Да ни е сладко на Коледа с коледни сладкиши
Ако искате да приготвите десерт за Коледа, то това е Вашата статия. Тук ще намерите няколко интересни рецепти, с които ще можете да приготвите ярки и вкусни десерти за коледните празници. Освен оригинални, те са и с тематично оформление. Направете вкусен и красив десерт за коледната вечер и всички новогодишни празници с нашите рецепти и впечатлете близките си!
Трюфели – домашни бонбони за чай
Възхитителни бонбони са шоколадовите домашни трюфели. Правят се лесно и са с достъпни за всяка домакиня съставки.
Тези саморъчно направени бонбони може да приготвите както за празник, така и за всеки друг ден, когато Ви се прииска да почерпите близките вкъщи с нещо вкусно.
С тази рецепта ще получите 10 порции, а времето за приготвяне на трюфелите е 30 минути.
Съставки:
- 75 гр краве масло
- 6 с.л. какао
- 7 с.л. захар
- 75 мл вода
- 400 гр сухо мляко.
Начин на приготвяне:
Към водата добавете захарта и поставете съда на котлона. Нека покипи добре 3 минути, след което премахнете разтвора от огъня. Към него добавете маслото, какаото и разбъркайте добре. Остана да добавите сухото мляко и да разбъркате много добре сместа. Покрийте съда със сместа с кухненско фолио и го оставете в хладилника за 30 минути. Извадете сместа и с ръце направете бонбони. Формата може да бъде по Ваше желание. Накрая поръсете всеки бонбон с какао. Тези бонбони се правят лесно и са много вкусни.
Вълшебен коледен козунак Панетоне
Възхитителен вкус и с много тържествен вид. Нежна мекота и аромати. Получават се 12 порции и се приготвя за 180 минути.
Съставки:
- 2 яйца
- 3 жълтъка
- 200 гр затоплено до 37 градуса мляко
- 150 гр захар
- 150 гр ванилова захар
- 11 гр (1 пакетче) бързодействаща мая
- 125 гр краве масло на стайна температура
- 700 гр пресято брашно
- Щипка сол
- 300 гр сухи плодове (бели и черни стафиди, сушени боровинки) – накиснете ги на предния ден в силен чай и ароматен алкохол
- 100 гр едро смлени ядки (бадеми и лешници, като предварително трябва да се изсушат във фурна за 10 минути на 140 градуса).
Начин на приготвяне:
Накиснете маята в млякото и ги оставете настрани. Яйцата, жълтъците, захарта и солта разбийте до пяна с миксер. Превключете на ниска степен и на тънка струйка излейте млякото с маята. След това месете тестото 5 минути, а после добавете на части мекото масло и продължете да месите до еднородна смес и гладкост без да има блясък от маслото по тестото (още около 5-7 минути). Нежно преместете тестото в намаслена купа, покрийте с намокрена с гореща вода кърпа и поставете съда на топло място за един час.
Може да загреете фурната до 50 градуса, да я изключите и да сложите съда там, като вратата на фурната трябва да оставите открехната.
Подсушете добре предварително накиснатите сушени плодове и ги смесете с ядките и две лъжици брашно.
Тестото поставете върху леко набрашнена повърхност, разтеглете го с ръце и изсипете 1/3 от плънката върху него. Съберете краищата на тестото (все едно искате да скриете плънката) и отново го разтеглете. Изсипете още 1/3 от сместа от ядки и сухи плодове и повторете процедурата. По този начин внимателно смесете цялата плънка с тестото.
Обърнете тестото още един-два пъти, за да може плънката да се разпредели равномерно. След това го разделете на две части.
Двете части на козунака намажете с масло и нежно обсипете с брашно, като премахнете излишното брашно. Поставете тестото във форма за печене, покрийте го с кърпа и го оставете да престои и да се надигне за около 40-50 минути.
След това поставете тестото в нагрята на 180 градуса фурна за 45-60 минути. След 10 минути след като сте го оставили във фурната сложете отгоре алуминиево фолио или може да използвате пергамент, за да не загори козунакът и да се изпече равномерно. След 45 минути проверете дали е готово, като забодете надълбоко клечка за зъби. Ако след като я извадите от козунака и тя е суха, значи той е готов.
Оставете леко да изстине и вече може да го ядете с наслада без угризения на съвестта!
Коледен щолен с извара
Сега ще Ви помогнем да изпечете щолен с извара без мая, който е много популярен в Германия и по вкус и аромат не отстъпва по нищо на този, в който има мая, а се прави много по-лесно. Порциите са 12, а времето за приготвянето му е 105 минути.
Съставки:
- 350 гр стафиди
- 60 мл ром или коняк
- 200 + 75 гр краве масло
- 500 гр брашно
- 1 бакпулвер
- 150 гр захар
- 2 с.л. ванилова захар
- 2 яйца
- 250 гр извара
- 250 гр млени бадеми
- 200 гр захаросани плодове
- Бадемов аромат
- Щипка сол
- 1 ч.л. подправки (карамфил, джинджифил, кардамон, индийско орехче, канела)
- Кора от 1 портокал
- Пудра захар.
Как се приготвя?
Стафидите се накисват в рома/коняка. Тестото се смесва с всички съставки, освен захаросаните плодове, стафидите, 75 гр масло и пудрата захар. В тестото се слагат стафидите и захаросаните плодове и се оформят щолени. Фурната се загрява предварително 220 градуса. При поставянето на сместа във фурната, градусите се намаляват до 140. Когато стане готов се полива с разтопено масло и пудра захар.
Бързи сладки за Коледа и Нова година Флорентинки
Купувате сладки от магазина? Направете си ги сами! Полезно, вкусно, витаминно, бързо! Ще имате 12 порции сладки за 20 минути.
Съставки:
- 150 гр сухи и захаросани плодове
- 100 гр бадеми
- 50 гр други ядки – по вкус
- ½ чаша брашно
- 50 гр краве масло
- 1/3 чаша захар
- 2 с.л. разтопен мед или кленов/царевичен/кайсиев, от шипки или от манго сироп
- ¼ чаша сметана
- 100 гр черен. бял шоколад за украсата.
Как се приготвя?
И така, започваме. Цялата работа е 20 минути. Получават се около 30-40 сладки. Зависи колко големи ще ги правите.
Фурната да е на 180 градуса. Ще Ви трябва една голяма тава, покрита с хартия за печене. Не се маже!
Нарежете сухите плодове на кубчета. Смесете ги с ядките и брашното. В тенджера сложете маслото, меда/сиропа, захарта и сметаната, нагрейте като ги разбърквате, докато маслото и захарта не се разтопят и не видите мехурчета от кипене.
Махнете от огъня и веднага излейте тази смес в сместа със сухите плодове, като бъркате с дървена лъжица.
С чаена лъжичка взимайте от сместа и си помагайте с още една чаена лъжичка, за да слагате все още неизпечените сладки в тавата, като оставяте разстояние между тях около 1.5-2 см.
Печете 7-10 минути до златист цвят, извадете сладките и заедно с хартията за печене ги преместете на решетка, за да изстинат.