Тъй като обезболяващите средства са сочени за едни от най-вредните препарати, можем да изпробваме естествения обезболяващ ефект на храните, които консумираме ежедневно. По-долу ще се запознаем с ефекта на различни храни срещу различни болезнени и неприятни усещания в организма.
5 храни, борещи се с болките
Вишни
Вишните, освен че са много вкусни, имат отличителен вкус, обичан от мнозина, диетични са, но и имат обезболяващи свойства. 45 вишни на ден намаляват болките в ставите и мускулите. Антоцианидите, които се съдържат в малките плодчета, са силни антиоксиданти. Тези вещества имат свойството както да спират възпаленията, така и да потискат болката, затова и действието им се сравнява с действието на нестероидните противъзпалителни препарати. Ако тренирате редовно и силово, 350 мл. пресен сок от вишни ще Ви помогне във възстановяването.
Джинджифил
Джинджифилът е суперхрана, помага ни да отслабваме, а освен всичко е и болкоуспокояващо средство. ¼ чаена лъжичка джинджифил на ден може да облекчи симптомите на мигрена, болки в ставите, включително артрит, и болки в мускулите. Може да се приема и при дискомфорт в стомаха – дори при морска болест и повръщане. Джинджифилът е истинско чудо – може да замести аспирина, а още по-добрата новина е, че можем да го добавяме към различни ястия: азиатски, зеленчукови ястия, смутита, сокове, чай.
Червени боровинки
Една чаша сок от пресни червени боровинки помага за предотвратяване на появата на язви по лигавицата на стомаха и тънките черва. Важно е да се консумира в натурален вид без добавки като захар, тъй като захарта провокира възпаления. Ако силният вкус на боровинките не Ви понася, може да разредите сока с минерална вода или да му добавите малко стевия.
Куркума
Другата типична за източната култура подправка след джинджифил е куркума. Тя е също много полезна подправка и се счита, че има антиракови свойства. Една чаена лъжичка от нея действа добре при колит и ставни болки. В подправката се съдържа веществото куркумин, което действа добре на нервите. Тънък момент е използването на куркумата с черен пипер при приготвянето на ястията, тъй като той освобождава действието на полезния куркумин.
Люти чушки
Макар че често лютият вкус се асоциира с болки и проблеми със стомаха, това е доста погрешно схващане. Половин чаена лъжичка стрити люти чушлета прогонва болките в ставите и облекчава симптомите на артрит. Капсацинът, който се съдържа в пикантните малки чушлета, е основната причина, те да имат болкоуспокояващи свойства. Освен това капсацинът помага при отслабване.