Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Промивки на носа – лек за синузит, хрема и алергии

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Промивки на носа – лек за синузит, хрема и алергии


Промивките на носа – лечение и профилактика на болестите на носа

Промивките на носа се практикуват от хилядолетия и имат специално място в аюрведатаНа хигиената на горните дихателни пътища и е отделено значително място в древните текстове на Аюрведата – традиционната система на индийската медицина, документирана преди хиляди години. Назофарингеалното напояване например е част от учението йога и се разглежда като процедура, която прочиства тялото и подрежда мислите.

В западната реалност процедурите по промиване уши-нос-гърло се наричат „иригационна терапия“. За да разберем по-добре целта и механизмите на това лечение, нека си представим структурата на главата ни.

Дълбините на носа

Носовата кухина, а също и синусите и носоглътката, са покрити с лигавица, която изпълнява много важна роля в живота на организма. Тя съдържа специални клетки, които имат особени власинки или реснички. Тези власинки създават така нареченото „биене“. Този механизъм осигурява нормален дренаж от синусите – извежда образуващата се там слуз. Нормално е слузта да се произвежда постоянно и извеждането и не се забелязва практически.

Как боледува носът?

Повечето случаи на дихателни заболявания са усложнения от ненавременното лекуване на носаВеднъж попаднал вирус върху лигавицата на носа и тя се възпалява. Набъбва, започва да отича, производството на слуз се увеличава. Затова, ако боледуваме от ОРВИ, чувстваме запушване в носа и са ни нужни много носни кърпички. Това е ринит.

Ако той успешно е преминал и е изчезнал заедно с температурата, слабостта и безсилието, това е щастие! Свободни сте от болестта. Ако обаче болестта се е влошила, тя има всички шансове да се развие в синузит.

Синузитът по правило е гноен процес. Възниква заради оток. Протоците, които водят от синусите към носната кухина, се затварят от набъбналата лигавица, в синусите се застоява и натрупва слуз. Когато тази слуз запълни целия синус, човек започва да чувства в това място дискомфорт и болка. Това вече си е истински синузит.

Промивките на носа са не много болезнена, но крайно полезна процедура, особено в зимния период. Но колко често да промиваме носа си? Какво ще ни е необходимо и на кой промивките са му строго противопоказни?

Промиването на носа е много полезна процедура. Тя е широко разпространена в някои култури например, практикува се активно сред йогистите.

В нашата реалност промивките на носа носят важно профилактично значение, защото соленият разтвор помага да се премахне натрупаната слуз, да се възстанови дишането през носа, да се намали отичането на лигавицата и да се намали количеството секрети. Освен това това е отлично средство за облекчаване на дишането при хрема и е ефективна профилактика на синузит или алергия.

Защо да промиваме носа си при хрема?

Промивките на носа помагат при хремаОбикновено главният източник на възпалението е вирусът, попаднал в кухината на носа. Заради ринита, лигавицата на носа се възпалява, набъбва и започва да отича. Обичайно хремата се смята за възпаление на носоглътката и глътката, тоест запушеният нос се допълва с гърлобол, но възпалението може да се разпространи по-надолу – в гръкляна, което води до ларингит.

Освен това отокът може да се разпространи и върху отвора на слуховата тръба, средното ухо губи способността си да се пречиства само, което води до развиване на отит.

За да се пресече пътят на вируса от носа към гръкляна и средното ухо, е хубаво при първите симптоми на хрема да промиваме носа си, което ще помогне да се премахне излишната слуз и гнойта.

Също така промивките на носа по време на боледуване помагат да се подобри работата на лекарствата – спрейовете, капките, мазилата за нос. Ако лигавицата на носа не е пречистена, а е покрита със слуз или гной, то препаратът попада именно върху секретите и излиза с тях през носа, без да се постигне очакваното облекчаване или лечебен ефект.

Кога не бива да правим промивки на носа?

Ако носът е запушен. При ОВИ или ОРВИ лигавицата отича и блокира нормалното дишане, затова има риск разтворът да се подаде с много силно налягане и заедно с течността да се принесе до средното ухо самият възбудител на заболяването. Затова при промиването, носът трябва да диша, в краен случай преди процедурата може да се възползвате от съдоразширяващи капки.

Ако ще излизате от вкъщи, носът трябва да се промие минимум половин час преди това.

При изкривяване на носната преграда ефективността на промивката ще бъде крайно ниска.

При наличие на полипи е безполезно да промиване носа си сами. В този случай Ви е необходима квалифицирана помощ.

Противопоказни към промиванията на носа са и туморните образувания в носната кухина, предразположеността към кръвоизливи от носа, възпаление на средното ухо или риск от неговото възникване, алергична реакция към някои от компонентите на разтвора.

Защо да правим промивки на носа при синузит?

Промивките на носа при синузит извеждат натрупалите се гной и секрети и премахват болкатаЕдин от много популярните и ефективни начини за борбата със синузита са промивките на носа с различни средства. Традиционният метод помага да се избавим от прекалено многото слуз в синусите, която при дълго стоене предизвиква възпаление, а също така се преобразува в гной. Именно промивките разкисват тази субстанция и индуцират естествения и отход от синусите.

Какво дават промивките при синузит?

Процедурата за прочистване на синусите и носовата кухина значително намалява отока на лигавицата, тонизира капилярната система, а също така подобрява имунните функции на епителя, който от своя страна започва да се бори с проблема самостоятелно. Основната функция на промивката на носа е не само да премахне застоялата се слуз, но и да възстанови пълноценния естествен процес на извеждането и.

Какво да използваме за промиването на носа при синузит?

При синузит в качеството на основна действаща субстанция се използват редица функционални течности – от обикновена преварена вода до лекарствени препарати, солени разтвори, а също и народни билкови средства. Те действат върху човешкия организъм различно: ефективността на едно или друго средство пряко зависи от Вашата физиология, индивидуалната поносимост към течностите, текущото състояние на лигавицата, степента на развитие на болестта и състоянието на имунитета Ви.

Промивки на носа при алергии

Алергията от полени, алергичният ринит и респираторните нарушения при въздействието на някои алергени се проявяват като много дискомфортни за човека симптоми. Периодичното, многократно кихане, запушването на носа, отделянето на повече секрет, общото неразположение – всичко това се отразява върху настроението и върху общото здраве.

Алергичните заболявания се лекуват със специално подбрани групи препарати. Но освен тях за лечението на алергични ринити често лекарите препоръчват да се провеждат периодично промивки на носа.Тази манипулация е съвсем лесна за изпълнение, провежда се както с помощта на специални устройства, така и по домашни методи. Хората, които си правят носни промивки, отбелязват значително намаляване на симптоматиката на ринитите и този факт е обоснован с доказателства.

Защо да промиваме носа си при алергии?

Промивките на носа помагат да се извеждат попадналите алергени от носната кухина и да не попадат в дихателната системаАлергичната реакция, която се проявява като ринит или увреждане на горните дихателни пътища, в повечето случаи възниква под влиянието на алерген, който прониква в организма именно през носа. Попадайки по стените на носа, всеки вид алерген променя нормалното функциониране на имунната система и това се проявява с отичане, сърбеж и други признаци за реакция на непоносимост.

Процедурата за промиването на носа се провежда за постигане на две цели – лечебна и профилактична. Ако постоянно си промивате носа при цъфтенето на алергенните за Вас растения, то по време на манипулацията част от алергените винаги ще се премахват и това значи, че самата алергия няма да се проявява изцяло или нейната симптоматика ще бъде облекчена. А това значи, че няма да изпитване толкова голям дискомфорт.

Правилното правене на „душ“ на носа премахва също и натрупаната слуз, частичките прах и мръсотия и така слоят на лигавицата се прочиства много добре. Именно след тази манипулация се препоръчва да се използват местни средства с необходимия механизъм на действие, тъй като проникването на всички компоненти на лекарството и неговото действие в този случай ще са най-изразени.

Промивките на носа могат да се провеждат и когато алергията вече е започнала да се проявява с всички основни признаци на болестта. Именно в този случай манипулацията се провежда с лечебна цел. Използването на солени разтвори помага да се намалят отоците, а това на свой ред води до премахването на запушването и до намаляване продуцирането на секрети. Така че може да се каже, че грамотното промиване при алергични ринити се провежда за:

  • Предотвратяване развитието на алергични реакции
  • Подобряване проникването на лекарствата с местно действие в съдовете и дълбоко разположение слоеве
  • Лечение на проявил се вече алергичен ринит.

Разтворите за промиване може да се приготвят както самостоятелно, така и да се снабдите с тях от аптеката. При алергия от полени е желателно много внимателно да използвате билковите отвари, тъй като при непоносимостта към определени билки проявите на болестта ще се усилят.

Бъдете здрави и се отнасяйте отговорно към собственото си здраве!

Промивки на носа – лек за синузит, хрема и алергии Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (3)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™