Вечният проблем за Коледа и Нова година са подаръците. Но не се суетете, просто почнете да печете, докато е време. Коледните домашно приготвени курабийки са един много елегантен и нестандартен подарък. Всеки би се зарадвал на кутия домашни курабийки – и малки, и големи, дори и шефът Ви. Приготвили сме Ви забележителна колекция от рецепти за Коледни курабийки, за Вас остава само да ги приготвите! Успех!
На Коледа и на Нова година обикновено се правят курабийки с джинджифил или шоколад. Шоколадовите коледни сладки се ценят не само от любителите на шоколад. Изглежда много красиво, когато в бисквитеното тесто са „вплетени“ цели шоколадови капки. Съветваме Ви да използвате именно такива. Те са пригодени за печене и няма да се разтекат във фурната. Най-добре е да ги добавяте в тестото най-накрая.
За приготвянето на коледните курабийки може да използвате всевъзможни формички на елхички, звездички, човечета, къщички, шишарки, снежинки, животинки и т.н. Тези формички се продават по магазините, но ако все пак не намерите, можете да си направите шаблон от дебел картон.
Коледните бисквитки може да украсите с шоколадова глазура, с готови сладкарски прахове и мъниста. Бялата глазура, която прилича на сняг, е най-популярната украса за тези курабийки. А рецептата за нея е много лесна: пудра захар, смесена с лимонов сок и суров яйчен белтък. Сместа се разбива с миксер докато обемът и се увеличи с 2-3 пъти.
Освен всичко друго, коледните курабийки са най-добрата украса за елхата. И са вкусни, и са красиви. Как да украсите курабийките – решете сами: рисувайте контури със захарна глазура или залейте цялата бисквита отгоре. Изборът е изцяло Ваш. Единственото, с което трябва да се съобразите, е, че когато приключите с украсяването на бисквитките, трябва да изчакате да изсъхнат напълно.
Сиропът и подправките се смесват докато „закипят“, след което се добавя маслото и се разбива. Отделно се разбиват жълтъците със захарта и белтъците, след което се смесват. Постепенно се излива сиропът и се добавя пресеятото брашно и содата. Тестото се разстила на не много тънък блат и се изрязват формички по Ваш избор. Пекат се на загрята фурна на 200°С 5 минути.
Главното тук е украсата на бисквитите с коледна глазура и, разбира се, формите им да са във вид на елхички, снежни човечета и звездички.
Джинджифиловите курабийки под формата на снежни човеци са традиционен десерт за Коледа и Новата година. В тези бисквити се усеща лек аромат на канела, кардамон, анасон, карамфил и индийско орехче.
За глазурата:
1. В тенджера сложете меда, захарта и маслото, поставете на котлона на средно-силен огън и разтопете съставките като бъркате постоянно. Сместа на трябва да кипва! Махнете тенджерата от котлона. Пресейте подправките в горещата медова смес. В голяма купа пресейте брашното със содата и бакпулвера. Слагайте брашнената смес в медовата на порции като бъркате добре. Когато сместа започне да се сгъстява, започнете да месите тестото. Може и да не Ви се наложи да използвате цялото брашно. Тестото не трябва да залепва по стените на тенджерата. Преместете тестото в купа и го оставете да престои за около 5 минути.
2. Леко разбийте с вилица яйцето, добавете го към тестото и размесете. Поставете тестото на работния плот и го месете малко с ръце. Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете още малко брашно. Направете тестото на топка, завийте го с кърпа и го оставете за половин час, най-добре е за през нощта. Разточете тестото на дебелина около 5 мм. Изрежете с формички за бисквити и отделните формички поставете на разстояние 3-4 см една от друга в тава, застелена с хартия за печене. Поставете тавата в загрята фурна на 170°С за 15-20 минути. Сложете курабийките на решетка и ги оставете напълно да изстинат.
3. За глазурата отделете 30 гр белтък и го сложете в голям съд. Добавете 100 гр пудра захар и смесете с тел. Добавете още 100 гр от пудрата захар – сместа ще стане доста гъста. Добавете лимоновия сок, разбъркайте, добавете още 1 с.л. пудра захар и внимателно разстелете с лъжица. Масата ще стане бяла и разтеглива, не би трябвало да се разтича. Ако трябва, сложете още малко пудра захар. По желание може да добавите 1-2 капки хранителна боя и да разбъркате. Сложете сместа в шприц и нарисувайте сладките или нанесете глазурата върху курабийките и посипете отгоре с декоративни пръчици. Оставете да изстине.
Прекрасни курабийки за коледната маса. Вкусни, нежни, с плодово желе.
Коментари (3)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: