В продължение на много векове хората, грижейки се за своето здраве, са прибягвали към помощта на лекарствените растения. С тях те не само са лекували недъзи, но и са се старали да поддържат организма си в бодро и работоспособно състояние, грижели са се за своето дълголетие. Не е удивително, че в народните рецепти са събрани немалко проверени средства, укрепващи имунитета и защитаващи в студеното време от грип и простуди.
Народните средства за укрепване на имунитета са одобрени от практикуващите лекари и често се използват в лечебната практика. Независимо че билките имат по-меко действие от лекарствата, те трябва да бъдат използвани внимателно – неслучайно се наричат "лекарствени“. Билките си имат своите показания, противопоказания и дозировка. Много от тях могат да бъдат набрани по време на пътуване извън града или да се посадят в саксия вкъщи.
Билки за имунитет в периода на настинки
Ехинацея
Пурпурна ехинацея е общопризнат имуностимулант. Тя има изразено антибактериално и антивирусно действие. Влизащите в състава ѝ вещества действат пагубно на вирусите на грип, херпес, стрептококи, стафилококи. Използва се за повишаване на имунитета, за профилактика на простуда и грип. В състава на ехинацея влизат етерични масла, смоли, полизахариди. Употребяват се корените и цветовете на растението във вид на отвара. 1 с. л. суха билка се сварява в 1 ч. ч. вряла вода, държи се 15 минути на водна баня, изстудява се и се прецежда. Приемат се по 2 с. л. 3 пъти на ден. Пурпурната ехинацея е прекрасно многогодишно декоративно растение. Отглеждайки го в градината си, Вие получавате двойна полза: за душата и тялото.
Към силните природни имуностимуланти се отнасят също женшен, елеутерокок, китайски лимонник, розов златовръх. За повишаване на имунитета тези билки и препаратите на тяхна основа се приемат само по лекарско предписание.
Шипка
В шипката се съдържа голямо количество витамин С, десетократно повече, отколкото в касиса, и петдесет пъти повече, отколкото в лимона. Особеността на витамин С, съдържащ се в шипката, се заключава в това, че той не се разлага даже при топлинна обработка. Плодовете на шипката имат противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. В тях се съдържа каротин, витамин P и много други полезни вещества. Плодовете на шипката подобряват окислително-възстановителните процеси, усилват действието на ферментите, извеждат от организма оксидантите, повишават устойчивостта на организма към неблагоприятни фактори на външната среда. Ежедневната употреба на настойка от шипка повишава имунитета, защитава от грип и простуди. Шипковата тинктура се добавя в чая и се пие с мед. Съществуват много начини за приготвяне на настойки и отвари от шипка. Най-лесният от тях е да се сложи лъжичка от сухи плодове в термос и да се залее с чаша вряла вода. След 2-3 часа тинктурата е готова за употреба. Обикновено шипката се пие по половин чаша 3 пъти на ден. С повишено внимание се употребява при заболявания на стомаха с повишена киселинност.
Коприва
В листата на копривата се съдържа рекордно количество витамин С, до 200 мг, а също така каротин и каротеноиди до 50 мг%. Това обяснява нейното високо имуно-укрепващо действие. Освен това в копривата има много други витамини и полезни вещества, например гликозид, етерично масло, хлорофил до 5 мг%. Тя се използва широко при много патологии, в това число като противоавитаминозно, противовъзпалително, отхрачващо средство. Сухите листа на копривата могат да се добавят през зимата в различни ястия. С лечебна цел се приема сок от листата (чайна лъжичка) или отвара от сухи листа на коприва (супена лъжичка) по 3 пъти на ден. За приготвяне на отвара се заливат с вряла вода 15 гр сухи листа и се оставят на водна баня 20 минути.
Риган
Риганът защитава от настинки и грип, затова може както да се пие на чай, така и да се добавя в различни ястия. Билката съдържа етерично масло. Използва се за лечение на кашлица и при треска. Благодарение на флавоноидите в състава си риганът оказва противовъзпалително действие, а фенолните киселини го правят прекрасен антиоксидант.
Мащерка
Съдържа етерично масло, фенол, флавоноиди, проявява антибактериално действие. От древни времена тази непретенциозна билка е наричана "божествена“, тъй като с нейна помощ са лекувани много недъзи. Чаят от мащерка е традиционна българска напитка. Мащерката се използва и като средство против кашлица.
Алое
Сокът от листата на алое има антибактериално действие, съдържа много витамини и ензими. Наред с многото показания за употреба, той успешно може да се използва за профилактика на настинки и за повишаване на имунитета. За това е достатъчно веднъж в месеца да се изяде лист от алое на гладно, а по време на епидемии да се намазват ноздрите със сок от разрязан лист от алое. Сокът от алое с липов мед се приема вътрешно за профилактика на ОРВИ.
Каланхое
Каланхоето е стайно растение с изразени противовъзпалителни, антибактериални и рано-заздравяващи свойства. За профилактика на ОРЗ и грип в носа се капят по 2-3 капки сок от каланхое. Листата от каланхое се добавят в салати.
Офика
Плодовете на офика се използват при авитаминоза, за укрепване на имунитета. Плодовете на офиката укрепват организма, способстват за нормализиране на обмяната на веществата. Благодарение на съдържанието на биологично активните вещества тя се използва в борбата с рака. Плодовете се събират след първите студове, когато станат по-сладки.
Калина
Калина прекрасно укрепва организма, защитавайки го от хиповитаминоза, като освен това се явява природен антибиотик. В плодовете на калината се съдържат много витамини, в това число важният витамин С, микроелементи, минерали и други полезни вещества. Замразените плодове добре запазват полезните си свойства. През зимата от това растение се правят желе и сокове.
Чернен бъз
Съдържа няколко вида флавоноиди, които по естествен начин повишават имунната функция на организма. За профилактика на грип и простуди плодовете на черния бъз се сваряват и се добавят в чая, който може да се пие с лимон.
Игли от бор и смърч
Прекрасно повишават имунитета и защитават от авитаминоза. Оздравяващ ефект оказва напитката от свежи игли, приемана на курс, продължаващ не повече от 3 месеца. Чаша свежи игли се залива с литър вода, оставя се да заври и се оставя на тъмно място за едно денонощие, след което се прецежда и се приема преди хранене по 100 гр. При простуда е полезно да се дишат пари на сварени иглички.
Ароматни противопростудни вани и вани за имунитет
Това е много приятен начин за укрепване на имунитета, помагащ и при започваща настинка. Такива вани могат да се правят два пъти в седмицата по 15 минути. За профилактика на простуда ароматните вани се приготвят с отвари от риган, градински чай или се използва етерично масло от сандалово дърво, джинджифил, карамфил или канела (2-4 капки). Добре укрепва имунитета вана с лимони и мед. Използва се 100 гр мед, разтворен в топла вода, и настойка от 6-8 лимона. 3 часа преди ваната лимоните се нарязват на дребно заедно с кората, заливат се с вода и се оставят. След това се прецеждат, изстискват, добавят се в топлата вода непосредствено преди къпането.