Плодовете са изключително полезна храна, която е жизнено важна за човешкия организъм. В плодовете се съдържат много вещества, които трудно можем да си набавим, ако не консумираме плодове. Има един плод, който е много пренебрегван, защото вкусът му е малко неприятен. Ще Ви разкрием защо трябва да превъзмогнем горчивината на грейпфрута и да го консумираме редовно.
Какво се съдържа в грейпфрута?
Както винаги, преди да изясним за какво е полезно дадено нещо, трябва да представим какво се съдържа в него. Както вече споменахме, в плодовете се съдържат много витамини, а в грейпфрута се съдържа изключително голямо количество витамин С, но, естествено, не е само той. Другите витамини са А и витамини от групата В. Това ли са полезните вещества в грейпфрута? Далеч не! Съдържат се още каротеноиди, лимоноиди, пектинови фибри и фолиева киселина, тяхното въздействие върху организма ще Ви разкрием в следващите редове.
Какви са ползите за организма от грейпфута?
Време е да преминем към това, за какво е полезен този плод и защо трябва да се консумира редовно?
- Първо, защото един грейпфрут съдържа препоръчителната дневна доза на витамините А, В и С. Този плод има изключителни антиоксидантни свойства за нашия организъм. Редица проучвания показват, че сокът от този плод е единственото нещо, което може да пречисти организма от натрупването на вредни вещества в тялото, било то от приемането на медикаменти или вредна храна.
- Полезно действие номер две е върху сърдечно-съдовата система. Консумацията на грейпфрут може да намали риска от инсулт или ракови заболявания. Наличието на каратеноиди снижава не само риска от рак, но и на много други заболявания. В грейпфрута се съдържа вещество, наречено ликопен, което е много важно, понеже намалява риска от рак на простатата.
- Номер три е намаляването на лошия холестерол, благодарение на пектиновите фибри в грейпфрута. Един плод на ден може да Ви помогне с холестерола, без да се налага да приемате лекарства.
- Един грейпфрут на ден може да помогне при наличие на проблеми със зрението и здравината на зъбите.
- Както вече изяснихме има наличие на фолиева киселина, а тя е много важна за жените. Тази киселина играе основна роля при образуването на плацентата и костния мозък на бъдещото Ви бебче. Много лекари изписват приемането на тази киселина по време на бременност, а чрез грейпфрута можете да приемете не само нея, но и много други вещества наведнъж.
- Така, има още нещо, което е важно – сокът на този плод може да разреши проблемите с храносмилателната система или наличието на запек. А кората на плода съдържа много пектин. Той от своя страна е полезен при запек или диария.