Полезните качества на изварата
Изварата е един от най-ценните и вкусни кисело-млечни продукти. Тя събира свойствата на натуралното мляко и млечните бактерии в себе си. Може да се яде от хора от всяка възраст, което свидетелства за наситеността на полезните вещества и липсата на противопоказания в нея. Днес за човека се предлагат няколко типа от това лакомство по принцип на масленост и вид на млечната суровина. По състав те се различават малко, благодарение на което всеки човек може да избира, ориентирайки се спрямо собствения си вкус и състоянието на здравето си.
Полза и вреда на изварата за човешкия организъм
Полза
Много от лечебните диети включват извара. Употребата и съответства на принципите на здравословното хранене. Продуктът се усвоява добре, помага да се предотвратят редица заболявания.
Полезните свойства на млечния продукт извара:
- В изварата се съдържат най-важните аминокиселини метионин и триптофан, които са необходими за нормалната работа на храносмилателната и нервната системи. Тези вещества не се произвеждат от организма ни. Затова е необходимо да си ги набавяме отвън.
- Изварата е белтъчинен продукт. При това белтъците в нея се усвояват бързо и лесно, като отнемат на организма много малко енергия. Продуктите от извара се препоръчват за бременните жени, спортистите, децата и възрастните хора.
- Калцият и фосфорът в състава на изварата помагат да се запази здравината на зъбите, костите, сърдечния мускул. А също поддържат и нормалното количество хемоглобин в кръвта.
- Витамин А, който присъства в съдържанието на изварата, е необходим за доброто зрение, красивата кожа и коси.
- Благодарение на витамин Д изварата е добре да се включи в менюто в периода на активния растеж на детския организъм. Продуктът е необходим също и в старческа възраст за поддържане на опорно-двигателния апарат.
- Витамините от група В участват в обмена на белтъците и въглехидратите, като помагат на организма да функционира нормално. Пълноценният метаболизъм осигурява защита от много болести.
- Изварата помага да се предотврати появата на алергия, способства понижаването на умората, повишаването на имунитета.
- Фосфолипидите лецитин и кефалин влизат в структурата на клетъчните мембрани и микрорецепторите, които осигуряват предаването на нервните импулси. Тези вещества се съдържат в изварата със средна и висока масленост.
- Мазнините са резервен източник на енергия. А ниското съдържание на въглехидрати в изварата позволяват да я включим в списъка на диетичните хранителни продукти.
Любителите на сладката извара е най-добре вместо захар да добавят лъжичка мед. Ястието ще стане двойно по-полезно (благодарение на златистия нектар). Все пак медът е източник на антиоксиданти, кладенец на витамини и минерали. Лакомството няма да навреди и ако го използвате нощем, тъй като съставките му се усвояват бързо.
Изварата може да се използва и външно. Маската от мед и извара избелва кожата, повишава нейната еластичност, разтегливост, гладкост.
Привържениците на диети най-често купуват обезмаслена извара. Тя съдържа същите витамини, микро- и макроелементи. Заради ниската и калоричност може да изядете повече извара, без да навредите на фигурата си. Но за усвояването на много от веществата мазнините са необходими. Калцият се усвоява по-трудно без мазнини. Затова не бива да се отказвате изцяло от тях.
Изварата е балансиран и лесно усвояващ се продукт. При регулярна употреба на извара организмът се насища с минерални и витаминни елементи, повишава се тонусът, ускоряват се биохимичните реакции, укрепва се костната система, имунитетът.
Вреда на изварата
Натуралният продукт от качествена млечна суровина е изключително полезен. Дори и за хората с непоносимост към лактоза той не е опасен. Вреда за здравето може да нанесе само развалената или некачествената извара.
Противопоказания на изварата
Общата препоръка за всички хора е да не злоупотребяват с приема и. Лекарите съветват да се яде не повече от 200 гр. извара на ден.
Противопоказания и ограничения:
- Камъни в бъбреците;
- Атеросклероза и тежко бъбречно увреждане (белтъчинните продукти се усвояват лошо);
- Гастрит (заради повишената киселинност изварата може да се яде, но внимателно);
- Извара с мед не бива да се яде от хора, които имат алергия към пчелни продукти;
- С повишено внимание мед трябва да добавят към изварата диабетиците и хората със затлъстяване.
Обезмаслената извара може да се използва, но внимателно, при заболявания на стомашно-чревния тракт. Имайте предвид, че изварата се подслажда леко при произвеждането и. Затова не злоупотребявайте с нея при безсолна диета.
Състав на изварата
Хранителната ценност на 100 гр. извара е:
- Калоричност – 155 ккал.
- Белтъчини – 17 гр.
- Мазнини – 9 гр.
- Въглехидрати – 2 гр.
Витаминно-минерален състав в 100 гр. извара:
- Витамин А – 0.08 мг.
- Витамин РР – 0.4 мг.
- Витамин В1 – 0.04 мг.
- Витамин В2 – 0.3 мг.
- Аскорбинова киселина – 0.5 мг.
- Калций – 164 мг.
- Магнезий – 23 мг.
- Натрий – 40 мг.
- Фосфор – 220 мг.
- Калий – 110 мг.
- Желязо – 0.4 мг.
Как се съхранява извара?
В хладилник при строго съблюдаване на срока за годност. В изварата се развива много бързо Ешерихия коли. Затова в никакъв случай не използвайте продукта, ако срокът му е изтекъл! Най-добре изяжте изварата веднага, свежа. А ако Ви остане, си направете десерт (запеканка, сиренки и други).
Как се прави извара?
Най-добре е изварата да се използва прясна. Съдържащите се в нея полезни вещества постъпват в организма в пълния си състав. При термична обработка част от витамините и минералите се губи.
Начини за правете на домашна извара:
- За да получите пресен продукт, кипнете половин литър прясно мляко. Махнете го от огъня, добавете към него две чаши кисело мляко и разбъркайте. Излейте сместа в цедка и когато се прецеди цялата, изварата е готова за употреба.
- За приготвянето на домашна извара се кваси краве мляко (оставя се за 12-20 часа на стайна температура). За по-бързо квасене може да добавите в буркана с прясното мляко кисело или сметана. След това сложете съда на водна баня. Не трябва да кипва. Веднага след като изварата се отдели от течността (изплува отгоре), сложете масата в цедка.
Може да подсладите изварата малко с мед или фруктоза, да добавите пюрирани пресни плодове, стафиди, сушени сини сливи, парченца банан и други.
Леко подсолена и подправена със зеленина, извара може да мажете върху филии или да добавяте към салати.
Как да изберете извара?
Когато си взимате извара от магазина, обръщайте внимание на срока и.
- Изварата трябва да е прясна. При използването на просрочен срок на изварата рискувате да получите сериозно натравяне.
- Срокът на годност не трябва да е повече от 5-7 дни. Представете си колко химия трябва да има в един млечен продукт (който е бързо развалящ се), за да се съхранява месец или повече!
- Ако обичате извара с добавки, купувайте с такива, към които не сте алергични.
Може да разнообразите менюто си с извара и сами, като добавите натурални съставки: домашно сладко, горски плодове, сухи плодове и други.
С какво се съчетава изварата?
Изварата може смело да съчетаете със сладки плодове и със "солени“. Към прясната извара подхожда да добавите:
- Всякакви горски и други плодове;
- Зеленчуци (краставици, домати, български пипер);
- Хляб (може и препечен);
- Мед и сухи плодове;
- Сметана и кисело мляко.
За нормалното абсорбиране на полезните вещества в изварата пречат алкохолните напитки, кафето, шоколадът, захарта в големи количества!