Препратка към първа част ТУК!
Употреба в кулинарията – рецепти
Кисела супа от прясно зеле
Необходими продукти: 0,5-0,75 кг говежди гърди, същото количество зеле, 6-8 малки зелени ябълки, 2 глави лук, 1/2 ряпа, 2 супени лъжици нарязан на дребно копър, 3 дафинови листа, 8 зърна черен пипер, 100 гр заквасена сметана. Приготвя се месен бульон. Когато месото е почти готово, се нарязват зелевите листа, лукът, ряпата, добавят се към бульона и сместа се вари четвърт час, след което се слагат нарязаните на ленти ябълки, а след още 5 минути – копърът и подправките, и се вари, докато ябълките не се сварят напълно. Супата се сервира със заквасена сметана.
Сарми с кайма
Необходими продукти: 300 гр кайма, 800 гр зеле, половин чаша ориз, 1 глава лук, супена лъжица брашно, по 2 с. л. доматена паста, кисело мляко и краве масло, чаша вода. Докато се вари оризът, лукът се нарязва на дребно, леко се запържва в кравето масло и се прибавя към смесените кайма и ориз. Посолява се и се добавя черен пипер. Зелевите листа се варят 5 минути, оставят се да изстинат, след което се пълнят със сместа, като всяко листо се завива на руло. В тиган се приготвя сосът от чаша вода, брашното, киселото мляко и доматената паста. Той се кипва и подправя със сол и черен пипер. Сармите се поставят в тенджера, заливат се със соса и се задушават под капак на тих огън около 40 минути. При сервиране се поръсват с пресни копър и магданоз.
Как бързо да си направим кисело зеле? Рецепта за кисело зеле за два часа
Необходими продукти: 2 кг зеле, 200 гр моркови, 100 мл растително масло. За марината: 1 л вода, 100 гр захар, 60 гр сол, 120 мл 9% оцет, 3-4 зърна бахар, дафинов лист. Зелето се нарязва и към него се добавят рендосаните и леко смачкани моркови. Налива се растителното масло и се разбърква. Сместа се кипва във водата със солта, захарта и подправките. След сваляне от котлона се добавя оцетът и се залива с маринатата така, че да се покрие напълно. Оставя се да престои под някаква тежест два часа.
Хрупкаво кисело зеле
Необходими продукти: 3 кг зеле, 200-250 гр моркови, 60 гр сол, 25 гр захар. Зелето се нарязва и към него се добавят настърганите моркови, солта и захарта, след което внимателно се разбърква. Поставя се плътно в съд и се затиска с тежест отгоре. Държи се на стайна температура три дни. Ежедневно, махайки тежестта, зелевата маса се разбърква с дълга дървена лъжица, за да се отнеме натрупаният въздух. Готовото зеле се съхранява в хладилник.
Попарено зеле с ябълки
Необходими продукти: 4 кг зеле, 3 кг ябълки, 250-300 гр моркови, 50 гр захар, 50 гр сол. За разсола: 1 л вода, 25 гр сол, 20 гр мед (водата се кипва и в нея се разтварят солта и медът). Зелето се нарязва, добавят се настърганите моркови, солта и захарта, разбърква се (така че зеленчуците да пуснат сок). В съд се поставят няколко слоя ябълки и зеле, които се заливат с разсола, покриват се с няколко едри зелеви листа и се затискат с тежест. Зелето е готово след две седмици и се съхранява на хладно.
Употреба на зелето в козметиката – рецепти
Маска за лице за мазна кожа: 2 с. л. направени на каша зелеви листа се смесват с разбит яйчен белтък. Нанася се на почистена кожа и се държи половин час, след което лицето се измива с топла вода. При мазна кожа е препоръчително преди измиване лицето да се намазва с тампон, напоен със сок от кисело зеле. Полезни са и лосионите от сок от прясно зеле и краставица в еднакво съотношение.
Маска за суха кожа: на почистена кожа се нанася подхранващ крем. Памучна салфетка се потапя в 100 мл сок от кисело зеле, леко се изстисква и се поставя върху лицето. Салфетката се държи на кожата не по-малко от четвърт час, като салфетката се мокри постоянно, когато започне да изсъхва. При суха кожа е ефективна и следната маска: каша от пресни зелеви листа се смесва с яйчен жълтък и растително масло (в равни части). Нанася се на лицето и след 20 минути се измива с топла вода.
Избелваща маска: за избавяне от лунички и пигментни петна е полезно лицето ежедневно да се маже със сок от кисело зеле.
Подхранваща маска: половин гранула суха мая се смесва с мед, пресен зелев сок (по една чаена лъжичка), разбърква се до еднородно състояние, оставя се да шупне на топло. Когато обемът на масата се увеличи 2-3 пъти, средството се нанася на почистена кожа за около половин час, след което внимателно се измива.
Балсам за коса: при тънка коса с накъсани краища се смесват в равни пропорции сокове от прясно зеле, лимон и спанак. Маската се втрива в косата и кожата на главата, държи се около 20 минути и и се измива с топла вода.
При загрубяла кожа на ръцете са полезни вани от сок от кисело зеле. След приключване на процедурата ръцете се мажат с мазен крем.
Съчетание с други продукти
Зелето се съчетава отлично със зеленчуците от своя тип: краставици, чушки, лук, чесън, ряпа, моркови, цвекло, тиквички. Не е съвместимо с мляко, но затова пък прекрасно си пасва с мазнините (например, с масло): ястията от такива съчетания се усвояват добре от организма. Само по себе си зелето е добра гарнитура към месни блюда.
Напитки - рецепти
От зеленчука се приготвя разсол, прясноизцеден сок, който се смесва с други сокове и се прави зеленчуков коктейл. Сокът се прави от ситно нарязани листа на прясно зеле, които се прецеждат и престояват няколко часа. След това отново се филтрират и полученият сок се пие както в чист вид, така и с добавки.
Сок от зеле и цвекло: цвеклото се измива, почиства, нарязва на няколко части и се изстисква с помощта на машина. Смесва се със сок от кисело зеле (в съотношение 3:2) и се употребява за лечебно-профилактични цели.
Опасни свойства и противопоказания:
- Индивидуална непоносимост към витамин U;
- Инфаркт на миокарда;
- Повишена киселинност на стомашния сок.