Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Колаген и кафе – перфектната сутрешна фитнес двойка

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Храни и напитки, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 202 прегледа на този пост

Съдържание на Колаген и кафе – перфектната сутрешна фитнес двойка


Колаген и кафе – неочаквано добра комбинация 

Хранителните добавки с колаген, създадени от производителите на спортно хранене, съдържат малки частици от колагенови молекули - пептиди. Те, за разлика от съдържащия се в храната колаген, се усвояват много по-добре в червата. Днес проучвания доказват, че редовната консумация на хранителни добавки с колаген поддържа младежки вид и подобрява състоянието на кожата, косата, ноктите, костната и хрущялната тъкан и зъбите. Тази статия ще Ви разкаже какво е колаген, защо трябва да започнете сутринта си с добавяне на диетичен колаген към кафето си и как да го направите правилно.

Колаген: какво е това?

Колагенът е не само част от кожата, косата, ноктите, костите и зъбите, но е и извънклетъчна матрица - основата на сухожилията, връзките и фасциите, съдовите стени, мускулите и тъканите на вътрешните органи, а също така присъства в мозъка и гръбначния мозък.Колагенът е важен структурен протеин на тялото, който се състои от 25-35% от него. Колкото по-възрастен е човекът, толкова по-нисък е този процент. Колагенът е не само част от кожата, косата, ноктите, костите и зъбите, но е и извънклетъчна матрица - основата на сухожилията, връзките и фасциите, съдовите стени, мускулите и тъканите на вътрешните органи, а също така присъства в мозъка и гръбначния мозък.

Има 28 известни вида колагенови молекули, присъстващи в различни тъкани на тялото. Всички те представляват лява тройна спирала и се състоят от 29 аминокиселини, като основните са глицин, пролин и хидроксипролин. Молекулите на колагена се различават по реда на аминокиселините в молекулярната α-верига, нейната дължина и прекъсване.

Всички видове колаген се произвеждат от тялото. От 23-25-годишна възраст обаче и без това бавният синтез на този протеин започва постепенно да се забавя и намалява. В същото време неговият дефицит не винаги може да бъде покрит с колаген-съдържащи храни: бульони, ястия с желатин. Ето защо пиенето на спортни хранителни добавки с колаген се нарича еликсир на младостта и красотата.

В много статии можете да намерите списък кой тип колаген в коя тъкан е най-застъпен, например тип II - в хрущяла на ставите и тип III - във връзките, сухожилията и фасциите. Въз основа на това може да закупите добавка, като се вземе предвид локализацията на проблема и въз основа на информацията на етикета на продукта. Но това е или непознаване на физиологията на синтеза на колаген и / или подгряване на рекламната и маркетингова техника на производителите, посочваща вида колаген, съдържащ се в добавката.

Всъщност всеки хранителен колаген е само строителен материал за изграждане на собствен (базален) колаген. Следователно хранителният колаген първо ще се раздели на аминокиселини и едва след това от тях ще се синтезират колагенови протеини.

Между другото, отбелязваме, че за да се гарантира ефективността и стабилността на производството на основен колаген, е необходимо достатъчно количество витамин С и витамин Е. молекули от разрушаването на оксидативния стрес.

При избора на диетичен колаген, на първо място, за да се избегне появата на алергии или по други причини, като вегетарианство, забрани за консумация или спазване на религиозни ограничения за гладуване, трябва да се съсредоточите върху източника, от който е произведена добавката. Сега колагенът се извлича от части от свинско, едър рогат добитък, домашни птици, главно пилешко, риба, миди, медузи и гъби.

Но търговската форма на колагенови добавки: таблетки, капсули, прах, течност, гел - не играе специална роля. Скоростта и % на усвояване на добавката се влияят от химичната форма на колагена. Например колагеновият хидролизат се усвоява по-бързо и почти напълно.

Топ 3 предимства на колагеновите добавки

Използването на хранителни добавки с колаген е полезно за укрепване на костната тъкан, повишаване на еластичността на стените на кръвоносните съдове и органните канали, поддържане на еластичността на мускулната тъкан и сърдечните клапи, стимулиране на тонуса на кожата, добро състояние на ноктите и косата и поддържане на здравето на ретината. Нека разгледаме по-подробно първите 3 предимства на колагеновите добавки.

Състояние на кожата и косата

Благоприятното действие на колагена става ясно след използването на съдържащите го кремове против бръчки, както и на балсами за тяло, балсами и маски за коса. Но се оказа, че не локалното приложение, а вътрешното приложение също ефективно влияе върху състоянието на кожата и косата.

В продължение на поне 3-4 седмици, дневна консумация на 3-4 g диетичен колаген, прави кожата млада, подобрява показателите за тонус, плътност, еластичност и хидратация на дермалния колаген, включително защита срещу отпускане на кожата при отслабване. В същото време състоянието на косата се подобрява, а при жените, които имат рядка и тънка коса, след 3-4 месеца прием на хранителна добавка с хранителен колаген видимо се увеличава плътността и удебеляването на къдриците.

За кожни рани, лечение на дерматити и изгаряния, заедно с колаген, трябва да приемате витамин D и калций + цинк и магнезий + включете в менюто храни с високо съдържание на бор, желязо, манган и мед. Това ще ускори заздравяването: ще помогне за предотвратяване на възпаление в зреещата съединителна тъкан, ще подобри епителизацията и ще спомогне за по-бързото разтваряне на белега.

Здраве на костите, ставите и връзките

Добавките с колаген спомагат за увеличаване на костната минерална плътност, без да увеличават крехкостта на костите, особено при жени в постменопауза (остеопорозни). Но за това ще трябва да пиете колаген дълго време, 10 или повече месеца, и в същото време да приемате витамин С, витамин D и калций. Е, тази комбинация, ако към нея се добавят цинк и магнезий, помага да се забави появата на свързана с възрастта мускулна слабост, предпазва мускулите от загуба на тегло, намалява нивото на проявена сила или напълно премахва дифузната болка в проксималните мускулни групи и помага за поддържане на скоростта на движение.

В случай на фрактури на костите се препоръчва да се пие колаген само за възрастни и стари хора или тези, които имат хронични патологии, които възпрепятстват нормалната регенерация на тъканите, например захарен диабет. В този случай заедно с колагена трябва да се приемат витамини C, E и D, калций, цинк и магнезий.

Приемането на колаген не ускорява скоростта на възстановяване на хрущялната тъкан.Уви, няма да работи за лечение на артроза или артрит с колагенови добавки. Факт е, че приемането на колаген не ускорява скоростта на възстановяване на хрущялната тъкан. Дегенерацията му е по-бърза от регенерацията. Приемането на диетичен колаген обаче подобрява качеството на живот чрез доказани от изследвания положителни ефекти, като например:

 • намаляване на болките в ставите при покой, стоене, ходене, повдигане и носене и повдигане на предмети;
 • намаляване на сковаността на ставите, значително подобряване на тяхната екстензия, увеличаване на подвижността и обхвата на движение;
 • стимулиране на анаболната активност на хондроцитите и инхибиране на възпалителни процеси, причинени от артрит;
 • укрепване на здравата хрущялна тъкан на ставните повърхности;
 • улесняват производството на синовиална течност;
 • укрепване и повишаване на еластичността на ставните капсули.

Функционирането на стомашно-чревния тракт и имунната система

По време на проучване на субекти, които са били проведени в проучвания за ползите от хранителния колаген за кожата или мускулно-скелетната система, мнозинството отбелязват подобрение в благосъстоянието и функционирането на стомашно-чревния тракт, включително тези, които имат хронични стомашно-чревни проблеми. Това се случва благодарение на:

 • намаляване на високата киселинност на стомашния сок, защита на лигавиците на стените на дванадесетопръстника и тънките черва, спиране на възпалителните процеси и възстановяване на стените (гладката мускулатура) на червата, както и инхибиране на растежа на патогенната микрофлора, която глицинът има;
 • повишено производство на чревен муцин (слуз) под въздействието на пролин;
 • ограничаване на излишното производство на стомашен сок;
 • по-лесно разграждане, а оттам и усвояване на протеини и сложни въглехидрати, поради участието на молекули Н20.

Висококачественият диетичен колаген, дори сам по себе си без про- и пребиотици, може да нормализира и стабилизира състава на чревната микробиота. Това ще повлияе положително не само на работата на стомашно-чревния тракт, но и на имунитета, тъй като 75% от ефективността на имунната система зависи от баланса и състоянието на чревната микрофлора.

Колаген и кафе

Чаша кафе с колаген - многобройни ползи благодарение на състава на тази комбинация.Добавките с колаген обикновено са неутрални на вкус и аромат. Следователно добавянето на колаген на прах към кафето няма да повлияе по никакъв начин на вкусовото му усещане и всички части на тялото, от върховете на косата до върховете на пръстите, наистина ще усетят ползите от тази комбинация. Особено днес, когато митът за вредата от тази ободряваща и тонизираща напитка е разсеян, ако не пиете повече от 4 чаши на ден. Натуралното черно кафе било позволено да пият сутрин дори за някои сърдечно болни и хипертоници, без захар - за диабетици, а с мляко или сметана - за хора със стомашно-чревни проблеми.

Чаша кафе с колаген има ползи от:

 • кофеин - стимулиране на усвояването на глюкоза и микроелементи от невроните, подобряване на мозъчната функция, разширяване на кръвоносните съдове и бронхите, лесно обезболяване, премахване на сънливостта, тонизиране, намаляване на умората, повишаване на работоспособността, умствената и физическата активност;
 • теанин - засилване на производството на допамин (хормон на радостта);
 • полифеноли - антиоксидантна защита на клетките, облекчаване на глада;
 • тригонелинин - намаляване на риска от онкология на дебелото черво и простатата;
 • колаген - подобряване състоянието на кожата, костната и здрава хрущялна тъкан, косата, ноктите и стените на очното дъно, повишено кръвоснабдяване на скелетната мускулатура, повишена еластичност на стените на кръвоносните съдове и каналите на органите, гладка хрущялна тъкан на ставите , здрави сухожилия и връзки, нормализиране на стомашно-чревния тракт и поддържане на имунитета, силен миокард и сърдечни клапи; инхибиране на процеса на стареене.

За да се предотврати унищожаването на първия при комбиниране на колаген и кафе, трябва да се помни, че протеиновите спирали на колагеновите молекули започват да се „разгръщат“ още при t 36,6 ° C и тяхната денатурация започва при t 37 ° C. Ето как природата принуждава човешкото тяло постоянно да произвежда и обновява основния колаген. Затова колагенът трябва да се добавя към предварително свареното и вече охладено кафе. Трябва също да запомните за ограничаване на температурния режим и, ако желаете, добавете колаген към горещи закуски, първи или втори ястия, сладкиши.

Колагеново кафе: рецепта

Необходими съставки:

 • прясно сварено кафе - 240 ml;
 • растително или животинско мляко с всякакво съдържание на мазнини - 120 ml;
 • захар или подсладител, канела - по желание и вкус;
 • хранителен колаген (на прах) - 10 g или 1 чаена лъжичка с връх.
 • За охлаждане на кафе с мляко до t под 36 ° C са необходими кубчета лед или трохи.

Приготвяне:

 • Сварете кафето по обичайния начин. Добавете захар/подсладител и разбъркайте добре.
 • Към готовото кафе добавете мляко и лед.
 • След като охладите сместа до желаната температура, добавете колаген на прах, разбъркайте добре.
 • Поръсете с щипка канела.
 • Събудете се, насладете се, останете млади и излекувайте напълно сутрешното си кафе с колаген.
Колаген и кафе – перфектната сутрешна фитнес двойка Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™