място това се изразява в състоянието на потиснатото настроение и постоянната сънливост. Също така пада и работоспособността и намалява половото влечение, а дори и на силния човек му се иска да се оплаче от живота и да похапне нещо сладко.
Не бива да се боите от това състояние. През есента, ден след ден, светлата част на деня става по-малка, което се отразява на пониженото изработване на серотонина – хормона на удоволствието, чийто недостиг в организма води до понижената работоспособност и желание за извършване на каквато и да било дейност.
Също така възниква и дефицит на витамин Д, което се отразява лошо върху състоянието на здравето на човека – той става по-уморен, а тъй като работата на метаболизма се нарушава, неизбежно се качват килограми. Периодът на тази енергийна пасивност може да се съкрати до 2 седмици, ако навреме се премине към зимния начин на хранене, който има своите особености.
Какво влиза в зимното меню?
Основи на зимния хранителен режим
За да компенсирате климатичното влияние и зимата да се чувствате абсолютно нормално, при правенето на хранителния си режим трябва да се придържате към някои прости правила.
Правило първо. Не гладувайте!
Калоричността на зимната храна трябва да е по-висока, отколкото на лятната. Това може да се постигне с повишаване употребата на ястия от риба, птиче или друго месо. Тоест с голямо съдържание на «тежки белтъци». Във Вашето меню всяка седмица трябва да присъства телешко и пилешко месо, освен това риба трябва да се готви не по-малко от 2-3 пъти всяка седмица. «Месните» белтъчини са замяна на млечните, така че трябва да ги съчетавате. Зеленчуците трябва да се избират в съответствие с местността, в която живеете, и сезона, докато в тях все още се съдържат максимално много полезни витамини и минерали. Есента е сезонът на тиквите, зелето, морковите, цвеклото, пащърнака, ряпата и артишока. Върху тях, а също и върху лука, чесъна и картофите трябва да се опирате при съставянето на зеленчуковата част от зимното Ви меню.
Задължително не бива да се лишавате от въглехидрати зимата. Изключването им от храненето Ви заплашва от понижаване на имунитета и възможността лесно да хванете простудни вирусни заболявания. Енергоемките продукти като хляба, кашата и различни зърнени култури, е най-добре да се употребяват в първата половина на деня, а белтъчинната храна – месото и рибата със зеленчуците, както и млечните продукти – във втората.
Особеностите на зимното меню са такива, че не може да се избегне покачването на теглото си. Това се случва защото калоричността на ястията в това меню е по-висока, а подвижността в студеното време е по-ниска. Не му отдавайте голямо значение, тъй като сезонните колебания в границите на няколко килограма са напълно нормални, а през пролетта всичко със сигурност ще се нормализира.
Правило второ. Витамини и пак витамини!
Трябва задължително в менюто си да включите богати на витамини продукти. Горските плодове, които сте замразили лятото веднага след като сте ги откъснали, са много по-полезни от отглежданите в парници зеленчуци и плодове от супермаркета. Свежите листни зеленчуци са богати на фитонциди, които помагат на организма да се бори с инфекции, затова зимата особено често следва да се включва в менюто Ви магданозът, копърът, зеленият лук и различните видове салати. Струва си да ядете и кисело зеле по-често, тъй като то съдържа много витамин С.
Не бива да «изпускате от поглед» и витамините А и Е. Зимата те също играят голяма роля, в частност витамин Е помага да се защити кожата от напукване и измръзване. Ако ядете всеки ден около половин супена лъжица слънчогледово нерафинирано масло, може с лекота да избегнете дефицита на този витамин. Най-доброто решение би било да подправяте с това масло различни витаминни салати.
Ето много лесна рецепта: нарежете една круша, леко я запечете, смесете я с настърган на едро морков и подправете със зехтин. Между другото растителните или животински мазнини способстват усвояването на витамин А от организма.
Правило трето. Трябва да се пие!
Даже и зимата трябва да пиете не по-малко от 1.5 л течности, при това от тях трябва най-малко литър да е чиста вода. Останалите течности могат да са компоти, отвари и топли чайове. Много полезно в студеното време на годината би бил фреш от портокал, разреден с вода 50:50. Хубаво е да помните, че този сок трябва да се изпие в следващите 5 минути след като е направен, иначе по-голямата част от съдържащия се в него витамин С ще бъде разрушена под въздействието на кислорода.
Правило четвърто. Задължително горещо!
Задължително е да употребявате горещи или топли напитки. Ако Ви се налага да хапвате на крак, то е желателно да пиете топъл чай, докато ядете. Много полезно ще е да добавяте в горещите си ястия подправки като кардамон, джинджифил, кориандър и различни видове пипер.
Правило пето. Разнообразие!
Постарайте се да направите менюто си максимално разнообразно. Желателно е продуктите да се редуват ежедневно: кашата сутрин всеки ден трябва да е от различни зърнени растения, соковете трябва да се изстискват от различни плодове и зеленчуци, трябва да сменяте сортовете хляб и видовете месни блюда. Това разнообразие на ястията и разделният принцип на хранене ще даде на Вашия организъм достатъчно енергия за активен живот в зимната част на годината.
И последно още един съвет: тъй като захарта измива лесно витамините от организма, зимното Ви меню трябва да се основава на натурални подсладители – сиропи, мед и т.н., за да може все пак трудно извлечените полезни вещества да работят на пълна пара и да защитят организма Ви от болестите и зимната меланхолия.