Ядките са един от най-полезните и засищащи снаксове, които можем да си позволим между 2 основни хранения или винаги, когато ни завладее свиреп глад. Лешниците са едни от най-богатите на хранителни вещества ядки, полезни са, вкусни са и засищат. В малките по размери лешници се крие истинска суперхрана. Това е основателна причина да се наслаждаваме на лешниците (в умерени количества, разбира се) и като междинен снакс, и като добавка в различни ястия – чудесният вкус на лешниците позволява напълно това. Могат да се добавят пасирани, сурови или запечени към ястия и към десерти, дори и към кафе и мляко за приготвяне на вкусни напитки. Вкусът на лешниците чудесно си партнира с шоколад, което е причината ядките да са често добавяни към изкушаващи шоколадови десерти.
Кои са здравословните ползи на лешниците?
Приятели са на сърцето
Ядките са добре известни със здравословните си ползи за сърцето и лешниците не правят изключение. Фибрите и ненаситените мастни киселини, които се съдържат в лешниците, ги правят изключително полезни за здравето на цялата сърдечно-съдова система. Диета, богата на ядки, в това число лешници, намалява възпалителните процеси в тялото, контролира количеството липиди в организма и намалява нивото на "лошия" холестерол. Лешниците също така съдържат магнезий – минерал, който регулира баланса на калий и калций в кръвта, които от своя страна са критични за поддържане на постоянни нива на кръвното налягане.
Борба с диабета
Когато се говори за диета при диабет или за предпазване от това заболяване, е важно да се избират ненаситените пред наситените мастни киселини. Малки постоянно приемани количества лешници са гаранция за добър прием на ненаситени мазнини, които се борят с натрупването на телесни мазнини в организма. Съдържащият се в лешниците магнезий е един от минералите, които доказано предпазват от диабет.
Много антиоксиданти
Лешниците съдържат много витамини и минерали, които са силни антиоксиданти. Антиоксидантите спират въздействието на вредните свободни радикали и по този начин предпазват от заболявания като рак или болести на сърцето. Лешниците са отличен източник на витамин Е, който спира преждевременното остаряване. Една порция лешници (около 30 гр.) дава на организма и почти цялото необходимо дневно количество манган, който е необходим на антиксидантните ензими в организма. Лешниците също така съдържат сред ядките най-високите нива на проантоцианидини – клас полифеноли, които са също антиоксиданти. Тези полифеноли се съдържат също в боровинките и са причината малките плодчета да се справят ефективно с проблемите на уринарния тракт. Същия ефект можем да постигнем и с консумация на лешници, като ги консумираме с тънката им обвивка.
Стимулират мозъка
Ако имате проблеми с концентрацията, имате важни изпити и работа, претоварени сте – лешниците са чудесно и натурално решение. Компонентите в лешниците: витамин Е, манган, тиамин, фолат, ненаситени мастни киселини поддържат мозъчната функция остра и бърза. Приемът на големи количества витамин Е е сочен като превантивна мярка срещу заболявания на мозъка като Алцхаймер и Паркинсон. Тиамин е често сочен за "витамина на нервната система" и играе критична роля в цялата нервна система и нейните функции. Комбинацията от активни съставки в лешниците се бори с депресията и дава добро настроение. Освен това има нервопредпазващо значение за организма. Лешниците са източник на фолати, които са критичен витамин по време на бременност, но е необходим и при възрастни.
Противоракови свойства
Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти в лешниците, те са храна, която ефективно се бори с рака. Витамин Е е един от най-добре известните противоракови суплементи. Манганът също показва такива свойства в редица изследвания, а той също е минерал, съдържащ се в ядките.
Помагат при отслабване
Лешниците са чудесно средство за забързване на метаболизма. Умерената, но достатъчна консумация на ядки е гаранция за бърз метаболизъм и поддържане на теглото. От друга страна, съдържащият се в лешниците тиамин е част от метаболизма на въглехидратите, като ги превръща в глюкоза, която може директно да се използва като енергиен източник. Комбинацията от протеини, фибри и ненаситени мастни киселини е чудесна при желание за отслабване.
Помагат за здрави кожа и коса
Голямото количество на витамин Е в лешниците е важно за осигуряване на красиви кожа и коса. Витамин Е прави косата и кожата по-еластични и блестящи. Освен това витаминът защитава кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи и може да предотврати най-тежката последица от тях – рак на кожата.