Идеята за отделянето на различните видове групи идва от това, че учените отдавна са открили как действа организмът при приема на различни храни. Какво представлява разделното хранене?

Още от името на това движение в света на храненето става ясно, че храната се дели. Как обаче се дели тя? Много хора, преди да са разучили подробно темата, са на мнение, че е достатъчно храната просто да се отделя една от друга и да се ядат например само бяло месо, само картофи, само ориз, само моркови и така нататък. Истинското значение на това "разделяне" е, че храната се опрделя според състава си и се разделя на няколко основни групи. Това, което разделянето обозначава, е как да съчетаваме отделните групи, така че те да се усвоят възможно най-добре от организма.

Идеята за отделянето на различните видове групи идва от това, че учените отдавна са открили как действа организмът при приема на различни храни. При попадане на храна в стомаха, той отделя храносмилателни сокове, за да започне да я разгражда и усвоява. Откритието на учените се състои в това, че стомахът ни сам "определя" по какъв начин да се случи разграждането и соковете, нужни за усвояването на протеини и въглехидрати, са напълно различни. Според привържениците на разделното хранене тези сокове не бива да се смесват. Тяхното обяснение е, че при приема и смесването на вещества от две несъвместими групи някоя част от тях просто няма да бъде усвоена и ще се разпрати от организма на друго място, "склад" за по-късно. Резултатите от излишните вещества ги познаваме всички – подуване, излишни калории, тежест в стомаха, подкожна мазнина и покачване на теглото.

И така, изводите са, че разделното хранене и най-вече думата "разделно" нямат това значение, което на пръв поглед изглежда, че имат. Разделяме храната си според състава, не според вида й.

И така, изводите са, че разделното хранене и най-вече думата Кои са основните групи храни и коя с коя се комбинира?

Както вече казахме, според разделното хранене има няколко основни групи храни, от които зависи начинът ни на хранене. Те се разделят на:

  • Въглехидратни: (над 15% въглехидрати): към тази група се причисляват всички зърнени храни, царевица, захар, картофи, грах, кестени, овесени ядки, както и високо фруктозните плодове.
  • Протеинови: различните видове месо, морските храни, млечни изделия и мляко, масилини, яйца.
  • Бобови храни: в техния случай съотношението между белтъчини с растителен произход и въглехидрати е различно от това при другите белтъчни храни. Желателно е бобовите храни да се смесват единствено с други въглехидрати.
  • Мазнини: тази група храни се води неутрална. При нея се смята, че полезни са единствено сурово-пресованите масла, както и суровите ядки.
  • Изцяло неутрални: в тази група спадат всички зеленчуци, без значение дали са сготвени, или сурови. Плодовете също се включват в неутралната група, но изключвайки тези с високи фруктозни нива.
  • *Вода: тя също може да се включи към горната група на неутралните храни.

Ето и начините, по които могат да се комбинират групите:

Белтъци с мазнини; белтъци със зеленчуци; белтъци с белтъци от друг вид (яйца и сирене и други); мазнини със зеленчуци; мазнини с кисели храни; въглехидрати с мазнини; въглехидрати със зеленчуци; захарни с кисели храни; плодовете се приемат отделно; бобови храни със зеленчуци; бобови храни с мазнини.

За да разберете какви са ползите от разделното хранене и наистина ли се отслабва от него, вижте тук: Каква е истината за отслабването с разделно хранене и кои са ползите от него?