Какво да консумирате при понижен хемоглобин?
Хемоглобинът, който снабдява с кислород всичките клетки в тялото ни, е много важен за нас. Ако нивата му се понижат поради различни причини (от стрес до бременност), може да се появи кислороден глад, анемия, бързо изтощаване.
Ако ситуацията е много сериозна и става опасна за здравето и живота Ви, лекарят Ви ще Ви изпише специални лекарствени препарати, които ще помогнат нивата на хемоглобина Ви да се повишат бързо. Ако няма нужда от терапия, въвеждането в хранителния Ви режим на хранителни продукти, които повишават нивото на хемоглобина, много бързо се го нормализират.
Съставихме списък от 8 продукта, които трябва да употребявате регулярно не само когато хемоглобинът Ви е нисък, а винаги с цел профилактика.
1. Халва
Колкото и да е странно, точно това лакомство съдържа в състава си огромно количество желязо, което влияе на нивото на хемоглобин. Например тахан халвата съдържа 50 мг желязо на 100 гр халва, а слънчогледовата – 33 мг.
Първото лакомство се прави от млени сусамови зърна, които сами по себе си са перфектен източник не само на желязо, но и на витамин Е, В, фосфор, цинк и калций. Слънчогледовата халва, макар и да не бие по съдържание на желязо тахан халвата, също съдържа много желязо в сравнение с други продукти.
2. Месо и субпродукти
Тези продукти са много важни за отслабения организъм и за възстановяване нивата на хемоглобина. Първо, белтъчините от животински произход помагат на кръвните клетки да се възстановят и нормализират. Второ, желязото, което се съдържа в животинската храна, се усвоява от човешкия организъм на повече от 20%. При растителните храни този показател е около 4 пъти по-нисък.
Телешко, заешко, говеждо, черен дроб, език – тези продукти трябва да станат постоянен гост на масата Ви както по време на диета, повишаваща хемоглобина, така и в ежедневното Ви меню. В свинския дроб се съдържат около 20 мг желязо на 100 грама продукт, а в говеждото – 5 мг на 100 грама. Желателно е да избирате прясно месо и да го приготвяте, без да го запичате много, да бъде леко или средно изпечено. За поддържане на нормални нива на хемоглобина са достатъчни 50 гр месо или субпродукти на ден, а за да го повишите – не по-малко от 100 грама дневно.
3. Сушени гъби
Ако ядете често супа от сушени гъби, е почти сигурно, че няма да се сблъскате с проблема нисък хемоглобин. Гъбите са прекрасно средство за поддържане на неговите нива в кръвта благодарение на високото съдържание на желязо в тях, което е не по-малко от 30 милиграма на 100 грама гъби. Само 50 гр сушени гъби в дневното Ви меню ще помогнат на системата на кръвотворението да започне да работи нормално.
4. Морски продукти
Миди, скариди, калмари, хайвер – това е важна част от пълноценния хранителен режим, включително и за поддържане на нормални нива на толкова важния хемоглобин. Мидите например съдържат около 30 милиграма желязо на 100 грама. Затова честото похапване на всякакви морски продукти е толкова важно за пълноценното хранене и доброто здраве.
5. Пшеничени кълнове
Тази полезна и модерна в последно време суперхрана ще помогне и при лоши кръвни изследвания. Пшеничените кълнове съдържат най-малко 15 мг Fe на 100 гр, а също и витамини от група В, които участват в синтеза на хемоглобина.
Да, наистина, не трябва да прекалявате с кълновете, това може да доведе до стомашни разстройства и проблеми с храносмилателната система. Желателно е да не употребявате повече от 30 грама кълнове на ден. Но за екстремна помощ при понижен хемоглобин със сигурност използвайте кълнове. Само 1 супена лъжица на ден помага за подобряване показателите на кръвта.
6. Морско зеле
Още една суперхрана, която просто трябва да е в режима Ви на хранене. В 100 грама се съдържат около 12 мг желязо, което се абсорбира добре от организма. Само 2-3 чаени лъжички морско зеле на ден не само ще държи хемоглобина Ви в норма, но и като цяло ще се отразят благотворно на всички функции на организма Ви.
7. Цвекло
Ако в рамките на месец използвате всеки ден не по-малко от 30 грама сок от цвекло или около 100 грама варено цвекло, това осезаемо ще повиши Вашия хемоглобин. Желязото, растителният белтък, аминокиселините и витамините, които се съдържат в цвеклото, ще нормализират процеса на кръвотворението и състава на кръвта Ви.
За да се усвоява сокът от цвекло по-добре от организма Ви, не трябва да го пиете веднага след като го направите, най-добре го оставете в хладилника за минимум 40 минути. Желателно е също и да не пиете сока в чист вид, може да го разреждате с ябълков, морковен или портокалов сок. Това само ще направи напитката още по-полезна.
8. Нар
Най-вероятно всички знаят колко полезен за кръвта е нарът. Системната употреба на този плод може да държи нивата на хемоглобина в норма, а при ниски нива на този показател лекарите препоръчват преди всичко точно сок от нар. Желателно е да не купувате от магазина сок, а да си го правите сами вкъщи и да го пиете пресен. Но не бива да прекалявате с нара, ако имате сериозни проблеми със стомаха. В този случай е по-добре да не пиете концентриран сок, а да си го разреждате с преварена вода.
Опитайте и ще останете доволни!