Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Всичко за дерматита при децата

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Коса, кожа и нокти, Здравословни проблеми и състояния, Всичко за бебето и детето | Все още няма коментари. | 3670 прегледа на този пост

Съдържание на Всичко за дерматита при децата


Какво представлява дерматитът и как се проявява при децата?

Децата страдат често от дерматит, като има различни видове и методи за лечение на възпаленията по кожата.Дерматитът при децата е комплекс от възпалително-алергични реакции на кожата, възникващи в отговор на въздействието на различни дразнители. Дерматитът се проявява при децата с еритема по различни участъци от кожата, сърбеж, обрив и люспи, промяна в чувствителността на възпалените части на кожата, влошено общо състояние.

Диагностиката на дерматита при децата и неговите форми се основава на данните от визуалния преглед, изследване на материал от засегнатата кожа, имунологично и биохимично изследване. Лечението на дерматита предполага елиминиране на контакта с причиняващия реакцията дразнител, обработка на кожата, прием на противоалергични, имуномодулиращи, седативни средства.

Какво представлява дерматитът при децата?

Това е локално и разпространено възпаление на кожата на детето, което се развива вследствие на пряко или косвено въздействие на фактори с биологична, физическа или химическа природа. В детската дерматология и педиатрията дерматитите са 25-57% от всички случаи на болести на кожата. При децата най-често се срещат атопичен, себореен, контактен и памперс дерматит. По принцип дерматитите при децата манифестират през първата година от живота им, а в предучилищна и училищна възраст се развиват за първи път относително рядко. Започнал в ранното детство, дерматитът може да придобие рецидивиращо протичане и да доведе до намаляване социалната адаптация на детето.

Причини за дерматит при децата

Памперс дерматитът (дерматит от бебешки пелени) при децата е свързан с полагане на недостатъчно добра или грешна грижа за детето: недостатъчно често сменяне на пелените и дрехите, рядко къпане и т.н. Памперс дерматитът може да се развие и при продължителен контакт на кожата с механични (материята на пелените), физически (влага и висока температура), химически (амоняк, соли на жлъчните киселини, храносмилателни ензими) и микробни (условно патогенни и патогенни бактерии, гъбички от рода кандида) фактори.

При децата може да се появи памперс дерматит, познат още като дерматит от пелени, заради недобрата хигиенна грижа за кожата или по наследство.Към развитието на памперс дерматит предразполага недостатъчната морфофункционална зрелост на кожата при новородените деца и бебетата, обусловена от слабия съединително-тъканен компонент на дермата, ронливите базални мембрани, тънкия и раним епидермис, слабо овлажнената кожа, несъвършената терморегулираща и имунна функция на кожата. В рисковата група на развиващи дерматит от пелените са недоносените деца, страдащите от хипотрофия, рахит, чревна дисбактериоза, чести диарии.

Атопичният дерматит при децата е типична алергична дерматоза, в основата на развитие на която лежи наследствената предразположеност, алергенни и неалергенни причинни фактори. За обозначаване на атопичния дерматит дерматолозите и педиатрите използва понякога термините „атопична екзема“, ексудативна диатеза“, „алергична диатеза“ и т.н.

При децата с този тип дерматит най-често е налице обременена семейна анамнеза с алергични болести (бронхиална астма, хранителна алергия и т.н.). Към атопичен дерматит са склонни децата на изкуствено хранене, страдащи от хранителна, лекарствена, прахова или битова алергия, с чести инфекциозно-вирусни заболявания, патологии на стомашно-чревния тракт, имунен дефицит.

Етиологичният агент на себорейния дерматит при децата е гъбата Malassezia furfu, която е представител на нормалната биота на здравата на кожа на човека. При добра имунна реактивност гъбата е спокойна, но при различни нарушения хомеостазата може да предизвика пърхот, фоликулит и себореен дерматит в детска възраст.

Контактен дерматит може да се развие при децата при прекалено въздействие върху кожата на ниски или високи температури, на слънчевите лъчи, ултравиолетово облъчване, рентгеново облъчване, често обработване на кожата с дезинфекциращи средства (спирт, етерични масла, йод), използване на козметични и хигиенни средства (перилни препарати, кремове, пудра против подсичане), при контакт с някои видове растения (пащърнак, млечка, лютиче, иглика, арника) и насекоми.

Протичането на различните видове дерматит може да се влоши при децата от климатичните и метеорологичните фактори, от битовите условия, от ОРВИ, анемия, затлъстяване, психологичен стрес, ваксини.

Симптоми на дерматит при децата

Симптоми при децата с контактен дерматит

При децата може да се появи себореен дерматит, който засяга кожата на главата, лицето, веждите, зад ушите.

Проявите на контактния дерматит при малчуганите се появяват непосредствено по онези части от кожата, към които се е допирал някакъв дразнител. Основните признаци на контактния дерматит включват отоци на кожата с отчетливи граници, силен сърбеж, парене, болка, образуване на мехури, пукането на които води до оформяне на сълзящи ерозии.

Контактният дерматит може да протича остро или хронично. Острата фаза настъпва веднага след контакта с дразнителя и приключва малко след спиране на действието му. Хронично протичане дерматитът придобива след често повтаряне въздействието на агресивния фактор.

Себореен дерматит – симптоми при децата

Този вид дерматит се среща при около 10% от децата през първите 3 месеца от живота им и спира напълно към 2-4 години. Първите прояви на себорейния дерматит могат да се появят при децата още на 2-3-тата седмица от техния живот. При това на окосмените части на главата се образуват сивкави белещи се люспи (крусти), които, съединявайки се, се превръщат в твърда мастна коричка. Крустите могат да се разпространят по кожата на челото, веждите, областта зад ушите; понякога петнисто-папулозни обриви, покрити с люспички по периферията, се наблюдават в естествените сгъвки по тялото и крайниците.

Отличителни особености на себорейния дерматит е изключително изразеният сърбеж, липсата на ексудация (люспите са мазни, но сухи). При насилствено премахване на коричките се наблюдава силно хипереремирана кожа; в този случай тя може да сълзи и да се инфектира.

Атопичен дерматит – симптоми при децата

Атопичен дерматит - симптоми, лечение, натурална козметика за деца с атопична кожа.Атопичният дерматит обикновено се появява при децата през първата година от живота им, по-рядко се развива в предучилищна, училищна и подрастваща възраст. Кожните обриви могат да са представени с устойчива хиперемия или преминаваща еритема, сухота и лющене на кожата или сълзящ папулозно-везикулозен обрив на фона на еритема. Към характерните признаци на атопичния дерматит при деца се отнасят асиметричните поражения на кожата на лицето и крайниците.

Дерматит от пелени при децата – симптоми

Памперс дерматитът се характеризира с раздразнена кожа в областта на таза, вътрешната част на бедрата, перинеума, кръста, корема, тоест онези части на тялото, които се докосват до мокрите и замърсени пелени. Дерматитът от пелени се среща при 35-50% от новородените, най-често се развива при момичетата на възраст между 6 и 12 месеца.

По степен на изразеност на клиничните прояви степените на памперс дерматита са 3. При леките прояви се появява умерена хиперемия на кожата, неярко изразен обрив и мацерация на кожата на типичните места. При средната степен се образуват папули, гнойни пъпки и инфилтрати по раздразнените места кожа. Тежката степен на памперс дерматит при децата протича с отваряне на мехурчетата, образуване на сълзене и ерозия, големи инфилтрати.

Развитието на дерматита от пелени влияе на общото състояние на децата: те стават неспокойни, плачат често, не спят добре, тъй като възпалената кожа сърби много, а допирът до нея причинява дискомфорт и болка. При момичетата може да доведе до развитие на вулвит.

Дерматит – диагностика при децата

Появата на каквито и да е обриви по кожата на детето изисква внимателна преценка от страната на педиатър, детски дерматолог, детски алерголог-имунолог, в някои случаи – детски инфекционист. При подозрение за дерматит се провеждат обстойни изследвания, преглед на кожата, лабораторно изследване.

При наличие на вторична инфекция се провежда бактериално изследване на натривка; за откриване на патогенни гъбички се изучава натривка от гладката кожа. При изследването на децата с дерматит е важно да се изследват изпражненията за дисбактериоза и за глисти.

При изследването е важно да се уточни причината и формата на дерматита, а също да се изключи и наличието на имунодефицитни болести, лишеи, микробна екзема, псориазис и т.н.

Лечение на дерматит при децата

Комплексният подход в терапията на атопичния дерматит при децата включва ограничаване или изключване на контакта с алергена, правилна диета, медикаментозна терапия, алерген-специфична имунотерапия. Системната фармакотерапия предполага прием на антихистаминови препарати, нестероидни противовъзпалителни препарати, ентеросорбенти, ензими, витамини; при тежка форма на дерматит – глюкокортикостероиди. За стопиране на обострянето на атопичния дерматит се използва плазмафереза и хемосорбция.

Различните видове дерматит при децата се лекуват по различни начини, като активно се повлияват и от натуралните козметични продукти за бебета и деца на Salcura от серията Bioskin Junior.

Топичната терапия цели да премахне възпалението и сухотата на кожата, да възстанови защитните свойства на кожата и да осигури профилактика на вторична инфекция. Тя включва мазила с кортикостероиди за външна употреба, нестероидни хидролипидни кремове, дезинфекциращи течности, компреси. При атопичен дерматит са добри нефармакологичните методи на лечение рефлексотерапия, магнитотерапия, светотерапия и т.н. При резистентни към традиционната терапия форми на атопична кожа може да се използва PUVA терапия.

Основата в лечението на себорейния дерматит при децата е правилната организация на грижата за засегнатата кожа с помощта на специални противогъбични шампоани и кремове. Главата на детето трябва да се мие със специални дерматологични шампоани с катран и други, които имат противовъзпалително действие. След това по кожата на главата се нанася минерално или маслиново олио. За да се почистят себорейните места по гладката кожа, се използват специални гелове, след което кожата се намазва с дерматологичен крем. Средно курсът на терапия на себореен дерматит продължава около 6 седмици.

В лечението на памперс дерматит основна роля играе организацията на правилна хигиенна грижа: честа смяна на пелените, подмиване на детето след всяко изхождане, приемане на въздушни и билкови вани. Засегнатите участъци кожа трябва да се подсушават добре, да се обработват с бебешка пудра и лечебни хигиенни средства, които съдържат пантенол, декспантенол и т.н./ трябва да се избягват топични кортикостероиди при този вид дерматит.

Терапията на контактен дерматит при децата предполага изключване въздействието на агресивните вещества върху кожата. За намаляване на възпалението се използват пасти на основата на цинк, мазила на основата на ланолин, прахчета, билкови отвари.

За всички видове дерматит, екзема, псориазис, опитайте нашата серия Bioskin Junior, специално разработена от Salcura за деликатната кожа на Вашето дете.

Всичко за дерматита при децата Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™