Кардамон е многогодишно тревисто растение с височина до 3-4 метра от семейство Джинджифилови. Това растение е със силно пълзящо коренище, което е всъщност стъблото на растението. Коренището се състои от отделни грудки с неправилна форма. Има две надземни стъбла – едното е от листа, другото от цветове. Листата на първото са бледо-зелени, приличат на листата на острица. Второто стъбло цъфти със зелено-бели цветове, събрани в малки съцветия. Цветовете се появяват на третата година.
Плодовете на кардамона са трикамерни кутийки. Размерът и формата на тези кутийки се различават в зависимост от сорта на кардамона. Растението носи плодове в продължение на 15 години след като процъфти. Плодовете се събират избирателно, малко недоузрели, сушат се на слънце или в сушилници, оборудвани със специални тръби, в които от печки постъпва горещ въздух. След изсушаването се получават малки капсули, в които има по 3-4 семки с много остър, лютиво-парещ вкус и сладникав, натрапчив аромат, който прилича малко на аромата на камфор. От един хектар може да се съберат 100 кг кардамон.
„Кутийките“ на кардамона трябва да са с наситен зелен цвят – това е признак за свежестта на подправката. Този кардамон се цени най-много на пазара. Още един такъв признак са семената на кардамона – те трябва да са черни, твърди и блестящи.
Родината на кардамон е Индия, Западни Гхати и малабарското крайбрежие. В див вид расте днес в Близкия Изток, Индия, Шри-Ланка, в тропическите райони на Азия. От 19 век са започнали да го култивират в Камбоджа, Лаос и страните от Централна Америка – Гватемала, Чили, Салвадор.
Кардамон расте в субтропичен климат, във влажните планински гори. Той е много капризен по отношение на почвата и влажността. При минимални отклонения от нормата започва да боледува. Кардамон не понася преките слънчеви лъчи и има нужда от сянка, топлина и влажен климат, предпочита варовиковите почви.
Кардамон се е появил в Индия и Китай още преди повече от 3000 години. Използвали са го древните гърци и римляни. Ценял се е повече като лекарство, отколкото като подправка. Наричали са го „нежна подправка“, която „има лечебна, необикновена сила“. Добавяли са кардамон към сладки плодови блюда. С него европейците са се запознали благодарение на търговците-араби, които го карали от Индия в Шри-Ланка.
Наричат кардамона „Кралят на подправките“. Това е втората по важност подправка в Индия след черния пипер и една от най-ценните използвани подправки в света. Доскоро Индия изнасяше 90-95% от всичкия кардамон в света. Днес, заради нарастващата конкуренция, процентите на износ са вече 60-65. Следващият по качество кардамон се отглежда в Гватемала. Най-големите производители и предлагащи кардамон са Индия, Гватемала, Шри-Ланка и Тайланд. Индия е лидер по площ и производство на кардамон.
Подправката кардамон се използва много в Аюрведата, а също и в официалната медицина на много страни. Семената съдържат 8% етерично масло, нишесте, мазнини, фибри, протеини, фосфор, калий, желязо, калций, тиамин и рибофлавин, ниацин, витамини С и А.
Етеричното масло от кардамон се получава чрез парене на семената. Маслото представлява бледо-жълта течност, която потъмнява под въздействието на слънцето. Има сладникав остър аромат и лимонов вкус. Съдържа терпенилацетат, цинеол, лимонен, линалол, линалилацетат, сабинен, пинен, зингибирин, евкалиптол, борнеол.
Кардамон е много полезен при:
За разлика от другите стимулатори за храносмилателната система (като пипера, чесъна, лука, горчицата, хряна), кардамон не оказва дразнещо действие върху лигавицата на устата и стомаха.
Кардамонът влиза в състава на много козметични продукти – маски, масла, кремове, пасти за зъби и прахове.
Кардамон се използва в козметичната индустрия заради:
Кардамон се използва широко за производството на пасти и прахове за зъби. Убива патогенните бактерии, като възпрепятства възникването на кариес, премахва лошия дъх от устата и освежава дъха задълго.
Етеричното масло от кардамон се използва в ароматерапията и оказва следното въздействие:
Освен това етеричното масло от кардамон способства повишаването на умствената активност и ясната мисъл.
В парфюмерийната промишленост кардамон се използва при производство на парфюми с „източен“ мирис. Използва се и като ароматизатор за лекарства, козметични продукти и сапуни.
Кардамон се използва изключително много в кулинарията. С него ароматизират сладкарските изделия. Използва се и при произвеждането на ликьори. На основата на кардамон се правят домашни ликьори и тинктури, а също и маринати за плодове, кисели и компоти.
От древни времена арабите са добавяли кардамон в кафето си. Прясно смлените семена на кардамон се добавят в кафето преди да се свари. Кардамонът подчертава аромата на кафето и омекотява действието на кофеина, намалява риска от тахикардия и повишава артериалното налягане. Индийският традиционен чай, освен всички други подправки, съдържа много кардамон.
Слагат кардамон и в каймата, супите, ястията с ориз, пилешко, риба. В рибните блюда той се съчетава добре с индийското орехче. Кардамонът е важна съставка за кърито.
За да не позволявате на кардамон да изгуби аромата си, се препоръчва да го съхраняване в капсулите и да роните семената му непосредствено преди приготвянето на ястието. Мленият кардамон бързо губи аромата си. Това е много силна подправка и може лесно да развали вкуса на ястието. Смлените семена от една капсула кардамон стигат за 1 кг кайма или тесто. Зърната кардамон се добавят 5 минути преди ястието да е готово, а ако са млени – точно преди да стане готово.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: