Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Страшната диагноза „рак на яйчниците”

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 5771 прегледа на този пост

Съдържание на Страшната диагноза „рак на яйчниците”


Рак на яйчниците – причини, симптоми, диагностициране и начини за лечение

В началните стадии ракът на яйчниците се поддава на пълно излекуване. Ако жената е потърсила медицинска помощ в 1-2 стадий на болестта, то вероятността от успешното излекуване е 80-90%!

Какво е рак на яйчника?

Ракът на яйчниците е страшна болест за всяка жена, която се открива понякога твърде късноЯйчниците са двойка органи, които се намират от двете страни на матката. Основната им функция е съзряването на женските полови клетки и продукцията на полови хормони.

Както и всеки друг орган, яйчниците са застрашени от различни по род патологии, в това число и тумори. Що се отнася до доброкачествените тумори на яйчниците, то те, по правило, не излизат от границите на яйчника и може напълно да се премахнат хирургически, като така пациентката се избавя от болестта. Злокачествените новообразувания, за съжаление, имат свойството да се размножават и разпространяват безкрайно в съседните тъкани и органи. Освен това болните клетки от кръвоносните и лимфните съдове попадат в другите органи, като се развиват метастази.

Съгласно медицинската статистика, ракът на яйчниците заема 7-мо място по разпространение сред всички видове злокачествени заболявания. Често тази болест протича незабележимо за жената, а първите осезаеми симптоми възникват вече в стадий, когато ракът се е развил значително. Заболяването от рак на яйчниците в европейските страни се развива при 18 от 100 жени, а смърт настъпва при 12 от тях. Този вид рак може да възникне във всяка възраст, но средната възраст е 62-63 години, тъй като вероятността от заболяване расте с възрастта.

Причините за рак на яйчниците: защо възниква патологията?

Причините за развитие на рак на яйчниците могат да бъдат генетична предразположеност, напреднала възраст и хормонални нарушенияПричините за злокачествения рак все още не са установени. Това се отнася и до рака на яйчниците. Има редица теории и косвени доказателства, че върху развитието на патологията влияе начинът на живот, екологичните условия, нивата на радиация и много други фактори. Днес лекарите отделят следните фактори, способстващи развитието на рак на яйчниците:

 • Генетично-наследствена предразположеност. Съществуват гени, чието наличие повишава вероятността от развитието на болестта. По различни данни семейните случаи на рак на яйчника са в 5-10% от случаите. Това са гените BRCA1 и BRCA2, чиито мутации също способстват развитието и на рак на млечните жлези. В днешно време има възможност да се проведе молекулно-генетично изследване за откриване на мутация в тези гени, за да се оцени вероятността от развитие на рак на гърдите и яйчниците. Известната актриса Анджелина Джоли е в рисковата група. Майка и е починала от рак на яйчниците, а при самата Анджелина са били открити мутации в горе посочените гени.
 • Възраст. Рискът от заболяване от злокачествени болести се увеличава с напредването на възрастта. Това се отнася и до този рак, за който става дума тук – на яйчниците. Вероятността от развитието на патологията расте след 45 годишна възраст. Най-често тази болест възниква след 60-65 години.Родилите жени, особено с повече бременности, са с по-малък риск от заболяване от рак на яйчниците
 • Хормонални нарушения. Промените в хормоналния фон са един от факторите, способстващи развитието на онкологичен процес в яйчниците. Отчетено е, че при жените, които са раждали, по-рядко се проявява тази болест. Още повече, че колкото повече бременности е имала една жена, толкова по-малка е вероятността да се появи патологията. Бременността повишава защитните механизми на женския организъм по отношение на онкологичните процеси в репродуктивните органи. В същото време при безплодните жени рискът от заболяване от рак на яйчниците е по-висок. Продължителното приемане на препарати, които стимулират овулацията, също увеличават този риск. А пък пероралните комбинирани контрацептиви го намаляват. Отчитайки горе изложената информация, много авторитетни учени и медици се придържат към теорията, че върху риска от развиване на онкология в яйчниците влияе количеството на овулационните цикли. Смята се също, че ранното настъпване на първата менструация и късното навлизане в менопаузата увеличават вероятността от развитие на онкологично заболяване в яйчниците.

Към другите, по-малко значими фактори, подпомагащи развитието на патологията, се отнасят:

 • Нерегулярният полов живот;
 • Прекомерната употреба на мазна храна с много канцерогени;
 • Венерическите болести;
 • Неблагоприятните екологични условия.

Наличието на тези фактори все още не значи, че при жената задължително ще настъпи болестта. Факторът само увеличава вероятността да се случи това. Колкото повече фактори действат върху женския организъм, толкова по-голям е шансът да се развие злокачествен процес в яйчниците.

Видове и стадии на рак на яйчниците

Няколко са класификациите на тази патология. Ние ще Ви представим една от тях, според която заболяването бива следните видове:

 • Ендометриоиден (първичен) рак на яйчника – в този случай размерът на тумора, по правило, е малък. Най-често първичният рак на яйчника поразява органа от две страни. По структура този тумор е плътен и с грудки. Той поразява младите жени до 35 годишна възраст. Съгласно морфологичните си характеристики този вид рак представлява плоскоклетъчен епител, който се разполага в яйчника на огнища.
 • Има различни видове рак - първичен, вторичен, метастатиченВторичен – тази разновидност представлява кистозен тумор, който може да бъде запълнен с течности или слуз. Това са доброкачествени тумори, които могат да станат много големи по размер. Но в някои случаи могат да се превърнат в злокачествени. Вторичният вид е сериозен или муцинозен. Първият се диагностицира при жените на 40-60 години, а муцинозният – след 60-те.
 • Метастатичен рак на яйчника – в този случай злокачествените клетки попадат в яйчника от други органи. В медицинската практика най-често се отбелязва навлизане на злокачествени клетки при рак на стомаха. Заразяването със злокачествените клетки става чрез кръвта или по лимфните пътища. Този вид рак се отличава с много бързо разрастване, а след това патологичният процес протича в коремната област, където се образуват многобройни метастатични огнища.

Що се отнася до стадиите на рака на яйчника, както и при останалите видове онкологии, той се развива в 4 стадия:

 1. Първи стадий – на този етап от развитието си патологичният процес е само в яйчниците. Тогава е възможно да се натрупат течности в коремната кухина.
 2. Втори стадий – злокачественият процес започва да излиза от пределите на яйчниците – тук признаците на заболяването стават по-значителни.
 3. Трети стадий – в този стадий възникват метастази в приближените тъкани и органи, най-вече в лимфните възли.
 4. Четвърти стадий – на терминалния стадий ракът дава отделни метастази. Най-често се получава метастазиране в белите дробове и черния дроб.

Основни симптоми при рак на яйчника

Първите симптоми за рак на яйчниците са болки в малкия таз, корема или гърбаРакът на яйчника е заболяване, което дълго време може да протича без симптоми. Жената не подозира за началото на тежкото заболяване, а същевременно ракът прогресира, като намалява шансовете на болната да се излекува напълно. Често ракът мимикрира, като предизвиква симптоми, които подхождат за други болести. Често симптомите (особено в началните стадии) приличат на тези при заболявания на храносмилателния тракт или пикочния мехур. В тези случаи често дори опитните лекари поставят лъжливи диагнози, а болестта продължава да се развива.

Заради големината на тумора, у болната могат да възникнат болки в областта на малкия таз, в гърба или в корема. Принципно, болките са тъпи. Тъй като туморът се уголемява, той започва да оказва натиск върху правото черво и пикочния мехур, като възникват симптоми като изпускане на урина или запек.

Вече при не началните стадии на рака може да се развие асцит – натрупване на течности в корема. Поради тази причина болният корем забележимо се увеличава. Също така може да възникне и болка при полов акт.

Сред общите симптоми, ракът на яйчниците се характеризира с поява на изразена слабост, загуба на апетит, гадене и други признаци на немощ.

Лечение на рак на яйчниците

Лечението на коварната болест, както и при всяко друго злокачествено заболяване, се свежда до провеждането на хирургична и/или консервативна терапия.

Хирургичен метод

Видовете лечение на рак на гърдата са хирургична намеса и консервативно лечение, като може да се комбиниратРакът на яйчниците, особено в началните стадии, се поддава много добре на лечението по хирургичен път. Най-често при този рак се провежда екстрипация на матката с премахване на придатъците, маточните тръби и яйчниците. В редица случаи (ако това позволява) може да се запазят детеродните функции, ако това иска жената. При наличието на ограничени метастази е възможно да се проведе хирургично премахване на метастатичните огнища. След хирургичното премахване на тумора се провеждат курсове на химиотерапия за унищожаването на остатъчните злокачествени клетки, които може да са останали в организма след операцията.

Химиотерапия

Това е основният вид консервативно лечение. Използването на цитостатични препарати в лечението на рака на яйчниците е възможно както преди операцията, така и след нея. Преди оперативната намеса химиотерапията се изпълнява за намаляване размерите на тумора, за да може премахването на основното туморно огнище да се проведе по-безопасно. След операция химиотерапията се изпълнява, за да се унищожат остатъчните злокачествени клетки.

Лъчева терапия

В днешно време тази терапия при този вид онкология се прави рядко, тъй като се смята за малко ефективна при такова злокачествено заболяване. Провеждането на лъчева терапия е възможно при отделни метастази, когато ракът на яйчника не подлежи на операция, а на болната и се назначава палиативно лечение, което включва химиотерапия, лъчева терапия и други методи за консервативно лечение.

Основното правило за успешното лечение на този вид злокачествена патология е ранното търсене на медицинска помощ. Помнете, че в първите стадии този рак почти на 90% от случаите се лекува напълно, а жената след лечението се връща към нормалния си живот. Ако ракът е в последния стадий, то вероятността за излекуване или ремисия е едва не повече от 10%.

Страшната диагноза „рак на яйчниците” Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™