Любими рецепти с лапад
Лападът е един от най-ценните природни дарове през пролетта. За да извлечем максимално ползи от богатия му хранителен състав, е време да научим рецепти, с които да го вкарваме по-често в менюто си. Ето ги и нашите интересни предложения, които ще накарат цялото Ви семейство да обикне ястията с лапад.
1. Баница с лапад
Тази рецепта за баница приготвям от години и смея да твърдя, че е много вкусна. Призната е от цялото семейство, дори от баба!
Тази пролет реших да експериментирам като добавя към нея и лапад – резултатът е чудесен. Дори детето Ви ще си оближе пръстите.
Необходими съставки:
- 1 1/2 пакет точени кори за баница
- 5 яйца
- 300 грама кисело мляко
- 250 грама сирене
- 4 връзки свежи листа от лапад
- олио
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Приготвяне на лапада
Лападът се измива и почиства добре, след което се бланшира, нарязва и запържва за малко в олио.
Стъпка 2: Приготвяне на плънката за баницата
Киселото мляко и яйцата се разбиват много добре в дълбока купа. След това прибавяте натрошеното сирене и разбърквате добре.
Стъпка 3: Редене на баницата
В намазнена тава слагате два реда точени кори. После слагате съвсем малко олио и част от заготовката с лапад. Нареждате още два реда кори, върху които с помощта на вилица или лъжица напръсквате от плънката със сирене. Слагайте обилно количество по цялата площ. След това нареждате още два реда кори – после олио и лапад – два реда кори – плънка със сирене и така до края на корите. Запомнете, че трябва да си предвидите 4 кори, с които да покриете баницата.
Стъпка 4: Печене
След като сте наредили баницата, я нарежете на парчета без да ги размествате, трябва само да позволите на водата да проникне до дъното на тавата. В купата, в която е била сместа със сиренето и яйцата, налейте малко вода, която да изсипете в баницата така, че да я намокрите цялата. След това по очертанията на парчетата капнете на тънки ивички олио. Печете около 30 минути в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
След като извадите готовата баница, я покрийте с кърпа и я оставете малко да поизстине преди да я режете, за да не се вглети тестото.
Приятен апетит!
2. Агнешко с лапад
Тъй като свежият лапад можем да го открием през пролетта, когато е и актуалният сезон за приготвяне на агнешко, Ви предлагаме една апетитна рецепта за агнешко с лапад и ориз.
Необходими съставки:
- 500 грама агнешко месо
- 10 стръка пресен лук
- 300 грама лапад
- 1 чаена чаша бял ориз
- 50 милилитра олио
- сол
- черен пипер
- джоджен – пресен или сух
Начин на приготвяне:
Агнешкото месо се почиства и разпределя на порции, след което се запържва в предварително загрятото олио. Към запърженото месо се прибавя нарязаната бяла част от пресния кромид, а ако решите да използвате стар лук – използвайте една средна по големина глава. Продължете да запържвате до получаване на златист цвят на лука. Сега добавете две чаши вода, както и листата на кромида. Продължете да готвите, докато месото се полусвари. Внимавайте да не го сварите прекалено, защото предстои да го готвите с ориза, което също отнема време, а накрая може да се разпадне.
Добавете близо 800 милилитра вода към ястието, а когато тя заври, прибавете почистения ориз и лапада.
Ястието Ви е готово, когато оризът е добре сварен, а в тенджерата виждате леко рядка яхния. Малко преди да го свалите от огъня добавете солта, черния пипер и джоджена. Прехвърлете яхнията в тава ако желаете, за да запечете за кратко във фурната.
Вкусно се получи, нали?
3. Сърмички с лапад
Сърмите са превъзходен специалитет с лапад, който е много популярен в Румъния. Традиционно у нас се приготвят със зелеви или лозови листа, но аз Ви предлагам да изпробвате следващата рецепта.
Необходими съставки:
- около 30 броя листа от лапад
- 150 грама ориз
- 100 грама гъби
- 1 морков
- 3 стръка пресен лук
- сол
- джоджен
- черен пипер
- олио
Начин на приготвяне:
Измийте листата на лапада и ги попарете за около 2 минути, след което ги оставете да изстинат.
Почистете и нарежете на ситно пресния кромид. Задушете го в олио заедно с нарязаните на ситно морков и гъби. Добавете ориза и го запържете леко, а след това прибавете една чаена чаша вода и оставете ориза да поври. Важно е да разбърквате сместа, за да не залепне по дъното. След като оризът поеме водата, свалете сместа от котлона и добавете подправките.
Оформете сърмите по стандартния начин, като използвате лападови листа като алтернатива на лозовите/зелевите. Наредете получените сърмички в тенджера, натиснете ги с чиния и залейте с вода. Сърмите се варят около половин час.
Мм... чудесно предястие или ястие за всеки вкус!