Нарът е един от най-старите плодове, познати на човечеството. Споменаван е в исторически документи от преди 400 000 години пр.н.е. Родното място на нара е Персия, днешен Иран и западни Хималаи. Финикийците го преселват от Картаген, Северна Африка в Средиземноморието посредством своите колонии.
Защо да консумираме нар?
- Нарът е биологично уникален плод и няма преки роднини. Най-добре вирее в горещи и сухи климатични райони като Южна Африка, Китай и Австралия.
- Един от плодовете с най-високо съдържание на витамини А, С, Е, К, В.
- Изследвания показват, че при редовна консумация нарът предпазва от рак на дебелото черво, на простата и гърдата.
- Консумацията на нар намалява нивото на лошия холестерол и на високото кръвно налягане.
- Чаша сок от нар осигурява 40% от нужното на ден количество фолиева киселина.
- Спомага за регенерацията на кожата и нейното хидратиране.
- Нарът съдържа слънцезащитни химични съединения, които предпазват кожата от вредните UV лъчи.
Как да избираме нар?
- Цветът на кората не е индикация за зрялост.
- Колкото по-тежък е нарът, толкова повече сок има в зърната му.
- Плодът може да се съхранява в продължение на няколко седмици при температури от 0 до 5 градуса.
- Нарът не продължава да зрее, след като е откъснат от дървото, затова и е важно да внимаваме колко узрял го купуваме от магазина.
Домашен сок от нар:
Необходими са ни: 1 голям нар или 2 ч. ч. зърна от нар, 1 чаша вода и по желание: за сладък сок – кафява захар или мед или за да бъде сокът по-пикантен – една 1 ч. л. сок от лимон и щипка сол.
С нож опишете кръг в горната и долната част на нара, така че да отрежете две капачета. След това минете с ножа по четирите му страни, без да режете навътре, а само по кората. Разделете с ръце нара на части и ги сложете в купа със студена вода. Започнете да роните сърната, като махнете корите и жълтата ципа. Оставете семената за 2-3 мин. във водата, за да изплуват и останалите ципи, и махнете водата с цедка. Сложете изчистените семена, водата и останалите продукти по желание в блендер и смесете добре за около 3 минути. Получения сок прецедете с цедка, за да отстраните останалите семена.