Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Как и кога идва менопаузата за жените?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 3535 прегледа на този пост

Съдържание на Как и кога идва менопаузата за жените?


Менопаузата при жените: възраст, в която настъпва, симптоми и лечение

Сама по себе си менопаузата не е болест. Това е естествен период на „гаснене” на репродуктивно-половите сили на жените, свързани с генетично обусловено и старческо хормонално изменение в организма. Но независимо от закономерността, неизбежността и нормалността на това явление, неговото начало може да бъде съпроводено с мъчително за жените симптоми с физически и психоемоционален характер, което провокира да бъде разглеждано като проява на недъг, причинен от вътрешните трансформации. Трябва да отбележим, че негативните признаци на настъпването на менопаузата са различни в различните периоди и постепенно намаляват, а в същото време хормоналната промяна продължава през целия процес.

Менопаузата се появява при жени нормално след навършване на 45 годишна възрастНа каква възраст се появява менопаузата при жените?

Симптомите, възрастта и лечението зависят от различните провокиращи фактори. Тъй като климаксът се развива дълго време, може да се отделят две основни фази, през които преминава всяка жена в зависимост от възрастта и:

 1. Предменопауза – традиционно този стадий на хормоналните промени настъпва след навършването на 45 години. В този момент започва незначително да отслабва дейността на яйчниците, честотата на менструациите намалява на фона на понижаване обема на кръвозагуба. Макар фертилността на жената да е в упадък, тя все още може да забременее и да износи дете.
 2. Менопауза – тази фаза обикновено заема промеждутъка между 50 до 55 години. Функциите на яйчниците са толкова занижени, че менструациите прекратяват напълно. Възприема се, че е настъпила менопауза, ако има промеждутък от 1 година време между последните месечни цикли или ако изобщо не се появи менструация.
 3. Постменопауза – периодът настъпва с края на менструацията и продължава до края на живота на жената. Понякога именно тази фаза се назовава менопауза.

Особености при протичането на менопаузата

Промените при менопаузата настъпват в много сфери в организма: понижава се имунитетът, следователно нараства заплахата от инфекциозни и автоимунни заболявания. Започва интензивното стареене. Съществените промени се проявяват в половата система, наблюдава се спиране на овулацията и съзряването на яйцеклетки, не се развиват повече фоликули, вътрешната секреция намалява. Яйчниците започват да се смаляват заради превръщането на фоликулите в съединителна тъкан. Реорганизацията на хормоналния фон води до намаляване концентрацията на естрогени и заместването им с хонадотропни хормони. Самите естрогенни елементи търпят качествени промени, при които естронът повишава нивата на съдържанието си, а естрадиолът ги понижава. Тъй като продукцията на тези хормони влияе пряко върху състоянието на млечните жлези, матката, пикочния мехур, влагалището, мозъчните клетки, кожата, артериите, костите, мускулите на таза, лигавиците и други отдели в организма, при менопауза те първи търпят промени. Тези промени се проявяват с дистрофични разрушения на кожата, урогенитални и вегетативно-невротични нарушения, повишава се рискът от развитие на такива болести като остеопороза, исхемия на съдовете, атеросклероза и някои психологични проблеми.

Стресът е един от факторите които предизвикват ранна менопаузаПричините за менопаузата при жената

Менопаузата е заложена в програмата за развитието на женския организъм от природата, тя е предизвикана от забавяне продуцирането на полови хормони. Но има и фактори, които могат да ускорят настъпването и или да я отложат. Ще разгледаме причините за ранната менопауза, при която менструациите не се появяват при жени под 45 годишна възраст:

 • Силен или продължителен стрес
 • Тежък физически труд
 • Гинекологична операция
 • Инфекциозни заболявания, получени по време на половото съзряване
 • Премахване на яйчниците
 • Въздействието на химиотерапията или облъчването на половата система
 • Генетична предразположеност и наследственост
 • Тежки или хронични болести от типа на захарен диабет, патологии на щитовидната жлеза, сърдечно-съдови, онкологични заболявания и хормонален дисбаланс
 • Нервни разстройства, психични нарушения, емоционална нестабилност

Доказано е, че поддържането на сексуалната активност, нормираният работен график със своевременна и достатъчно дълга почивка при слабо изразяване на изброените по-горе фактори, съдейства за отлагането на настъпването на климакс.

Едни от симптомите на менопауза са главоболията и редуването на студени и топли вълниСимптомите на климакс при жените: първи признаци

Предпоставките за настъпване на менопауза могат да варират в зависимост от възрастта, индивидуалните особености на организма и възможното наличие на съпътстващи заболявания. До голяма степен симптомите зависят от фазата на развитие на менопаузата. Признаците за настъпването на климакс могат да бъдат невровегетативни и психоемоционални промени. Първи се проявяват следните симптоми:

 • Периодични приливи – студени и горещи вълни, заменящи една-друга
 • Повишено отделяне на пот
 • Чести мигрени, главоболия, световъртежи
 • Сърдечно-съдови нарушение – тахикардия, нестабилно артериално налягане, кардиалгия.

Промените в психоемоционалната сфера се изразяват с:

 • Потиснатост, умора, слабост, депресия
 • Безпричинно раздразнение
 • Резки емоционални изблици
 • Нарушения на съня
 • Влошаване в процесите на запомняне и концентриране
 • Понижаване на либидото.

Не винаги приведените симптоми показват, че настъпва началото на менопаузата, те могат да свидетелстват и за присъствието на определена патология или нарушение.

Ако тези признаци са комбинирани с нерегулярни и оскъдни менструации, има основание да се предполага наближаването на климакса. Във всеки случай трябва да се обърнете за консултация към специалист с цел установяване точната диагноза!

Един от сигурните признаци, че жената е в менопауза е остарялата кожа и нарушения в сексуалния животКогато процесът на старческите промени стане добре изразен и точно диагностициран, той се съпровожда с такива физически и психоемоционални прояви като:

 • Маточни кръвоизливи, чиито продължителност и честота не може да се прогнозират
 • Нарушения в сексуалния живот и намаляване на желанието
 • Промени в лигавиците, особено що се отнася до половата сфера, изразителни възпалителни процеси и сухост
 • Често уриниране, невъзможност да се задържа урина, възпалителни процеси в пикочно-половата система
 • Външни промени: суха и остаряла кожа, поява на изразени бръчки, намаляване растежа на косата и влошаване на вида и
 • Периодични бактериални влагалищни възпаления
 • Атрофия на лигавиците на влагалището, патологично отделяни от него секрети, парещи и предизвикващи сърбеж в тази област
 • Остеопороза, причината за която е нарушението на обмена на калций
 • Метаболитен синдром, който се проявява с промяна в обмена на веществата и повишаване на теглото
 • Сърдечно-съдови патологии.

Как да определим настъпването на климакс?

Ако присъщите за менопаузата симптоми съвпадат с нарушенията на менструацията и характерната за това състояние възраст, е много лесно да се определи наличието и. Но процесът на диагностициране може да се усложни от различни съпътстващи заболявания, тъй като настъпването на менопаузата често води до обостряне на соматичните болести, които от своя страна могат да усложнят нейното протичане и да подбудят възникването на нетипична симптоматика. Затова разпитването на пациентките не е достатъчно, специалистите прибягват до допълнителни диагностични методи. Към тях се отнася анализът на кръвта, който трябва да определи съдържанието на естрогените и хонадотропните хормони. За изучаването на функционалното състояние на яйчниците се назначава хистологично изследване на част от маточната лигавица, а също и цитонамазка на влагалищен секрет. Диагностиката може да се допълни и с разделен кюртаж на каналите на шийката и на самата матка с последващо хистологично изследване на посявка.

Менопаузата не се лекува, но може да се облекчи като например се спортура регулярноЛечение на климакс при жените

Лечебните мерки при климакс са насочени към регулиране и нормализация на работата на тези области, които са „въвлечени” в промените на този етап. Затова менопаузата предполага комплексен подход към лечението на нейните прояви, които се изразяват в използването на общо укрепващи, хормонални, симптоматични и психотерапевтични средства. Всички препарати и средства се предписват след внимателно изучаване състоянието на жената, с отчитане особеностите на протичане на периода на менопаузата и възрастта на пациентката, затова самолечението е недопустимо.

Хубаво е за подобряване на състоянието си, когато настъпи този нелек за жената период, да се занимава с физически упражнения, да се откаже от вредните си навици и да въведе в норма психиката и емоциите си. Може да се използва и фито и ароматерапия, иглотерапия, масажни сеанси, отпускащи вани. Важно е да се спазва правилна диета, която ще осигури постъпването на необходимото количество калций и други необходими вещества. С цел успешното избавяне от негативните прояви на климакса се приемат хормонални средства, които влияят върху недостатъчното функциониране на яйчниците. Продължителното използвате на естроген в малки дози влияе много положително на състоянието на жената и върху нейната работоспособност. Но жените с онкологични заболявания, хиперплазия, патологични маточни кръвоизливи, склонност към тромбози, артериална хипертензия и чернодробни заболявания трябва да се откажат от тези средства. Антидепресантите пък намаляват интензивността на „вълните”. За профилактика и избавяне от остеопороза се използват нехормонални биофосфонати. С уро-гинекологичните прояви се борят вагинално приеманите естрогенни препарати на таблетки или кремообразни, които ще овлажнят лигавицата, ще намалят дискомфорта по време на полов контакт и ще намалят проблемите с уринирането. Не е възможно да се предотврати менопаузата! Но пък има шанс да се сведе до минимум негативното и проявление и да бъде изживян този период пълноценно. Как още можете да си помогнете за това, можете да научите в раздела ни „Менопауза”. Там ще откриете и подходящи хранителни добавки, които биха Ви помогнали в борбата със симптомите на менопаузата.

Как и кога идва менопаузата за жените? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™