Кои храни и напитки трябва да избягвате, ако страдате от мигрена?
Мигрената е често срещан здравословен проблем, разпространен из цял свят, който се изразява в силна, пулсираща болка в главата. Това състояние почти винаги е придружено от замаяност, замъглено зрение и чувствителност към светлина.
Интензивната болка може да трае само няколко минути, въпреки че в повечето случаи тя продължава няколко часа или дори дни. Появата на мигрена е свързана с генетични фактори, както и с постоянен стрес, хормонални промени и някои външни дразнители.
Установено е, че близо 30% от случаите на заболяването са свързани с нездравословни хранителни навици. Разберете кои храни и напитки трябва да избягвате, ако страдате от мигрена.
1. Фъстъчено масло
Фъстъченото масло може да е причинител на главоболие и мигрена. То съдържа вазоактивна аминокиселина, наречена тирамин, която предизвиква подобни реакции.
2. Бира
Бирата, освен че е вкусна и освежаваща, притежава и лечебни свойства, доказани през годините. Консумацията на бира обаче може да причини интензивно главоболие поради съдържанието на тирамин и алкохол. И двете вещества са стимуланти и могат да причинят възпаление на различни тъкани на тялото Ви. Заедно с факта, че прекомерната консумация засяга метаболизма, това обяснява защо бирата влошава симптомите на мигрена.
3. Червено вино
Чаша вино на ден набавя на организма Ви антиоксиданти и дори помага за подобряване на кръвообращението. Въпреки това не е препоръчителна напитка за хора, склонни към мигрена и главоболие, защото съдържа тирамин, феноли и други съединения, които влошават тези проблеми.
4. Сирене
Макар да е вкусно и с уникална текстура, сиренето е продукт, който хората, склонни към мигрена и главоболие, трябва да избягват. Намалената консумацията на сирене е необходима, тъй като то съдържа съединения, които често влошават симптомите. Белтъчините и мазнините в сиренето увеличават възпалението и правят по-трудно контролирането на главоболие и проблеми със зрението.
5. Силно обработени меса
За всеки, който страда от мигрена, всякакъв вид силно преработени меса, както и месото за обяд, не са добър избор. Тези храни съдържат добавки като нитрити и нитрати, които освен че повишават риска от рак, повишават възпалението и притока на кръв към мозъка, което води до интензивно главоболие.
6. Пържени храни и храни с високо съдържание на мазнини
Пържените храни и храните с високо съдържание на наситени мазнини предизвикват възпаление в определени тъкани и често са причина за симптомите на мигрена. И двете повишават нивата на холестерол и триглицеридите, като по този начин увеличават риска от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови усложнения. В допълнение, този тип храни забавят метаболизма и забавят транспортирането на кислород към клетките.
7. Твърде много кафе
Знаете ли, че прекомерната консумация на кофеин може да предизвика главоболие и мигрена? Ако обаче сте свикнали с кофеиновата напитка, не бива да я спирате изведнъж, защото това може да доведе и до определени проблеми.
8. Шоколад
Малкото количество шоколад на ден дава на тялото Ви полезни антиоксиданти и оказва ползи за кръвообращението, както и за когнитивното здраве. Въпреки това хората, които го консумират в големи количества, имат по-висок риск от мигрена, тъй като шоколадът засяга вазодилатацията поради съдържанието на тирамин.
9. Рафинирано брашно
Рафинираното брашно и други източници на глутен са свързани с влошаване на симптомите на мигрена. Този трудно смилаем протеин води до дисбаланс във възпалителните, стомашно-чревните и метаболитните процеси при тези, които имат непоносимост към глутена.
Докато горепосочените храни не са единствените причини за мигрена, разумно е да се ограничи консумацията им, за да се избегне влошаване на симптомите. Здравословното хранене и почивка могат да бъдат много полезни в борбата с този неприятен и болезнен здравословен проблем.