За стройна и красива фигура мечтаят всички жени. Но какво да се прави, ако природата Ви е наградила с пищни форми, а воля не стига за редовно посещение на фитнеса и спазване на диети? Най-важното е да не се отчайвате! На помощ идват… подправките!
Учените-диетолози доказват, че храната с подправки утолява глада по-бързо, отколкото неподправената храна. И освен това подправките ускоряват метаболизма и успешно се борят с мастните отлагания.
Канела. Смята се, че е най-добрата подправка за желаещите да отслабнат. Само ¼ ч. л. канела и Вашият въглехидратен обмен ще се подобри 20 пъти. Освен това подправката контролира нивото на захар в кръвта, заради чието покачване се събужда «вълчият апетит». И още, дори мирис на канела може да излъже апетита и да създаде илюзия за насищане. Можете да добавяте подправката в чай, кафе, извара или кисело мляко, към печени ябълки или тиква.
Лют червен пипер. Само щипка пипер, добавена към храната, ускорява метаболизма с 25%, понижава нивото на захар в кръвта и потиска апетита. Но с тази подправка трябва да бъдем внимателни, особено тези, които имат заболявания на стомашно-чревния тракт.
Куркума. Популярна индийска подправка. Прекрасен антиоксидант и активатор на обмяната на веществата. Уникалното вещество куркумин, съдържащо се в подправката, препятства натрупването на мастни отлагания и подобрява храносмилането. Куркумата може да се използва при приготвянето на разнообразни зеленчуци, сосове и салати.
Кардамон. Пикантна и силна подправка, родом от Индия. Тази подправка, на първо място, е прекрасен антиоксидант и продукт, подпомагащ изгарянето на мазнините. Кардамонът разбива и намалява холестерола, повишава имунитета и се бори с депресията. Може да се добавя практически във всички храни.
Анасон. Прекрасно средство, понижаващо апетита. За удивителните свойства на това растение било известно още по времето на Хипократ и Авицена. Например, древногръцките атлети задължително дъвчели зърна анасон, за да подтиснат чувството на глад и да не запълват стомаха преди важни състезания. Освен това анасонът повдига настроението и осигурява свеж дъх.
Джинджифил – незаменим помощник по пътя към стройната фигура. Той ще подари на Вашата храна прекрасен вкус и аромат, но освен това ще подобри работата на храносмилателната система, значително ще ускори метаболизма и ще понижи нивото на холестерола в кръвта.
Черният пипер може да бъде намерен в кухненския шкаф на всяка домакиня. Но за неговите полезни свойства малко се знае. А те, както се оказва, никак не са малко. Черният пипер е способен да разруши мастните клетки и да изгори излишните калории. Подобрява работата на главния мозък и нервната система. И още, преборва се с киселините в стомаха, лошото храносмилане и подуването на корема.
Хрян – това не е само силна подправка, но и растение, което има множество полезни и лечебни свойства. Има тонизиращо, противовъзпалително, бактерицидно, диуретично и жлъчегонно действие. Но да се злоупотребява с тази подправка лекарите не съветват. Ежедневното прекаляване с нея може да доведе до повишаване на кръвното налягане.