Семената на растението сусам, култивирано от древни времена (повече от 7000 години) и до ден днешен в Индия, Пакистан, Средна Азия, Китай, средиземноморските страни, отдавна се използва не само като кулинарна подправка, но и като суровина за производство на знаменитото със своите лечебни и козметични свойства масло.
Притежаващо редица полезни действия, то има широко приложение в народната медицина и домашната козметика, използва се във фармацевтичното и хлебното производство, сладкарската, консервната и парфюмерийната промишленост, както и в производството на смазочни материали.
Употреба в кулинарията
Сусаменото олио се получава от семената на растението чрез студено пресоване. Нерафинираният продукт, произведен от изпечени сусамени семена, има характерен тъмнокафяв оттенък, наситено сладникаво-орехов вкус и силен аромат (за разлика от светложълтото сусамено олио, получено от сурови семки, което има по-малко изразен мирис и вкус).
Ароматното, наситено с полезни вещества нерафинирано сусамено масло отдавна намира широко приложение в качеството на традиционна съставка за ястия от индийската, японската, корейската, китайската и тайската кухни. В екзотичната азиатска кулинария продуктът, особено успешно съчетаващ се с мед и соев сос, най-често се използва за приготвянето на блюда от морски продукти и източни десерти, мариноване на месо и зеленчуци, подправяне на месни и зеленчукови салати. Само няколко капки от него могат да придадат оригинален вкус и неповторим аромат и на супи, основни месни и рибни ястия, картофено пюре, каши, сосове, палачинки.
За разлика от останалите хранителни масла, нерафинираното сусамено масло не е подходящо за пържене, в горещите блюда този растителен продукт е препоръчителен за добавяне едва преди сервиране на масата.
Притежаващо висока хранителна и енергийна стойност, отличаващо се с високо съдържание на лесно усвоими мазнини и растителни протеини, то се прилага успешно в качеството на компонент на диетичното и вегетарианското хранене. Благодарение на високото съдържание на природни антиоксиданти (и в частност, сезамол) продуктът има висока устойчивост към окисление и е с дълъг срок на годност.
Проявяващото изключително полезни свойства сусамено масло е оптимално балансирано откъм съдържание на необходими за човешкия организъм незаменими аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, витамини (Е, А, D, B1, B2, B3, С), макро-и микроелементи (калий, калций, фосфор, цинк, магнезий, манган, желязо, мед, никел) и други ценни биологично активни вещества (антиоксиданти сезамол и сквален, фитин, фитостероли, фосфолипиди).
В състава му практически в равни пропорции присъстват най-полезните мастни киселини – полиненаситена линолова (Омега-6) и мононенаситена олеинова. Влизащият в състава на продукта комплекс Омега-6 и Омега-9 мастни киселини способства за: подобряване на работата на сърдечно-съдовата, половата, ендокринната и нервната системи, нормализация на мастната обмяна и нивото на захар в кръвта, укрепване на имунитета, намаляване на риска от развитие на онкологични заболявания, а също така неутрализира негативното влияние върху организма на различни вредни вещества (шлаки, токсини, канцерогени, радионуклеиди, соли на тежки метали).
Сусаменото масло е богато на витамините-антиоксиданти Е, А и С, които влияят благотворно върху дейността на сърдечно-съдовата система, оказват мощно стимулиращо имунитета действие, а също така имат противовъзпалително и ранозаздравяващо свойства. Витамините от група B способстват за подобряване на функциите на зрителния апарат, а също така оказват много благотворно влияние върху състоянието на кожата, ноктите и косата.
Продуктът е отличен източник на необходимите за човешкия организъм макро- и микроелементи. По съдържание на необходимия за пълноценното развитие на костната и хрущялната тъкани калций сусаменото олио е рекордьор сред многото хранителни продукти (само 1 чаена лъжичка от него може да удовлетвори дневната потребност на организма от микроелемента).
Сусаменото олио съдържа в състава си фитостероли (благотворно влияещи на имунитета, състоянието на кожата, функциите на ендокринната и репродуктивната системи) и фосфолипиди (необходими за правилното функциониране на черния дроб, мозъка, сърдечно-съдовата и нервната системи, а също така за по-доброто усвояване от организма на витамини А и Е).
Мощният антиоксидант сквален от състава му е необходим за пълноценен синтез на половите хормони, способства за понижаване на равнището на холестерол в кръвта и проявява изразени антибактериални и противогъбични свойства.
Полезни свойства
Сусаменото масло, притежаващо широк спектърот лечебни действия (противовъзпалително, антибактериално, ранозаздравяващо, обезболяващо, имуностимулиращо, противоглистно, разхлабващо, пикочогонно), отдавна се използва в много страни по света не само като ценен хранителен продукт, но и като ефективно средство от народната медицина. В частност, именно то е много често споменавано в Аюрведа (учение за традиционните методи на древноиндийската медицина) като "загряващо“, "укрепващо тялото“, "извеждащо отровите и шлаките от организма“, "подхранващо сърцето“ и "успокояващо ума“ природно средство срещу много болести.
Полза за храносмилателната система
Неутрализиращо повишената киселинност на стомашния сок, носещо облекчение при чревни колики, оказващо противовъзпалително, антибактериално, разхлабващо и глистогонно действие, способстващо за отстраняване на язвени увреждания на лигавиците на стомашно-чревния тракт (благодарение на влизащите в състава му витамини А и Е, сквален, фосфолипиди), то може да се използва за профилактика и лечение на запек, гастрит с повишена киселинност, гастродуоденит, язви на стомаха и дванадесетопръстника, колит, ентероколит, заболявания на панкреаса, хелминтоза. Благодарение на високото съдържание на фосфолипиди и фитостероли, стимулиращи процеса на образуване и отделяне на жлъчка, възстановяващи нормалната структура на черния дроб, продуктът помага при камъни в жлъчката и може да се използва в комплексна терапия при мастна дистрофия на черния дроб, дискинезия на жлъчните пътища, хепатит.
За сърцето и съдовете
В сусаменото масло се съдържа комплекс от вещества, подхранващи и укрепващи сърдечния мускул, повишаващи еластичността и здравината на стените на кръвоносните съдове, намаляващи равнището на "лош“ холестерол, предпазващи от образуването на холестеролни плаки, нормализиращи артериалното налягане. То е полезен компонент при комплексна терапия на атеросклероза, хипертония, исхемична болест на сърцето, аритмия, тахикардия, инфаркт, инсулт. Редовната му употреба, способстваща за повишаване на съдържанието на тромбоцити в кръвта, е особено полезна за хората, страдащи от хеморагична диатеза, хемофилия, болест на Верлхоф, есенциална тромбоцитопения, тромбоцитопенична пурпура.
Ползите не спират дотук. Вижте ПРОДЪЛЖЕНИЕТО на тази статия!