Канелата е подправка, която не отстъпва по популярност на никоя друга в кулинарията. Именно тази ориенталска подправка придава на печените изделия и десертите уникален сладко-дървесен аромат. Но не трябва да я разглеждате единствено като пикантна подправка. В чаена лъжичка смляна канела има толкова антиоксиданти, колкото в 150 г боровинки, а по отношение на насищане с полифеноли смлената канела надминава всички останали подправки.
Полезните свойства на канелата са известни отдавна. В древните китайски медицински трудове често се появява като универсално средство за избавяне от различни заболявания. Също така, канелата се споменава в древния индийски трактат за здравето "Аюрведа“ и дори в Стария завет.
На езика на цветята от викторианската епоха, канела означава: "Моята съдба е във вашите ръце." В Австрия влюбените си разменяли букети, включващи канела, символизираща нежност и любов.
Какво знаем за канелата?
Канелата е вечнозелено дърво, което принадлежи към семейство лаврови. Канелата, за която ще си говорим в тази статия е Цейлонска канела. В продажба може да се намери под формата на парче кора, навито на пръчица или фин прах, капсули, таблетки и др.
Историческата родина на канелата е Шри Ланка, където се отглежда в наше време. Най-полезна е оригиналната цейлонска канела. Неговият по-малко полезен, но евтин аналог - китайска канела - расте в Австралия и Югоизточна Азия. Смес от етерични масла, танини и смоли създава този уникален тръпчив и топъл аромат на канела.
Първият вид канела се отглежда в Цейлон, Индия, Индонезия, Бразилия, Гвиана, Реюнион и Мартиника. Има сладникав, леко остър вкус и деликатен аромат. Вторият е от Южен Китай. Има по-остър вкус от Цейлонската канела и е по-малко здравословна.
Истинската канела или цейлонската канела е около десет пъти по-скъпа и много по-здравословна. Почти всички онези свойства, важни за човешкото тяло, които се приписват на канелата, присъстват в касията в малки дози.
Канелата е изсушената кора на канелените дървета. Когато изсъхнат, лентите от кора се навиват на епруветки. Тези пръчици канела се смилат до състояние на брашно или се използват за приготвяне на греяно вино, месо и птици.
Разликата между цейлонската канела и обикновената:
Цейлонската канела се нарича още истинска или благородна. Това е най-висококачествената и най-ценна канела. Само този вид канела ще е от полза и ще излекува тялото Ви. Родината на такава канела е Шри Ланка, остров Цейлон. Канелата се получава от вътрешните слоеве на растението Cinnamomum zeylanicyn. Цейлонската канела се разделеля на няколко степени:
1. ALBA е първокласен клас. Прави се от най-младите издънки на дървото и от най-тънките слоеве от кората.
2. Цейлонова канела C5-специална. Кората на тези пръчки е малко по-дебела от тази на първокласния сорт и не се бере от най-младите издънки.
Днес на пазара има два продукта: Цейлонска канела и канела касия. За съжаление цейлонската канела е много скъпа и много хора използват индонезийска канела, която по вкус е подобна на цейлонската канела. Каква е разликата между Цейлонска канела и Касия Цвят. Цейлонската канела е светлокафява, а касията е червеникавокафява. По външен вид също се различават. Истинската канела се състои от множество тънки слоеве, които се вмъкват един в друг. А при Касията е дебела кора, около 3 мм. Цейлонската канела има деликатен и пикантен аромат и приятен вкус. Вкусът на Касия е тръпчив и сладък, с високо съдържание на танини. Относно съставът на канелата по отношение на Кумарина. В истинската канела - на практика няма, в касия - много. Метод за приготвяне на подправки. За цейлонската канела се използват млади дървета, които не са по-стари от 3 години. За касия се вземат 7-годишни дървета.
Съставът на цейлонската канела:
Химичният състав на Цейлонската канела включва танини, етерични масла, фенолни киселини, фибри, витамини и минерали. Съдържа и летливото съединение евгенол, което придава на подправката приятен и богат аромат. Но касията съдържа много нишесте и кумарин, които са опасни за здравето. В истинската канела тези вещества присъстват в малки дози.
Канелата съдържа такива полезни вещества като калий, манган, желязо, мед, селен, цинк, витамини А, В1, В2, В9, С, Е, К. Антиоксидантът полифенол MHCP действа върху инсулиновите рецептори и понижава кръвната захар, затова лекарите препоръчват да се яде канела от пациенти с диабет тип 2.
В състава на 100 грама канела влизат:
- съдържание на калории - 261 калории;
- протеин - 3,9 грама;
- мазнини - 3,2 грама;
- въглехидрати - 79,8 грама.
Полезни свойства на канелата:
- стимулира кръвообращението;
- прочиства организма от холестерол (този ефект е благодарение на наличието на танини, съдържащи се в етеричното масло от канела);
- помага при диабет (съдържащите се в канелата полифеноли са много сходни по свойства на инсулина);
- улеснява процеса на храносмилане;
- тонизира тялото, подобрява и укрепва имунната система на организма;
- канелата има антимикробни, антисептични свойства;
- ефективна като антивирусно и антибактериално средство;
- помага при проблеми като запек, диария и подуване на корема;
- има противовъзпалителни и кръвоспиращи свойства;
- подобрява паметта и помага в борбата с болестта на Алцхаймер;
- повишава концентрацията и подобрява зрението.
Истинската канела е в състояние да прочисти холеретичната система на тялото и черния дроб. Използването на канела помага при заболявания на пикочно-половата система. Учените са доказали, че цейлонската канела помага при лечението на диабет. Половин чаена лъжичка на ден значително ще понижи холестерола и кръвната захар. Цейлонската канела има положителен ефект при по-възрастните хора. Редовната консумация на канела в храната помага при безсъние. Канелата не може да донесе някаква особена вреда, но все пак е важно да не се прекалява с нея. Важно е да НЕ следвате твърдението, че колкото по-висока е дозировката, толкова по-бърз е резултатът. При нормални дози подправката ще бъде от полза, но при големи дози е точно обратното.
Също така подправката има положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система: понижава нивото на LDL холестерол (липопротеини с ниска плътност) и триглицериди, като същевременно оставя "добрия“ HDL холестерол (липопротеини с висока плътност) стабилен; разрежда кръвта и понижава кръвното налягане.
Според проучване на американски невролози канелата може да подобри способността за учене и може да бъде ефективна при болестта на Паркинсон. Освен това канелата предпазва от рак на дебелото черво.
Лечебната канелена медена смес е един от най-ефективните и вкусни начини за облекчаване на настинки. Канелата умножава ползите от меда - антибактериалните свойства на тези два природни компонента повишават жизнените функции, активират метаболитните процеси и помагат в борбата с вирусите. Смесете четвърт чаена лъжичка канела и супена лъжица натурален мед, приемайте сместа три пъти дневно при настинки или за профилактика на ТОРС. Противопоказание за лечението с канелен мед е треската. Също така, канелата не трябва да се консумира от хора, страдащи от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Подправката предизвиква учестен пулс.
Полезни свойства и вреда от Касията:
Касията също като Цейлонската канела, има свои полезни свойства: Подправката подобрява храносмилането, ускорява метаболизма. Помага за подобряване на имунитета. Насърчава кръвообращението в тялото. Вредата обаче от индонезийската канела идва заради най-важният недостатък - кумаринът. Ако прекалите с канелата, може да получите замайване и главоболие. Освен това излишъкът от кумарин има отрицателен ефект върху бъбреците и черния дроб. Яденето на големи количества касия може да доведе до дразнене на кожата.
Според лекарите, канелата НЕ ТРЯБВА да се консумира:
- от деца под 3 години;
- при кърмене, тъй като влияе на вкуса на млякото;
- при бременност, тъй като засяга свиването на матката и може да провокира преждевременно раждане;
- от хора с пептична язва и панкреатит;
- при лошо съсирване на кръвта;
- при висока температура и кръвно налягане;
- при химиотерапия;
- ако има алергична реакция към продукта.
Ползите от канелата за жените
За жените канелата е незаменима по време на болезнени периоди. Тя облекчава болката, подобрява общия тонус и премахва раздразнителността в настроението. Освен това редовното използване на подправката подобрява сексуалността, подобрява кръвообращението в матката и насърчава регенерацията на тъканите.
Освен всичко друго, благодарение на своите антиоксидантни свойства, канелата в напитките е в състояние да инхибира процеса на стареене на тялото.
Приложение на канелата в медицината
Канелата и медът са много здравословна комбинация:
- При сърдечни заболявания:
Яденето на канела с мед всеки ден за закуска подобрява дихателната функция и укрепва сърцето, като по този начин намалява риска от инфаркт.
- При слабост и повишена умора:
Последните проучвания показват, че съдържанието на захар в меда е по-скоро полезно, отколкото вредно за поддържане на силата, а медът заедно с канелата се препоръчва да се консумира следобед, за да се поддържа нормалната работа.
- При артрит:
Страдащите от артрит могат да приемат по 1 чаша топла вода всеки ден, сутрин и вечер, с 2 чаени лъжички мед и 1 чаена лъжичка канела. Дори хроничният артрит може да бъде повлиян от полезните свойства на канелата.
- При висок холестерол:
2 с.л. л. мед и 3 ч.ч. канела, разредена в 400 ml (2 чаши) топла вода, намалява нивата на холестерола в кръвта с 10% в рамките на 2 часа. При ежедневна употреба нивата на холестерола се нормализират.
- Повишаване на имунитет:
Ежедневният прием на мед и канела укрепва защитните сили на организма, повишавайки имунитета.
- При косопад:
В случай на косопад можете да смажете корените на косата с паста от смес от загрят зехтин, 1 с.л. супени лъжици мед, 1 чаена лъжичка канела преди нанасянето на шампоан за 15 минути.
- При повишена киселинност на стомаха:
Смес от 2 с.л. л. мед и няколко щипки канела, изядени преди хранене, намаляват киселинността и помагат за смилането на най-тежките храни.
- За поддържане на младостта:
Чаят с мед и канела поддържа кожата млада и свежа, забавяйки процесите на стареене.