Здравният статус до голяма степен се определя от функционирането на сърдечно-съдовата и кръвоносната система на организма. Един от значимите диагностични показатели е нивото на левкоцитите. Значението на левкоцитите се дължи на защитната функция, която те изпълняват в организма. Когато чуждо тяло влезе в тялото, левкоцитите го абсорбират, причинявайки, в зависимост от размера и свойствата на чуждото тяло, симптоми на възпалителния процес, маркиращи борбата на организма с вируса. Процесът може да бъде придружен и от повишаване на телесната температура, зачервяване, подуване и т.н. Именно необходимостта от прилагане на защитната функция до голяма степен определя значението на мониторинга и поддържането на нивото на левкоцитите в кръвта. Намаленият брой на белите кръвни клетки показва намалена способност на организма да устои на болести и вируси. В същото време трябва да се има предвид нетипично високо ниво на левкоцити, тъй като това може да показва наличието на заболяване. В тази статия ще обсъдим как можете да регулирате броя на белите кръвни клетки чрез промени в диетата си, ще се съсредоточим върху левкоцитите, ще видим какви са те и какви храни трябва да консумираме, за да ги увеличим.
Ако рутинен кръвен тест показва, че имаме бели кръвни клетки, това означава, че в урината има бели кръвни клетки. Това може да е знак, че тялото ни е преследвано от инфекция. Или директна инфекция на урината, цистит или уретрит, или някакъв признак, че бъбреците не работят.
Какво представляват левкоцитите?
Това са бели кръвни клетки, които действат като защитен механизъм на организма срещу всякакви нашественици: инфекции, вируси, бактерии. Тези чужди тела, които имат време да влязат в тялото, се атакуват от левкоцити, за да блокират инфекциозните агенти и по този начин да произвеждат антитела.
Те се активират както със специфична, така и с неспецифична защита, унищожавайки външни и вътрешни патогени. Нормалното ниво на левкоцитите в кръвта е 4-9 * 10. Състоянието, когато те са по-малко от нормалното, се нарича левкопения. Тя изисква определени терапевтични мерки и може да бъде коригирана с помощта на традиционната медицина, която ще бъде разгледана по-долу.
Хранителна терапия за повишаване нивото на левкоцитите
Основното нещо, на което трябва да обърнете внимание при левкопенията, е храненето. Както показва практиката, невъзможно е да се нормализира левкоцитната формула без специална диета, дори ако някои лекарства се приемат паралелно. Обикновено начинът на хранене се предписва от лекуващия лекар (терапевт, хематолог). Основният принцип на диетата е ограничаване на количеството консумирани въглехидрати (особено прости) и увеличаване на протеиновите храни и витамините. Аскорбинът (витамин С) и фолиевата киселина са особено полезни. Необходимо е също така да се обогати диетата с холин и аминокиселината лизин.
За да увеличите броя на левкоцитите, трябва да използвате овес, елда, зеленчуци. Червените зеленчуци и плодове са много полезни: сокът от нар и цвекло допринася за увеличаване на броя на белите кръвни клетки, които също допринасят за повишаване на хемоглобина.
Храни, които повишават нивото на белите кръвни клетки
Както винаги отбелязваме, именно с диетата намираме решения на много от нашите здравословни проблеми. Хранителните ни навици са отговорни за укрепването на имунната ни система. В тази връзка ще Ви кажем какви храни трябва да ядете повече, за да повишите нивото на белите кръвни клетки, така че те да могат да се справят с определени инфекции.
Тялото може да бъде засегнато по различни причини и може да има слаба имунна система, в следствие на:
- Неправилно хранене
- Стрес
- Някои видове лечение
- Еволюция на някои заболявания
- Наднормено тегло или затлъстяване
Ниският брой на белите кръвни клетки може да остави тялото ни уязвимо за определени видове заплахи. Храненето е ключът към повишаване на имунната ни система като левкоцити, които в края на краищата се борят за здравето на тялото.
Основни хранителни вещества за увеличаване на белите кръвни клетки
Бета-каротинът е от съществено значение за развитието на белите кръвни клетки, поради което всички храни, които го съдържат, ще помогнат за увеличаване на техния брой. Изберете тиква, морков, манго, папая или портокал и други цитрусови продукти.
Трябва да консумираме повече от следните хранителни вещества:
- Витамин Ц
- Витамин Е
- Цинк
- Протеин
- Омега-3 мастни киселини
Идеални храни за повишаване на броя на левкоцитите
Плодове
Портокали, мандарини, ягоди, малини, лимон. Те са богати на витамин С, основен хранителен елемент за борба с последиците от грипа.
Малините, подобно на много плодове, са богати на витамини и трябва да се консумират сезонно. По отношение на стимулирането на производството на левкоцити, значението на малините е, че съдържат голямо количество фолиева киселина и витамини от групата В. Заедно с малините, за консумация се препоръчват боровинки, къпини, касис и черници.
Сред плодовете си струва да се даде предимство на тези, които съдържат голямо количество желязо и витамини от група В. На първо място, тези плодове включват следното: нар; червено грозде; сливи; круши; ябълки; грейпфрут и папая.
Зеленчуци
Зеленчуците, на които трябва да се обърне внимание, включват: морков; ряпа; цвекло. Те съдържат значителни количества калий, мед и фолиева киселина, осигурявайки сложен благоприятен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система като цяло.
Червен пипер, броколи или чесън. Червените чушки са богати не само на витамин С, но и на бета-каротин, поради което са толкова богати на цвят. Развитието на левкоцитите постепенно ще се увеличава с консумацията на тези зеленчуци.
Свинска мас
Свинската мас е една от малкото храни, изобилното съдържание на мазнини в които не вреди, а напротив, носи полза за организма. Съдържащият се в мазнините холестерол не води до натрупване на неговото ниво и отлагане по стените на кръвоносните съдове, но се абсорбира добре, повишавайки цялостното качество на кръвния състав и подхранвайки тялото.
Месо
Говеждо или пилешко месо - това са двете най-често срещани всеядни животни и са добър вариант, тъй като увеличават броя на белите кръвни клетки и поддържат имунната ни система непокътната. Съдържащият се цинк също така гарантира правилното функциониране на белите кръвни клетки, свеждайки до минимум инфекциите, вирусите или чуждите тела.
Сред домашните птици най-добре избирайте пуйка и гъска, тъй като тези продукти съдържат съответно голямо количество мед и аминокиселини. От месо, телешко и немазно свинско месо трябва да се предпочита, тъй като тези продукти съдържат най-голямо количество желязо, необходимо за стимулиране на процеса на хематопоеза.
Риба и морски дарове
За да се повиши нивото на левкоцитите в храната, трябва да присъстват морски дарове, риба и водорасли. В полза на приемането им с храна говори съдържанието на голямо количество витамини от група В и ненаситени мастни киселини. От рибите трябва да се даде предпочитание на сьомгата (особено дивите тихоокеански видове: чум, тиква, сьомга кохо, сьомга чинук, розова сьомга), есетра, костур, треска, пикша, херинга, скумрия. От мидите, най-полезни са мидите, стридите и скаридите. Препоръчително е да не се яде прекалено много мазна риба, тъй като рибеното масло, натрупано в организма, може да повлияе негативно на вискозитета на кръвта. С намаляване на броя на тромбоцитите, нивото на левкоцитите се намалява пропорционално.
Млечни
Между млякото, сиренето и киселото мляко само последното е добра храна за ежедневна употреба. Киселото мляко съдържа микроорганизми, които помагат за поддържане на здраво тяло. Увеличава производството на полезни за организма бактерии. Нещо повече, това е много икономичен и универсален продукт в кухнята. Млечните продукти са много ценни за повишаване на броя на белите кръвни клетки. Трябва да се яде ежедневно: сирене; извара; кисело мляко на кефир.
Черен чай
Според проучване на престижния американски Харвардски университет е установено, че при хората, които консумират 5 чаши черен чай в продължение на две седмици, броят на левкоцитите в тях значително се увеличава.
Освен това зеленият чай също ще укрепи имунната Ви система. Така че не се колебайте да редувате тези два здравословни чая за повече ползи за организма.
Гъби
Те съдържат селен, друго основно хранително вещество, което помага на левкоцитите да произвеждат цитокини в кръвта за лечение на определени видове заболявания. В допълнение, бета-глюканът е вид антимикробно средство, което активира клетките и помага за спиране на инфекциите.
Зърнени храни
За да се увеличи броят на левкоцитите, се препоръчва да се консумират дневно следните зърнени храни: елда - съдържа голямо количество желязо и фолиева киселина; овесени ядки - съдържа витамини от група В; перлен ечемик - съдържа както фолиева киселина, така и витамини от група В.
Чист тъмен шоколад
За какаото и чистия черен шоколад се говори много, той има големи ползи. Тази храна укрепва имунната ни система, като по този начин предпазва от заболявания, включително респираторни заболявания.
Ядки
Ядките са незаменим продукт, важен за тялото. По отношение на съдържанието на полезни вещества, никой друг продукт не може да се сравни с тях. Освен че има благоприятен ефект върху нивото на левкоцитите, лимфоцитите и неутрофилите, яденето на ядки има общо укрепващ ефект върху много системи и органи (кръвоносната, сърдечно-съдовата, пикочо-половата, ендокринната, лимфната, имунната). Сред най-полезните ядки трябва да се обърне внимание преди всичко на орехи, лешници, кашу, бадеми, бразилски орехи.
Копър
Стойността на копъра е, че съдържа значително количество калий, мед и фолиева киселина. Най-добре е да се консумира суров, добавен към салати и гореща храна, както и под формата на тинктура. Зехтинът също ще помогне за по-доброто усвояване на хранителните вещества.
Това са само някои от препоръчаните храни. Трябва да имате предвид, че прекомерната употреба и прекомерната консумация могат да дадат обратен ефект. Не се колебайте да посетите личния си лекар, ако забележите, че имунната Ви система е отслабена, кръвен тест е най-бързият и безопасен начин да определите общото си състояние и от какво има нужда организма Ви.
Няколко общи правила
При планирането на Вашата диета и формулирането на Вашата диета е важно да се вземат предвид няколко фактора. Първо, за по-добро усвояване на хранителните вещества от организма е необходимо да се осигури ежедневно хранене по едно и също време. На второ място, важно е да включите в диетата група храни, които активно ще повишат производството на левкоцити. Трето, необходимо е да се изключат храни, които могат да намалят способността на организма да произвежда бели кръвни клетки.
Оставете коментар