Полезните качества на изварата

Изварата е един от най-ценните и вкусни кисело-млечни продукти. Тя събира свойствата на натуралното мляко и млечните бактерии в себе си. Може да се яде от хора от всяка възраст, което свидетелства за наситеността на полезните вещества и липсата на противопоказания в нея. Днес за човека се предлагат няколко типа от това лакомство по принцип на масленост и вид на млечната суровина. По състав те се различават малко, благодарение на което всеки човек може да избира, ориентирайки се спрямо собствения си вкус и състоянието на здравето си.

Полза и вреда на изварата за човешкия организъм

Полза

Много от лечебните диети включват извара. Употребата и съответства на принципите на здравословното хранене. Продуктът се усвоява добре, помага да се предотвратят редица заболявания.

Полезните свойства на млечния продукт извара:

  • В изварата се съдържат най-важните аминокиселини метионин и триптофан, които са необходими за нормалната работа на храносмилателната и нервната системи. Тези вещества не се произвеждат от организма ни. Затова е необходимо да си ги набавяме отвън.Изварата съдържа аминокиселини, полезна е за зъбите и детския имунитет
  • Изварата е белтъчинен продукт. При това белтъците в нея се усвояват бързо и лесно, като отнемат на организма много малко енергия. Продуктите от извара се препоръчват за бременните жени, спортистите, децата и възрастните хора.
  • Калцият и фосфорът в състава на изварата помагат да се запази здравината на зъбите, костите, сърдечния мускул. А също поддържат и нормалното количество хемоглобин в кръвта.
  • Витамин А, който присъства в съдържанието на изварата, е необходим за доброто зрение, красивата кожа и коси.
  • Благодарение на витамин Д изварата е добре да се включи в менюто в периода на активния растеж на детския организъм. Продуктът е необходим също и в старческа възраст за поддържане на опорно-двигателния апарат.
  • Витамините от група В участват в обмена на белтъците и въглехидратите, като помагат на организма да функционира нормално. Пълноценният метаболизъм осигурява защита от много болести.
  • Изварата помага да се предотврати появата на алергия, способства понижаването на умората, повишаването на имунитета.
  • Фосфолипидите лецитин и кефалин влизат в структурата на клетъчните мембрани и микрорецепторите, които осигуряват предаването на нервните импулси. Тези вещества се съдържат в изварата със средна и висока масленост.
  • Мазнините са резервен източник на енергия. А ниското съдържание на въглехидрати в изварата позволяват да я включим в списъка на диетичните хранителни продукти.

Любителите на сладката извара е най-добре вместо захар да добавят лъжичка мед. Ястието ще стане двойно по-полезно (благодарение на златистия нектар). Все пак медът е източник на антиоксиданти, кладенец на витамини и минерали. Лакомството няма да навреди и ако го използвате нощем, тъй като съставките му се усвояват бързо.

Маската от извара и мед избелва кожата и я подхранваИзварата може да се използва и външно. Маската от мед и извара избелва кожата, повишава нейната еластичност, разтегливост, гладкост.

Привържениците на диети най-често купуват обезмаслена извара. Тя съдържа същите витамини, микро- и макроелементи. Заради ниската и калоричност може да изядете повече извара, без да навредите на фигурата си. Но за усвояването на много от веществата мазнините са необходими. Калцият се усвоява по-трудно без мазнини. Затова не бива да се отказвате изцяло от тях.

Изварата е балансиран и лесно усвояващ се продукт. При регулярна употреба на извара организмът се насища с минерални и витаминни елементи, повишава се тонусът, ускоряват се биохимичните реакции, укрепва се костната система, имунитетът.

Вреда на изварата

Натуралният продукт от качествена млечна суровина е изключително полезен. Дори и за хората с непоносимост към лактоза той не е опасен. Вреда за здравето може да нанесе само развалената или некачествената извара.

Противопоказания на изварата

Общата препоръка за всички хора е да не злоупотребяват с приема и. Лекарите съветват да се яде не повече от 200 гр. извара на ден.

Противопоказания и ограничения:

  • Камъни в бъбреците;
  • Атеросклероза и тежко бъбречно увреждане (белтъчинните продукти се усвояват лошо);
  • Гастрит (заради повишената киселинност изварата може да се яде, но внимателно);
  • Извара с мед не бива да се яде от хора, които имат алергия към пчелни продукти;
  • С повишено внимание мед трябва да добавят към изварата диабетиците и хората със затлъстяване.

Обезмаслената извара може да се използва, но внимателно, при заболявания на стомашно-чревния тракт. Имайте предвид, че изварата се подслажда леко при произвеждането и. Затова не злоупотребявайте с нея при безсолна диета.

Състав на изварата

Хранителната ценност на 100 гр. извара е:

  • Изварата съдържа много протеини и мазнини, витамини и минерали, полезни за здраветоКалоричност – 155 ккал.
  • Белтъчини – 17 гр.
  • Мазнини – 9 гр.
  • Въглехидрати – 2 гр.

Витаминно-минерален състав в 100 гр. извара:

  • Витамин А – 0.08 мг.
  • Витамин РР – 0.4 мг.
  • Витамин В1 – 0.04 мг.
  • Витамин В2 – 0.3 мг.
  • Аскорбинова киселина – 0.5 мг.
  • Калций – 164 мг.
  • Магнезий – 23 мг.
  • Натрий – 40 мг.
  • Фосфор – 220 мг.
  • Калий – 110 мг.
  • Желязо – 0.4 мг.

Как се съхранява извара?

В хладилник при строго съблюдаване на срока за годност. В изварата се развива много бързо Ешерихия коли. Затова в никакъв случай не използвайте продукта, ако срокът му е изтекъл! Най-добре изяжте изварата веднага, свежа. А ако Ви остане, си направете десерт (запеканка, сиренки и други).

Как се прави извара?

Най-добре е изварата да се използва прясна. Съдържащите се в нея полезни вещества постъпват в организма в пълния си състав. При термична обработка част от витамините и минералите се губи.

Начини за правете на домашна извара:

  1. За да получите пресен продукт, кипнете половин литър прясно мляко. Махнете го от огъня, добавете към него две чаши кисело мляко и разбъркайте. Излейте сместа в цедка и когато се прецеди цялата, изварата е готова за употреба.
  2. За приготвянето на домашна извара се кваси краве мляко (оставя се за 12-20 часа на стайна температура). За по-бързо квасене може да добавите в буркана с прясното мляко кисело или сметана. След това сложете съда на водна баня. Не трябва да кипва. Веднага след като изварата се отдели от течността (изплува отгоре), сложете масата в цедка.

Може да подсладите изварата малко с мед или фруктоза, да добавите пюрирани пресни плодове, стафиди, сушени сини сливи, парченца банан и други.

Леко подсолена и подправена със зеленина, извара може да мажете върху филии или да добавяте към салати.

Как да изберете извара?

Изварата е с кратък срок на годност и е отровна, ако е развалена

Когато си взимате извара от магазина, обръщайте внимание на срока и.

  • Изварата трябва да е прясна. При използването на просрочен срок на изварата рискувате да получите сериозно натравяне.
  • Срокът на годност не трябва да е повече от 5-7 дни. Представете си колко химия трябва да има в един млечен продукт (който е бързо развалящ се), за да се съхранява месец или повече!
  • Ако обичате извара с добавки, купувайте с такива, към които не сте алергични.

Може да разнообразите менюто си с извара и сами, като добавите натурални съставки: домашно сладко, горски плодове, сухи плодове и други.

С какво се съчетава изварата?

Изварата може смело да съчетаете със сладки плодове и със "солени“. Към прясната извара подхожда да добавите:

  • Всякакви горски и други плодове;
  • Зеленчуци (краставици, домати, български пипер);
  • Хляб (може и препечен);
  • Мед и сухи плодове;
  • Сметана и кисело мляко.

За нормалното абсорбиране на полезните вещества в изварата пречат алкохолните напитки, кафето, шоколадът, захарта в големи количества!