Кленовата заха​р е по-полезна от тръстиковата

В последните години кленовият сироп стана едно от най-предпочитаните средства зa отслабване и за пречистване на организма. Благоприятното му влияние всеки ден убеждава много хора да започнат да приемат кленов сироп срещу редица здравословни проблеми или просто за по-хубава фигура и детоксикация. Но какво всъщност знаем за кленовия сироп?

История на кленовия сироп

Кленовият сироп се произвежда от захарен клен.Производството на кленов сироп води началото си от северноамериканските индианци. Те добивали сладката смолиста течност, правейки разрези в стеблата на кленовите дървета. Използвали я за различни неща, но най-вече за подслаждане на храната. Лечебните качества на сиропа бързо били разкрити от индианците и те започнали целенасочено да го приемат при различни здравословни проблеми, тъй като забелязали, че влияе благотворно на организма. През ХVІІІ в. производството на кленов сироп и кленова захар намалява, тъй като тогава значително се популяризира отглеждането на захарна тръстика. Производството на тръстикова захар е по-бързо и лесно и съответно по-евтино. Днес най-големият производител на кленов сироп е Канада. Смята се, че в провинцията Квебек се добива най-чистият и качествен сироп.

Какво представлява кленовият сироп?

Кленовият сироп представлява естествен захарен подсладител, който се произвежда от дървото клен. То има различни разновидности, като най-често кленов сироп се извлича от захарния клен, както и от червения и черния клен, но на практика кленов сироп може да се произведе от всеки тип клен. Захарният клен расте само в северните части на Америка. В студен климат, какъвто е канадският, преди настъпването на зимата това дърво събира специален сок в стеблото и корените си. През пролетта този сок се превръща в сладък сироп. Финалният продукт се получава, като събраният от дърветата сок се сварява, за да се изпари от него излишната вода. Така той се сгъстява и се превръща в чист сироп. Сиропът се събира през ранната пролет, когато температурите леко се повишават. Истинският кленов сироп притежава лек дървесен привкус.

В родината на сиропа Канада са приети три стриктно спазващи се начина за категоризиране на кленовия сироп. Той бива клас "АА" – най-скъпият и чист сироп, "А" – Light (светъл), "В" – Среден, "С" – Amber (кехлибар) и "D" – Dark (тъмен). В САЩ има друга скала за класифицирането на видовете сироп, която е по-опростена и дели кленовия сок на "А" и "В" клас с подвидове.

Кленовият сироп намалява теглото и детоксикира.Състав на кленовия сироп

Кленовият сироп съдържа различни микроелементи – калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и желязо. Съдържа и витамини, най-вече от групата В, както и витамин А. Не съдържа мазнини. Богат е на естествена глюкоза, която е много полезна за организма. Кленовият сироп съдържа високи концентрации на фитохормони и в частност абсцисиева киселина. Тези вещества осигуряват естествена защита срещу диабет и рак. Според изследване на местни канадски учени кленовият сироп е най-ефективен в борбата срещу появата и растежа на ракови клетки в простатата, белите дробове и гърдата. Сиропът е богат и на фолиева киселина и на различни антиоксиданти, които пречистват организма от токсините. Той е доказан лек срещу затлъстяване. Същевременно успокоява нервната система, повишава тонуса и доброто настроение. Той се грижи за сърцето и намалява нивата на "лошия" холестерол в организма ни. Подсилва имунната система и помага при възпаления. Манганът, който е част от състава на сиропа, подпомага производството на полови хормони.