Помело може да се купи на повечето пазари и обикновени супермаркети и вериги за хранителни стоки, в зависимост от това къде живеете. Плодът помело е по-сладък и по-мек от грейпфрута, плюс много малко калории. Помелото в нашия район е сезонен зимен плод. Затова е по-добре да го купувате през зимните месеци – от декември до февруари.
Дебелата кожа на плода е зелена или жълта, а резените са разделени с прегради, които имат горчив вкус. Има три вида плодове: червени, бели и розови, в зависимост от цвета на пулпата. Помелото е най-големият цитрус, най-големият сорт бяло помело може да тежи до 10 кг.
Кората от помело може да се добави към чая, да се приготвят захаросани кори и сладко, но не се препоръчва да я ядете сурова.
Родината на помелото е Малайзия и Китай. Първите споменавания в китайските ръкописи датират от 100 г. пр.н.е. д. Помелото се смята за символ на благополучие и просперитет, така че в Китай се дават един на друг в навечерието на Нова година и с него се приготвят много традиционни ястия. В Тайланд плодът се използва като принос към боговете. Плодът е пренесен в Европа от британски мореплавател през XIV век.
Помело се отглежда в Тайланд, където е известно като "сум-ой", и в цяла Югоизточна Азия, както и в Мексико, където са известни като торонджа на испански и в Калифорния. Заедно с Тайланд и Китай, Калифорния в момента е един от най-големите производители на този плод.
Помелото е полезно за предотвратяване на тромбоза, помага за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Като цяло плодът е много полезен за хора със сърдечно-съдови заболявания и диабет. Помелото засилва метаболизма и помага за облекчаване на запека.
Как расте помелото?
Помелото се счита за краля на цитрусовите плодове поради начина, по който расте - расте до огромни размери. Някои сортове са с размерите на малка баскетболна топка, докато други приличат на огромен грейпфрут. Помелото също се различава по цвят, от тъмнозелен отвън до коралово оранжев и понякога дори жълт. Кожата може да бъде много дебела или тънка в зависимост от хибрида. Вътрешната ядлива част варира в цвят от бяло до розово.
Как да изберем узряло помело?
Бледозелени или жълтеникави плодове, които са твърди и тежки, почти винаги са сочни. Погледнете отблизо кората: "празните" плодове с матов цвят и меки на допир най-вероятно са безнадеждно презрели. Хубаво е, че помелото е "търпелив" дълготраен плод, който може да се съхранява в хладилник до седмица и половина.
Единственият належащ въпрос е "кой ще го чисти". Това е един процес на "аутопсия“, които се превръща в "пътуване до центъра на земята“. Трябва да работите усилено, за да стигнете до сладката вътрешност. Но, повярвайте ни, всяка секунда от усилията Ви си заслужава!
Най-добре е да ядете помело преди 16 часа, защото цитрусите по принцип се усвояват по-добре. Помелото може да се добави към салати или дори да се направи сок, като се смеси, да речем, с портокал (в Азия такава концентрирана напитка се добавя към супи като допълнителен сос).
Химичен състав на екзотичния плод – помело!
Каква е ползата от помелото за тялото? Ето само някои от витамините и минералите, съдържащи се в този плод:
Аскорбинова киселина: Вече е научно доказано, че помелото помага за укрепване на имунната система. Благодарение на витамин С тялото няма да се страхува от вируси и инфекции.
Етерични масла: Ако хванете вирус през зимния сезон, яденето на помело ще Ви помогне да победите обикновената настинка възможно най-скоро. Етеричните масла спомагат за ускоряване на лечебния процес. Те помагат за ефективно укрепване на имунната система на организма.
Груби влакна: тези вещества се движат през червата и Ви позволяват ефективно да го пречистите. Те помагат за премахване на токсините от тялото.
Лимониди: като цяло помелото има благоприятен ефект върху всички органи и клетки на човешкото тяло. Пулпът от този цитрус подобрява жизнеността и помага в борбата с депресията. От своя страна лимонидите нормализират ефективността и производителността.
Фосфор: Това съединение е отговорно за подобряване на мозъчната активност.
Калций: Този минерал е отговорен за укрепването на костната тъкан. Освен това калцият е от съществено значение за растежа на ноктите и косата.
Антиоксиданти: Всеки знае, че тези вещества помагат на тялото да остане младо и здраво. Те Ви позволяват да го предпазите от токсични съединения и токсини.
Полза от помело
Полезните свойства на помелото се определят от високото съдържание на витамини - до 85%, включително 31% витамин С. Основното му предимство се счита за ниско съдържание на калории и свойства против стареене. Това е най-големият цитрусов плод, който съдържа калий, фосфор, желязо, натрий, витамини от група В (В1, В2), също така Витамин А, етакринова и аскорбинова киселини, протеини и фибри.
Системното използване на помело има благоприятен ефект върху общото състояние на организма. Този плод има следните свойства:
- укрепва скелета и костната система;
- оптимизира работата на сърцето и кръвообращението;
- намалява подпухналостта и натрупването на сол;
- намалява налягането;
- укрепва имунната система и повишава жизнеността;
- благодарение на етеричните масла има положителен ефект върху настроението;
- използва се като профилактично средство срещу настинки.
Освен това помелото е полезно и ефективно при отслабване. Помага за намаляване и нормализиране на теглото. Влияе благоприятно на метаболитните процеси, като ускорява метаболизма и разгражда мастните депа. Осигурявайки диуретичен ефект, той помага да се отървете от натрупаните токсини, осигурявайки максимално усвояване на хранителните вещества от храната.
Също така фибрите, съдържащи се в големи количества в помелото, имат благоприятен ефект върху храносмилането, като ускоряват елиминирането на токсините и повишават нивото на усвояване на хранителните вещества.
Високото съдържание на витамин С в помелото подобрява имунитета, подобрява цялостното здраве и настроение и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци и рак.
Едно помело съдържа 371% от дневната стойност на витамин С, мощен естествен водоразтворим антиоксидант, който помага на тялото да развие резистентност към инфекциозни заболявания и премахва свободните ракови радикали в тялото. Друга важна специфика за жените е, че помелото повишава нивото на киселинност в интимната зона, което потиска развитието на бактерии. Витамин С в това количество не само подобрява имунната система, но и поддържа колагеновите връзки, специален протеин в косата и кожата. В допълнение, този плод е склад за мед и желязо, които са необходими за образуването на нови кръвни клетки.
Друг елемент в състава е високото съдържание на магнезий - минерал, който е пряко свързан с подобряването на качеството и продължителността на съня.
През периода на повишена умствена работа, помелото насърчава бързото възстановяване, възстановява силата и дава прилив на енергия за целия ден. В същото време устойчивостта на стрес и производителността се повишават. Уникално свойство на плода е способността да превръща животинските протеини в хормона на радостта - серотонин. Поради това често се използва като естествен антидепресант.
В ранните етапи на бременността помелото ще помогне да се отървете от пристъпите на токсикоза. Фосфорът в състава му осигурява образуването на здрав скелет и помага за контролиране на състоянието на костите. Биофлавоноидите са незаменими компоненти, които осигуряват правилното кръвообращение на бебето в утробата. Плодът има цялостен положителен ефект върху хормоналната система по време на бременност, което е много важно при дисбаланса, свързан с това състояние.
Витамин А не присъства тук в такова колосално количество като С, но дозата му е напълно достатъчна за постоянно удебеляване на дермата и подобряване на притока на кръв към повърхността на кожата, което намалява броя и "скоростта на развитие“ на бръчките. В допълнение, той възстановява структурата на епидермиса, за да оптимизира проникването на ултравиолетова радиация и да служи като естествен щит от вредната слънчева радиация. Заедно това може да намали пигментацията и да спре производството на себум, който е причина за акне. Друго интересно наблюдение на учените е свързано със скалпа – голям процент от течността в помелото поддържа скалпа добре хидратиран, а в комбинация с витамин С – "освободен“ от бактерии, което помага да се отървете от пърхота и да предотврати увреждането на фоликулите и в резултат на това косопад.
Използването на помело в медицината
Повишената концентрация на витамин С в помелото (30 - 53 mg на 100 g пулпа) Ви позволява да покриете ежедневната нужда на тялото от аскорбинова киселина само с няколко филийки. Витамин С действа като антиоксидант, като повишава активността на белите кръвни клетки и по този начин повишава имунитета, като помага в борбата с инфекциите. Витамин С е от съществено значение и за нормалния синтез на колаген, който влияе върху еластичността на кожата, здравето на зъбите и венците.
Помелото помага за понижаване нивата на холестерола и кръвната захар, понижава кръвното налягане и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци, което прави този плод изключително полезен за диабетици и хора със сърдечно-съдови заболявания.
Помелото е полезно при запек. Поради повишеното съдържание на фибри, процесът на храносмилане се подобрява. Пектинът, който има повече в помелото, отколкото във всички други цитрусови плодове, има обгръщащо действие и предпазва лигавицата на хранопровода и стомаха от въздействието на киселините. Помелото съдържа специален ензим, карнитин ацилтрансфераза, който липсва в много други продукти. Той ускорява разграждането на мазнините и подобрява усвояването на хранителните вещества, така че този плод е незаменим в диетологията като един от най-добрите "фет бърнъри". Освен това плодът е нискокалоричен - в 100 г плодова каша има само 25 - 39 kcal.
Помело се използва и в козметологията. Маските от каша от помело и обтриване на лицето със сок имат овлажняващ и подхранващ ефект върху кожата на лицето, и намаляват секрецията на себум. Маските с помело в основата помагат за повишаване на еластичността на кожата, премахване на старчески петна и изравняване на тена.
Ефективността на помелото е доказана в борбата с рака. Кората на плода помело е богата на биофлавоноидни антиоксиданти, които забавят деленето на раковите клетки.
Калорично съдържание на помело
Помелото има много ниско съдържание на калории: на 100 грама помело се падат само 38 калории.
Хората с определени заболявания трябва да внимават да ядат помело, казва Александър Войнов: "Поради високото съдържание на киселини помелото не се препоръчва за хора със стомашни язви, повишена киселинност и други стомашно-чревни заболявания. По същата причина помелото е изключено от диетата на пациенти с хепатит и нефрит. Както всички цитрусови плодове, помелото е често срещан алерген, така че не се препоръчва да се увличате с този плод за бременни и кърмещи жени, за да не провокирате алергична реакция при дете.