Приятните въздействия на кориандъра
Кориандър е една от малкото растения-подправки, на които в кулинарията се използват всички части заради високото съдържание на полезни елементи. Растението е толкова непридирчиво, че може се отглежда даже и във високопланинските райони на Югоизточна Азия, в Перу и Мексико.
Кориандър в кулинарията
Плодовете са най-ценни. А листата му са познати като "магданоз“. Всички части на кориандъра в свеж вид имат много остър мирис. Когато растението е изсушено, от него се носи приятен анасонов аромат.
Пресните семена на кориандъра не се използват в кулинарията, защото имат неприятен мирис, но сушените – те се използват много, основно за ароматизиране на ястия. Свежият магданоз отлично подхожда за салати и супи, като подправка се добавя и при приготвянето на рибни и месни блюда, които придобиват силен аромат и ярко-изразен вкус. Подправката се използва за горещи ястия преди да бъдат сервирани. Преди да се използват семената на кориандъра се сушат и смилат на прах, а понякога се използват и цели, защото смляната подправка бързо изветрява и губи аромата си. В хранителната промишленост кориандърът се използва за приготвянето на колбаси и сирена. В страните от Югоизточна Азия често използват корените на кориандъра при приготвянето на храната – те имат по-малко изразен аромат и вкус, отколкото листата. Сушат ги, мелят ги и ги добавят като подправка в сосове за месо и риба.
Кориандърът може да се използва през цялата година като добавка към ястията: първите листенца се добавят в салати, оризови гарнитури, зеленчукови супи и рагу. Цяло лято растението се събира и суши, за да се използва през зимата. В кавказката, индийската и мексиканската кулинария е невъзможно да си представим гулашите, рибните ястия и сосове без кориандър. Неповторим аромат придават зърната на кориандъра за печивата, а листата на магданоза се използват в зеленчуковите салати, ястията от зеле, фасул, леща и грах. Вкусът и ароматът на зеленчуковите пюрета от тиква, морков и цвекло се подобряват значително с добавянето на кориандър. А в съчетание със семена на кимион се използват за мариноване на гъби и за квасене на зеле.
Защо кориандър е толкова полезен?
Растението вирее най-добре на сухи и светли места. Когато температурата на въздуха се стабилизира, а сезонът на сланата отмине, семената се сеят направо в земята. Кориандърът като подправка и цяр се използва от стотици години. Полезните му свойства и страничните му ефекти са били познати още на древните египтяни: писания за кориандър има в папирусите, а семена са били открити в гробницата на един от фараоните. Богатите на мастни и етерични масла семена съдържат рекордно количество витамини А и С, дъбилни и азотни вещества, захар, нишесте и много други.
В листата на растението кориандър има много каротин, рутин и витамини В1 и В2.
Как да използваме кориандър, за да сме здрави?
Кориандърът може да помогне в много случаи и да облекчи състоянието на човек при най-различни заболявания.
Кориандър при отоци
- Линоловата киселина и цинеолът, които се съдържат в етеричното масло от кориандър, намаляват отоците при изкълчване и артрити, като в допълнение оказват и противовъзпалително въздействие.
- Диуретичните свойства на кориандър намаляват успешно отоците, съпътстващи възпалителните заболявания на бъбреците, пикочния и жлъчния мехур. Кориандър облекчава състоянието при цистит и болезнено уриниране, подпомага извеждането на камъните.
Кориандър и холестерол
Стеариновата, олеиновата, линоловата и палмитиновата киселини възпрепятстват наслагването на холестерол по вътрешните стени на артериите и са ефективни за профилактика на атеросклероза.
Кориандър при болести на храносмилателните органи
- При диария кориандърът подобрява храносмилането и функционирането на черния дроб
- При диария с гъбичен или микробен произход, полезните елементи в кориандъра оказват антибактериално действие
- Кориандърът е допълнително средство за лечение на остър хепатит, ускорява работата на черния дроб при застой
- Бори се с неприятния дъх от устата и стоматит – кориандърът е прекрасен антисептик.
Във фармацевтичната промишленост от екстракта от кориандър правят препарати, които подобряват храносмилането и са ефективни при гастрити и язви в храносмилателните органи. Правят и лекарства с антисептично, холеретично и болкоуспокояващо свойство.
Кориандър при дефицит на желязо, анемия
Хубаво е да се консумират ястия с кориандър, защото той съдържа много желязо в състава си.
Кориандър при гинекологични заболявания
Кориандърът провокира правилното функциониране на половите жлези. При това помага при симптоми на предменструален синдром и нормализира менструалния цикъл.
Кориандър за здрави очи
Със стареенето на очните тъкани в кориандъра се борят витамините А и Ц, антиоксидантите и фосфорът. Тези вещества защитават очите от стрес.
Кориандър при кожни болести
Кориандърът притежава противогъбички, дезинфекциращи и антиоксидантни свойства, които помагат срещу екземи и микози.
Кориандър срещу захарен диабет
Кориандърът стимулира произвеждането на инсулин от клетките на панкреаса.
Кориандър за нервната система
- При допълнителен прием на кориандър се намалява проявата на тревожност и депресия, тъй като тази подправка притежава седативни свойства
- Оптимизмът, творческите наклонности и въображението се стимулират перфектно с етерично масло от кориандър.
При ежедневната употреба на кориандър в блюдата се повишават оптимизмът и жизнените сили на човека.
Кориандър при проблеми с дихателната система
От кориандър, кимион и зърна от мента и чесън се прави отвара за втечняване на секретите и прочистване на гърлото.
Кориандър за детоксикация
При прием на кориандър организмът се пречиства от отровите и шлаките, може да се използва в програми за пречистване на организма.
Рецепти с кориандър за крепко здраве
Отвари, сок, масло от кориандър
- Отварите от кориандър са ефективни при бронхит и белодробни възпаления като отхрачващо средство
- Пресният сок от кориандър при алергични прояви се приема вътрешно три пъти на ден по 1 ч.л. Сърбящата и възпалена кожа се маже
- Маслото от кориандър е ефективно при болки с ревматоиден характер
- При депресии половин чаша от плодовете на кориандър се оставят да престоят в 1 л. червено вино и се пие преди ядене по 100 мл.
- Кориандър, кимион и копър се приемат заедно за по-добро протичане на храносмилателните процеси, тъй като притежават сходни свойства
- Зърната на кориандъра се дъвчат при лош дъх
- За подобряване на апетита се пие чай от кориандър преди или след хранене. При това този чай помага срещу отоци
- При метеоризъм, гадене, разстройства и лошо функциониране на стомаха се приема тинктура от кориандър и кардамон.
Добавянето на кориандър в силните алкохолни напитки намалява зашеметяващото действие на питието. Добавен в напитките и ястията, кориандърът охлажда организма по време на горещините и болестите.
Противопоказания и странични ефекти
Кориандърът е съвсем безопасен за използване като подправка. Но с лечебни цели в големи дози етеричните масла от това растение могат да предизвикат:
- Алергични реакции, дразнене и дерматит при контакт с кожата
- Фотосенсибилизация – повишена чувствителност към УВ-лъчите
- Промяна в нивата на глюкозата в кръвта, което е важно за диабетиците.
И така, след като вече знаете за полезните свойства на кориандъра, използвайте тази подправка правилно, без да допускате предозиране. Така превъзходните резултати за здравето и ароматните блюда са Ви гарантирани!
Оставете коментар