Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Вода от носа – начало на настинка или симптом на сериозно заболяване?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 15972 прегледа на този пост

Съдържание на Вода от носа – начало на настинка или симптом на сериозно заболяване?


Носът ми тече като „чешма“, какво значи това?

Причината за изтичане на вода от носа може да е усложнение от простудно заболяване, а също и за настъпване на някакво болестно състояние

Нямам никакви признаци за настинка, защо ми тече вода от носа, особено след физически усилия и при накланяне? Ако не си изясните кой е източникът за секретите, няма да може да се избавите от този неприятен симптом. Затова, ако от носа Ви тече периодично или постоянно прозрачна течност, не трябва да чакате всичко да „мине от само себе си“. Особено когато са се появили допълнителни симптоми като слабост и немощ.

Причини за неприятния „теч“ от носа

Основната причина носът да тече, е предболестното състояние. Организмът се бори с внедряването на болестотворна флора в горните дихателни пътища, опитва се да я изгони, активно произвежда течност, за да измие така патогенните микроорганизми от лигавицата на носа.

Ако помогнем на организма да измие носа, болестта ще отстъпи или ще протече в лека форма. При респираторен контакт с алерген възниква алергична реакция, при която организмът също произвежда течен секрет, за да ускори извеждането на опасното за него вещество.

Ако наскоро сте боледували от простуда, а от носа Ви тече вода, както преди, това най-вероятно е показател за някакво усложнение. По-лекото усложнение е синузитът – възпалителен процес в синусите и лигавиците на носа.

При влизане от студено на топло носът все едно се "размразява"

Ако тече вода от носа Ви при рязко накланяне, повишени физически натоварвания, температурни промени – например, когато влизате от студа навън в топло помещение – това може да е просто естествената реакция на организма. За около час-два този „теч“ ще премине сам.

Защо възниква това явление?

Вътрешната повърхност на лигавицата на носа е пронизана от кръвоносни съдове и лимфатични протоци, покрита е със защитна слуз. Тази слуз постоянно се изтласква навън от ресничест епител – малки реснички, разположени в цялата носна кухина. При физически натоварвания се вдишва повече въздух, към лигавицата се прилепват микроби и бактерии в увеличено количество и организмът се опитва по-бързо да се „раздели“ с тях.

На студеното се свиват кръвоносните съдове, движението на ресничките се забавя, лигавицата изсъхва. Веднага щом попаднете в топло помещение организмът се опитва да нормализира дишането Ви – да овлажни лигавицата, да изведе бактериите и вирусите, които са попаднали в дихателните пътища по време на „бездействието“ и. Ето защо се получава така, че носът все едно „се размразява“ – всичко, което се е натрупало на студа, се топи буквално.

Ако постоянно Ви тече вода от носа, а наскоро сте претърпели сериозна травма, трябва да посетите неврохирург. Това състояние може да е симптом на ликворея – нарушение на целостта на предната черепна ямка. Един от симптомите и е отделяне на мозъчна течност от носа.

При простудни и вирусни заболявания след 2-3 дни хрема с течни секрети настъпва активната фаза на болестта – секретите стават гъсти.

Лечението на хремата е носът да се промива с антисептични и противовъзпалителни средства, съдоразширяващи капки, имуномодулиращи препарати.

Максиларен синуит

Причина за вода от носа може да е микселарен синуит

Най-опасното усложнение е максиларният синуитгнойно-възпалително заболяване. При него също се възпаляват синусите, но гъстото гнойно съдържимо не може да излезе заради отока, а течният секрет тихичко си тече, особено при наклон. Няма как да се справите сами с този проблем, трябва да се обърнете към УНГ-специалист. Заболяването понякога изисква антибактериална терапия, а понякога дори и операция.

Други симптоми на максиларен синуит:

  • Главоболие при наклон на главата напред;
  • Усещане за запушване на носа;
  • Невъзможност за пълно вдишване;
  • Висока температура.

Цветни секрети от носа

Цветът на секрета от носа е показател за това какъв е видът на заболяванетоПо цвета на водата в носа може да се съди за състоянието на организма. Промяната в цвета на течността свидетелства за възпалителни процеси. Когато от носа тече жълта вода, трябва задължително да се обърнете към специалист уши-нос-гърло. Това е, преди всичко, симптом на максиларен синуит или челен синуит – възпаление на челните синуси. Жълтата течност при влошаване на състоянието става кафява – това сочи за поява в секрета на кръв. Заради силното възпаление се пукат капилярите в носа, кръвта се смества с течните секрети и от носа изтича под формата на сукървица.

Дори и алергията не е безобидно състояние! При борбата на организма с алергена се понижава имунитетът, а това благоприятства за внедряване на патогенна флора или обостряне на хронични заболявания.

Недолекуването навреме на инфекциозните заболявания преминава в хронична форма и влошава здравето, като се обостря при благоприятни за това фактори.

Постоянната хрема може да доведе до тежко заболяване – атрофичен ринит. При него постоянно от носната кухина се отделя течен секрет, първо прозрачен, а след това зеленикав. Обонятелните функции на носа се нарушават, във въздуха, който преминава през носните пътища, остават патогенни микроби и частици прах, във връзка с което възникват чести заболявания на дихателната система. Атрофичният ринит изисква сериозно лечение, постоянно наблюдение, понякога хирургична намеса.

Хроничните секрети от носа, независимо с какъв цвят са те, са повод да посетите лекаря си.

Вода от носа – начало на настинка или симптом на сериозно заболяване? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™