Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Време е за раждане – списък за родилния дом

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Забавни, Бременност и раждане, Всичко за бебето и детето | Все още няма коментари. | 2009 прегледа на този пост

Съдържание на Време е за раждане – списък за родилния дом


Списък за родилния дом – какво Ви трябва наистина?

Бременността е изключително вълнуващ период от живота на всеки родител. Съвременните майки са добре информирани относно основните моменти от предстоящото раждане и първите дни у дома. Когато става дума за приготовления обаче, има един много приятен момент за всяка бременна дама – пазаруването. То е най-голямото развлечение по време на бременността, което ни кара да забравим тежестта, умората и неразположението.

Списък за родилното или какво трябва да вземем на път за болницата.Ако вече сте обзавели детската стая на своя малчуган, не забравяйте, че трябва да отделите особено внимание и върху списъка от вещи, които ще са Ви необходими в родилния дом.

На първо място е важно да уточним кога и как да приготвите багажа си за родилното. Колкото по-рано изберете болница и екип за раждането, толкова по-добре. Не забравяйте да проверите сайта на клиниката, в която ще родите, за изисквания относно нещата, които трябва да си носите. Спрямо изискванията им може да съкратите или увеличите предложения от нас списък.

В началото на 37 гестационна седмица от бременността пригответе багажа си и се подгответе – раждането може да започне съвсем скоро.

1. Лични вещи

Пригответе вещите, които ще са необходими на Вас самите по време на престоя Ви в болницата.

 • Нощница за кърмачки – Съветваме Ви да си приготвите поне две памучни нощници за кърмачки. Те са оборудвани с копчета в горната част, за да Ви е по-лесно да храните бебето по всяко време на денонощието. Вземете си поне две, тъй като в суматохата около малкия човек гарантирано ще забравите да се пазите от изцапване, а Вие самата няма да се чувствате комфортно в мръсни дрехи поне три дни. Проверете дали в болницата, която сте избрали за раждането, не дават нощници на родилките. Ако е така – все пак си вземете една за всеки случай.
 • Чехли – Пригответе си чехли или джапанки в зависимост от сезона, когато ще раждате. Гледайте да се спрете на нещо удобно, с което ще Ви е комфортно.
 • Халат Халат ще Ви трябва независимо по кое време на годината раждате. Доста по удобно е да има с какво да се наметнете.
 • Чорапи – Особено ако раждате зимата, е добре да си вземете поне един чифт чорапи в сака.
 • Бельо – На много места ще прочетете, че трябва да си приготвите бельо/гащи за кърмачки. Лично ние не бихме ги препоръчали, тъй като са доста по-хлабави и неудобни от памучното бельо. Вземете си няколко чифта от бельото, което сте използвала по време на бременността, за да се чувствате комфортно. Първите няколко дни ще сте с превръзка и е добре тя да не е много хлабава, за да не Ви зацапва нощниците.
 • Сутиен за кърмачки – Пригответе си един сутиен за кърмачки, смятаме че ще Ви е достатъчен за първите дни. Този тип сутиени са наистина полезна придобивка, тъй като обикновените сутиени не се смъкват толкова удобно, а и е възможно повече да Ви пристягат, което пък би довело до запушване на каналите и болка.
 • Дрехи за изписването – Изписването на бебето Ви е първата официална среща на муника Ви със света. Това е събитие, което със сигурност ще се овековечи със снимки, а Вие искате да изглеждате добре на тях, затова си подберете правилните дрехи за повода. Имайте предвид, че вероятно ще имате нужда от дрехите си за бременни, докато тялото се възстанови.
 • Грим – Отново за изписването бихте могли да си приготвите малко грим, за да се чувствате по-уверена на този важен повод, на който Вие и детето Ви ще сте център на вниманието.
 • Четиво – Може да си приготвите книга или списание за родилното за часовете, през които мъникът спи. Но имайте предвид, че е възможно и да не стигнете до четене. Дори да не чувствате умора, вероятно ще прекарате свободното време в съзерцаване на новия член на семейството.
 • Слушалки за музика – По-вероятно е да използвате тях, отколкото книгата или списанието.
 • Зарядно за телефон – Задължително пригответе зарядно за телефона си. Със сигурност ще го използвате доста.
 • Дамски превръзки – След раждането ще имате нужда от огромните санитарни подложки, които да попиват лохиите. Но след ден и половина е твърде вероятно лохиите да намалеят осезаемо, а Вие да се чувствате некомфортно с гигантския памперс върху себе си, затова се запасете с пакет дамски превръзки – може да влязат в употреба.
 • Четка и паста за зъби, гребен и сапун – Консумативите от първа необходимост никога не са излишни. По добре да Ви останат, ако в родилния дом предоставят такива, отколкото да се чудите кого да пращате да Ви носи.
 • Дребни пари – Те ще са Ви нужни за вендинг автоматите в болницата.
 • Вода – Винаги е добре да имате поне малко вода в себе си, докато се ориентирате от къде може да си взимате такава.
 • Дребни закусчици – Проучете какво може да хапвате в първите дни след раждането, или по-скоро кои храни са противопоказни по време на кърменето и се запасете с няколко пакетчета за родилното. Много вероятно е заради кърменето да чувствате глад по-често.

2. Документи

 • Дори да ви кажат, че не е необходимо да носите, все пак е добра идея да пъхнете няколко памперса в багажа, ако детето се наака докато е при вас. Лична карта
 • Картон от женска консултация
 • Направление за родилното

Това са само част от документите, които са Ви необходими. Тях трябва да ги откриете на сайта на болницата, в която ще раждате.

3. Вещи за детето

 • Столче за кола – Монтирайте го в колата при наближаване на термина. То ще Ви потрябва още при изписването.
 • Пригответе няколко чифта дрешки за детето – В повечето родилни домове не е необходимо сами да носите дрехи за детето, тъй като там го къпят и преобличат с общи дрешки. Проверете какъв е редът в болницата, която си изберете за раждането, и ако е необходимо, пригответе дрешки за бебока, като предварително ги изперете и изгладите.
 • Дрехи за изписване – Постарайте се в избора за комплект за изписване. Внимавайте с това какво избирате – нека бъде подходящо за сезона. Помнете, че бебетата не е добре да се претоплят, затова не взимайте твърде дебели дрехи, дори да раждате зимата. Съветваме Ви да изберете костюмче, което детенцето ще носи и след това, както и да се постараете в избора на одеалце – то може да остане скъп първи спомен от раждането на бебето.
 • Памперси – Отново проверете реда в родилното. На някои места искат да носите пакет памперси, на други – сами осигуряват. Дори да Ви кажат, че не е необходимо да носите, все пак е добра идея да пъхнете няколко памперса в багажа, ако детето се наака докато е при Вас. 
 • Мокри кърпички – Ако Ви се наложи да сменяте сами памперса, докато сте в родилния дом, кърпичките ще са Ви необходими. А дори да не Ви потрябват за почистване на детето, е удобно да поддържате личната си хигиена.
 • Залъгалка – Ако сте решили да използвате залъгалка за бебока, е добре да си стерилизирате една-две и да ги пъхнете в багажа. Твърде вероятно е да прибегнете до тях още в родилния дом.

4. В помощ на кърменетоСред личните вещи за родилен дом е добре да имате под ръка помпа за кърма.

 • Крем за зърна – Вземете си крем против разраняване на зърната. Препоръчваме Ви да започнете да го използвате още след първото кърмене, за да предотвратите разраняване и болка.
 • Хранителни добавки за кърмачки – По аптеките и веригите магазини ще намерите много чайове и хранителни добавки за стимулиране на кърмата. Не е лоша идея да се посъветвате с акушерките в родилния дом дали да започвате да ги приемате веднага, но все пак те ще стимулират кърмата и ще направят закърмването по-лесно.
 • Помпа за кърма – Тя ще Ви е необходима за процеса на кърмене. В родилните домове обикновено има по няколко общи помпи, но може да се наложи да чакате за тях или да ги търсите. Ако вземете собствената си, ще Ви е далеч по-лесно. Дори да няма къде да стерилизирате, поне ще увеличите лактацията и ще облекчите гърдите си.

Вече имате доста изчерпателен списък на вещите, които ще са Ви необходими през първите няколко дни с бебчо в болницата.

Готови ли сте за раждането - знаете ли какво ще ви трябва на вас и на детето за родилното.Следващото, което Ви съветваме да направите, е да проучите дневния ред в следродилната зала. Да проверите кога са свижданията, къде се провеждат и колко души могат да посещават Вас и бебето. Това е важен въпрос, който вълнува както Вас, така и близките Ви, а не искате излишни телефонни разговори по този повод в първите часове след раждането.

Друга полезна идея е да проучите маршрутите до болницата. Проучете колко време Ви отнема да стигнете до родилното в пиков час и през по-спокойните части на денонощието, за да предвидите правилно кога да тръгнете натам.

Пожелаваме Ви успех! Помнете, че най-важно е спокойствието. То е универсална формула както за леко протичане на раждането, така и за справяне с предизвикателствата, които ще Ви поднесе родителството.

Време е за раждане – списък за родилния дом Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™