Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Дисбалансът на хормоните – причина за излишните килограми?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 431 прегледа на този пост

Съдържание на Дисбалансът на хормоните – причина за излишните килограми?


Вече сте на 50 и повече години, талията Ви е два инча по-широка, отколкото е била, когато сте били на 20 или 30 години, а числата на кантара отразяват тази промяна?

Веднага можем да изброим причините:

  • Генетична предразположеност;
  • Огромни порции с храна;
  • Заседнал начин на живот;
  • Липса на достатъчно движение.

Но в тази статия ще обърнем внимание на друга теория, която циркулира сред експертите по отслабване и на която се приписват излишните килограми, и това е т.нар. хормонален дисбаланс.

Какво е хормонален дисбаланс?

Хормоните са химически пратеници във Вашето тяло. Произведени в жлезите с вътрешна секреция, тези мощни химикали преминават през кръвния поток, като казват на тъканите и органите Ви какво да правят. Те помагат да се контролират много от основните процеси в тялото Ви, включително метаболизма и възпроизводството.

При хормонален дисбаланс телесното тегло може да се повиши или понижи.Когато има хормонален дисбаланс, имате твърде много или твърде малко от определен хормон. Дори малки промени могат да имат сериозни последици в цялото тяло. Докато някои хормонални нива варират през целия живот и може просто да са резултат от естественото стареене, други промени настъпват, когато ендокринните Ви жлези се объркат.

За да определите дали хормоните са в заговор с Вашите мастни клетки, добра идея е първо да прегледате някои основи на хормоните. Тези химически посланици, произвеждани от нашите тела, имат широк спектър от ефекти: контролират растежа, развиват половите органи, регулират нивата на кръвната захар и да, те също влияят върху телесното тегло, телесните мазнини и мускулната маса.

Списък на хормоните, които могат или не могат да повлияят на телесните ни мазнини с напредване на възрастта

Хормони на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е жлеза в предната част на шията, която освобождава хормони, които имат широк спектър от ефекти като стимулиране на растежа на плода, регулиране на сърдечната честота или телесната температура или определяне на скоростта на метаболизма (скоростта, с която изгаряте калории).

Каква е тяхната връзка с телесното тегло? Акострадате от хипертиреоидизъм, това означава, че жлезата е свръхактивна и произвежда твърде много хормон, който ускорява метаболизма и може да доведе до драматична загуба на тегло. Въпреки че това може да Ви звучи добре, това заболяване може да увреди сърцето, костите и очите Ви.

Ако страдате от хипотиреоидизъм, това означава, че жлезата е  недостатъчно активна и произвежда недостатъчни количества от хормона, което от своя страна забавя скоростта на метаболизма и съответно води до повишаване на килограмите.

Хормонално предписание: Ако имате едно от тези две нарушения (измерено чрез кръвен тест за определяне нивата на хормоните на щитовидната жлеза и тироид-стимулиращия хормон, TSH) и Вашият лекар Ви препоръча да приемате лекарства, това, което можете да очаквате при диагноза хипертиреоидизъм, е да се върнете към нормалното си тегло. Ако сте с диагноза хипотиреоидизъм, вероятно ще загубите няколко килограма. Но лекарствата няма да Ви помогнат да свалите много наднормено тегло, защото в повечето случаи този хормон не е в основата на прекомерното наддаване на килограми.

Естроген

Това е един от най-важните женски полови хормони, отговорен за началото на пубертета при момичетата и за регулиране на плодовитостта. Естрогенът също така помага за защита на сърдечно-съдовата система и костите и влияе върху настроението.

Нивата на естроген влияят на телесното тегло.Каква е неговата връзка с телесното тегло? Естрогенът може да повлияе на фигурата Ви, като Ви накара да складирате мазнини в ханша и бедрата. Поради тази причина, когато нивата на естроген спадат рязко по време на менопаузата, жените са склонни да натрупват висцерална мазнина дълбоко в корема. Но все още не е ясно дали менопаузата сама по себе си причинява наддаване на тегло като цяло.

Хормонално предписание: Тъй като менопаузата е естествен етап от живота, а не заболяване, обикновено няма нужда от хормонална заместителна терапия, освен ако симптоми като горещи вълни и безсъние не повлияят отрицателно на качеството на живот. Необходимо е да обърнете специално внимание на храненето, приема на калории и упражненията, за да се поддържат висцералните мазнини под контрол. Твърде много от този вид мазнини увеличават риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и други разстройства.

Тестостерон

Това е основният мъжки полов хормон (определя началото на пубертета и плодовитостта и влияе върху състава на тялото и либидото), също така влияе върху настроението, сърдечно-съдовото здраве и др.

Каква е неговата връзка с телесното тегло? Тестостеронът стимулира мускулния растеж и поддържа телесните мазнини под контрол. Нивата на този хормон започват да намаляват естествено със скорост от около 5-10% на всяко десетилетие. Този спад води до много малко увеличение на телесните мазнини. Въпреки това мъжете, които страдат от хипогонадизъм, който се диагностицира чрез откриване на ниско ниво на тестостерон със симптоми като липса на сексуално желание, депресия или признаци като анемия или остеопороза, са склонни да имат по-нисък процент мускули и по-голям процент мазнини, особено висцерална мазнина.

Хормонално предписание: Ако нивата на тестостерона Ви са нормални, няма нужда от хормони. Получаването на по-високо количество хормон е малко вероятно да промени състава на тялото Ви, но може да има вредни странични ефекти като уголемена простата и влошаване на холестерола. Ако получите диагноза хипогонадизъм, трябва да се консултирате с Вашия лекар за възможните ползи от лечение, базирано на тестостерон.

Лептин

 Думата „лептин“ идва от гръцки и означава „тънък“, тъй като повишаващите се нива на този хормон предават сигнал на тялото за премахване на телесните мазнини. Лептинът също така помага за регулиране на кръвната захар, кръвното налягане, плодовитостта и др.

Каква е неговата връзка с телесното тегло? Произведен от мастните клетки, лептинът работи като сканираща система, предупреждавайки мозъка за натрупването и загубата на телесни мазнини. Докато трупате мазнини, нивата на лептин се покачват, причинявайки загуба на апетит, в същото време скоростта на метаболизма Ви се увеличава и това помага за ограничаване на наддаването на тегло. По неясни досега причини при затлъстелите хора тази сигнална система спира да работи. Тези хора имат високи нива на лептин, които не успяват да потиснат апетита.

Обратното се случва, когато се губят телесни мазнини: нивата на лептин спадат.  Изпраща се сигнал за силен глад към мозъка, което води до забавяне на метаболизма и повишаване на апетита.Това е полезно по време на глад, но изобщо не е полезно за хората, които се опитват да поддържат загуба на тегло.

Хормонално предписание: Все още няма терапии, базирани на лептин, които да действат при затлъстяване.

Грелин

Известен като "хормон на глада", грелин се произвежда от стомаха, когато не сте яли известно време; пътува до мозъка, където събужда апетита. Той също така помага за стимулиране на храносмилателния тракт и влияе върху сърдечно-съдовата система, имунната система и психичното здраве.

При анормални нива на лептин и грелин е възможно да се развие затлъстяване.Каква е неговата връзка с телесното тегло? Точно както загубата на тегло намалява нивата на лептин, загубата на тегло води до повишаване на нивата на грелин, което прави загубата на тегло по-трудна.

Хормонално предписание: Няма. Правени са опити върху животни за блокирането на грелин с лекарства, но те са със смесени резултати.

Инсулин

Инсулинът се освобождава от панкреаса в отговор на повишена кръвна захар (глюкоза) след хранене, този хормон помага за транспортирането на излишната глюкоза до мускулните и мастните клетки. В мускулите глюкозата или се изгаря за гориво, или се съхранява като гликоген. В мастните клетки тя може да бъде изгорена или превърната в мазнина.

Каква е неговата връзка с телесното тегло? Кетогенната диета и всички други диети с ниско съдържание на въглехидрати се основават на предпоставката, че консумацията на въглехидрати повишава нивата на инсулин, сигнализирайки на тялото да съхранява мазнини. Теорията е, че ако изключите въглехидратите, ще изгорите повече телесни мазнини. Проблемът е, че изследванията не подкрепят тази теория. Различни проучвания сравняват умерения прием на въглехидрати (50% от калориите от въглехидрати) с диета с много ниско съдържание на въглехидрати (5%) и с високо съдържание на мазнини и разкриват, че след две седмици участниците с умерен прием на въглехидрати в плана са загубили повече телесни мазнини.

Но инсулинът може да бъде проблем, ако имате твърде много – отново висцерална мазнина. Тази мазнина може да освободи възпалителни съединения, които намаляват реакцията на тялото към инсулина. На свой ред, инсулиновата резистентност изглежда насърчава складирането на мазнини, което създава порочен кръг.

Хормонално предписание: За да разберете дали имате проблем с инсулина:

  • Измерете най-широката част на корема си, която обикновено е на пъпа. Повече от 40 инча при мъжете и 35 инча при небременни жени (35,4/31,5 инча при азиатски мъже/жени) може да е индикация за твърде много висцерална мазнина;
  • Направете си кръвен тест за глюкоза (захар) на гладно и тест за A1C, мярка за средните нива на кръвната захар през последните няколко месеца. Както ще обясни Вашият лекар, нормалното ниво на кръвната захар на гладно е под 100 mg/dl (милиграма на децилитър), докато преддиабетният диапазон е между 101 и 125 mg/dl, а за диабет е повече от 125 mg/dl. Резултат от A1C под 5,7 или 6,0% (в зависимост от лабораторията) е нормален, резултат от 6,5% или по-висок показва диабет. Тестът A1C не може да диагностицира преддиабет, но почти всички лекари смятат ниво на A1C между 5,7 и 6,4 за индикатор за преддиабет.

Ако някой от тези резултати е твърде висок, Вашият лекар вероятно ще Ви предложи да се опитате да отслабнете с разумна питателна диета и да увеличите физическата си активност. Уверете се, че получавате поне пет порции плодове и зеленчуци всеки ден, което може да помогне за намаляване на възпалението, причинено от увеличените висцерални мазнини. Изследванията ясно показват, че диетата и упражненията могат да обърнат преддиабет, а понякога дори диабет тип 2.

Ако това не помогне, няколко лекарства, които често се използват за лечение на диабет, помагат при загуба на тегло, особено SGLT-2 инхибитори и GLP-1.

Кортизол

Наричан „хормон на стреса“, тъй като нивата му се повишават със стрес, той също така поддържа имунната система и осигурява други ползи.

Нивата на кортизол се повишават при силен и постоянен стрес и водят до затлъстяване, наднормено тегло, невъзможност за отслабване.Каква е неговата връзка с телесното тегло? Най-общо казано, хората със затлъстяване са склонни да имат по-високи нива на кортизол от другите хора. Този хормон се свързва и с по-широката талия. От друга страна, нивата на кортизол са склонни да бъдат по-високи при хора, които изпитват хроничен стрес, вид стрес, който продължава седмици и месеци. Хроничният стрес повишава нивата на кортизола, което води до натрупване на висцерална мазнина.

Възможно е стресът просто да Ви накара да преядете. Въпреки че има известни доказателства в подкрепа на тази теория, резултатите от изследванията все още са неясни.

Хормонално предписание: Изследователите изучават лекарства, които могат да бъдат полезни при лечението на високи нива на кортизол, причинени от стрес, които са отговорни за затлъстяването, но в момента няма лекарство на пазара, което да е одобрено за тази употреба. Ако смятате, че страдате от хроничен стрес, потърсете техники за управление на стреса като упражнения, медитация или дейности със семейството и приятелите.

Истината е, че много фактори могат да повлияят на онези хормони, които влияят на колебанията в теглото ни. Балансирана диета, достатъчно сън, поддържане на активност и управление на стреса са най-добрите начини за насърчаване на добро, балансирано хормонално здраве.

Дисбалансът на хормоните – причина за излишните килограми? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™