Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Няколко неща за кихането

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Забавни | Все още няма коментари. | 1704 прегледа на този пост

Съдържание на Няколко неща за кихането


Кихането е често срещано нещо. Наблюдава се при големи, при малки хора, дори и при животни. Запитвали ли сте се обаче защо кихаме и какво предизвиква кихането, полезно или опасно е то, просто рефлекс или нещо много по-сложно. Днес ще Ви представим няколко факта за кихането.

Какво е кихането?

Първо, какво представлява то? Кихането е защитен механизъм на организма. Чрез този рефлекс нашето тяло се опитва да предпази белите дробове. Така прашинките и бактериите се изкарват извън тялото, за да не предизвикат различни болестни състояния.

От какво кихаме?

Кихането е защитна реакция на организма

От какво може да се предизвика? Всъщност вариантите са много: може да е от бактерии или, прах опитващ се да навлезе в дробовете; може да е от настинка или от някаква алергия. А може и сами да предизвикате кихане, знаете ли как? Просто трябва да раздразните носа. Доказано е, че в носа се намират нерви, които придават сигнал в мозъка, а той от своя страна предизвиква защитна реакция чрез кихане. Интересен факт е, че много хора кихат при появата на ярка слънчева светлина. Има хора, които твърдят, че започват да кихат при скубане на веждите им или отстраняване на косъмчетата в носа им.

Задържане на кихането?

Никога не трябва да задържате кихането и обяснението е много логично. Твърди се, че кихането изкарва въздух и капчици, които развиват скорост 120-150 километра в час. Представете си какво може да стане, ако се опитате да задържите кихането или стиснете носа си. Има потвърдени случаи, при които хора са оглушали или разкъсали вътрешни органи точно поради задържането на кихането. Помислете си много добре, преди да се опитате да спрете кихането.

Интересни факти:

  1. Ще споделим с Вас един много интересен факт, който може би сами сте забелязали. За съжаление, причината за тази реакция на организма все още не е установена от учените. За какво става въпрос? Знаете ли, че не можем да кихнем с отворени очи? А знаете ли защо? Самото тяло предизвиква организма да свие всички мускули в тялото, точно затова и очите се затварят, точно преди да кихнем.
  2. Продължаваме нататък с информация за кихането. Винаги са Ви казвали, че трябва да се слага ръка пред устата, когато кихате, защото не е прилично да кихате върху хората, само че това не е единствената причина. Истината е, че голямата скорост, с която се движат бактериите при излизане от устата, обуславя и разпространение на големи разстояния, нали така? Представете си, че сте на магистралата и карате със 150 километра в час, колко голямо разстояние можете да изминете за няколко секунди? Точно това се получава и с бактериите. Доказано е, че ако кихнете близо до човек и не си сложите ръката пред устата, то той няма никакъв шанс да не се зарази. 
Няколко неща за кихането Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™