Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Шведският масаж и прекрасният му изненадващо полезен ефект

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Забавни, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 1209 прегледа на този пост

Съдържание на Шведският масаж и прекрасният му изненадващо полезен ефект


Шведският масаж и неговото приложение

Шведският масаж има отпускащо действие и подобрява кръвообращениетоШведският масаж е определен като основата на всичките техники за масаж и съдържа различни типове раздвижвания. Въпреки името си, изненадващото е, че това не е техника, която произлиза от Скандинавия. Целта на тази техника – шведски масаж, е психо-физическият релакс и положителното и влияние върху организма. И в това пътуване ще открием произхода, определените техники и многобройните полезни ефекти, свързани с шведския масаж, с предварителната уговорка, че ще прецизираме и евентуалните противопоказания, отнасящи се до тази физиологична терапия. 

Какво е началото на тази разпространена физиотерапия?

Противно на името си, шведският масаж не идва от Швеция, и още по-малко е измислен от жител на тази скандинавска страна. Не можем да говорим за шведския масаж без да споменем Pehr Henrik Ling (1776-1839) – шведски лекар, който има заслугата да основе тази техника, базирайки се на източните масажи. Освен този негов интерес, медикът все повече се е интересувал от упражненията и физическата активност най-вече, поради което не измисля никаква методология. Обаче един датски лекар и масажист – Johan George Mezger (1838-1909) e признат като бащата на шведския масаж. Той документира различни техники на масаж, известни с приликите на практиките на Ling и някои практики, използвани от него самия. Ето защо датчанинът, в чест на Ling, именува своята теория „шведски масаж”.

Характерни техники на шведския масаж

 1. Техниките на шведския масаж освобождават от напрежението и скованосттаДокосване – техника, която цели да обхване повърхността на повечето зони от тялото, да отпусне мускулите и да подобри връзките между различни части на тялото.
 2. Разтъркване – това са решителни кръгови движения, чиято цел е да затоплят мускулатурата, освобождавайки я от сковаността.
 3. Разтриване – това е манипулация върху мускулите, много приличаща на омесване на тесто от брашно и вода. Тази техника не е специфична за никоя част на тялото, но използването и позволява да се въздейства в дълбочина на мускулите.
 4. Барабанене – този тип масаж представлява нещо като барабанене с длани и се използва, за да даде енергия на третираната част от тялото, като в същото време я освобождава от стреса. Движенията са ритмични и в бърза последователност.
 5. Вибриране – представлява тръскане и вибриране на мускулите. Движенията се повтарят напред и назад, с цел да се отпуснат мускулите в някоя конкретна област на тялото.
 6. Тяга – масажистът буквално дърпа ръцете, краката, а понякога и главата на човека, което на практика разтяга мускулатурата му. Тази техника винаги се извършва в последната част на сеанса и само когато мускулите са напълно отпуснати и лишени от всякакво напрежение. В противен случай би било болезнено и фактически масажът не може да бъде завършен.

Положителни ефекти от шведския масаж

Шведският масаж има релаксиращ ефект, премахва болката в мускулите и подпомага възстановяването на организма след боледуванеГлавните цели на шведския масаж са общата релаксация и премахване на напрежението в мускулите, стимулацията на кръвообращението, премахването на болката, отстраняването на токсините и подобряването на мускулния тонус. Благодарение на масажите от тази терапия е възможно да се съкрати възстановителният период от болести, свързани с двигателни затруднения, стимулира се кръвообращението и лимфната система дренира млечната и пикочна киселина, и други метаболитни отпадъци.

Подобряването на кръвообращението води до обмяната на кислород на тъканно ниво. Този тип масажи спомагат за лечението на някои разновидности на отоци и подобрява самолечението на организма на скелетно-мускулните заболявания. Терапиите при шведския масаж позволяват да се освободят мускулите от напрежението и спомагат за повишаване еластичността на връзките, подобрявайки така подвижността и позата на тялото. Шведският масаж стимулира епидермиса и нервната система, допринасяйки за релаксацията и отнемането на стреса и напрежението от организма. Това води до усещането за намаляване на болката, причинена от хронични заболявания. При тази терапия се подобрява тонуса на кожата.

Основната цел на масажа е да релаксира организма на психо-ментално и физическо ниво, вследствие на което повишава общото здравословно състояние.

Как протича сеансът при шведския масаж?

Шведският масаж може да се използва за намаляване на стреса, премахване на мускулното напрежение и умораПреди процедурите масажистът трябва да се информира за състоянието на скелетно-мускулния апарат, за физиологичното състояние на човека, алергии, болки. Трябва да знае за мястото на блокираните зони на тялото и здравословното състояние на човека, за да определи подходящата терапия. От своя страна, лицето, което се подлага на терапия, може да изрази предпочитанията си към прилаганата терапия по отношение на интензитета или лекотата и.

Противопоказания при шведския масаж

Този тип масаж може да се прилага при всички възрастови групи. Не се препоръчва на лица, преминаващи през остра фаза на заболявания и някои хронични патологии. Не се препоръчва на страдащи от флебити, кожни инфекциозни заболявания, отворени рани, костни фрактури, остеопороза, фебрилни състояния и подагра.

Добре би било, да информирате терапевта, ако:

 • В миналото сте имали аневризма, сърдечни атаки, инсулт, емболия и нервни напрежения;
 • Страдате от отоци, разширени вени, хернии, артрити, артериосклероза и възпаления от всякакъв тип;
 • Ако усещате скованост и изтръпване в някои части на тялото;
 • Ако преминавате през кардиотерапия, онкологична терапия или страдате от хипертония;
 • При състояние или съмнение за бременност.

Шведски масаж у дома

Шведският масаж е една уникална техника, която би могла да се прилага и в битови условия, за да се разтоварите от стреса и физическото напрежение в ежедневието. При по-сериозни оплаквания се препоръчва да се консултирате със специалист. При прилагане на тези масажи, непременно се съобразете с изредените по-горе противопоказания.

Шведският масаж и прекрасният му изненадващо полезен ефект Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™