Нещо повече за неустоимите бисквитки...
Всеки любител на сладкото безспорно ще признае, че бисквитките са едно неустоимо изкушение, с което може да спасиш настроението си и да подариш усмивка на близък човек.
Бисквитите са така обичани, защото предлагат невъобразимо разнообразие от вкусове, което може да отговори на желанията на всеки. Плодови, здравословни, шоколадови или дори нагарчащо сладки – независимо какъв вкус предпочитате, бисквитките си извоюват приза "любимо лакомство в ежедневието ни".
История на бисквитите
Някога, докато похапвате кръглото изкушение пред компютъра или у дома на дивана, замисляли ли сте се откъде тръгва историята на бисквитата?
Първоначално сладкото изкушение набира популярност сред моряците, благодарение на енергийната си хранителна стойност и факта, че не заема много място. При продължителни пътувания обаче се появил проблемът със съхранението, който се решил чрез двойно изпичане – първо на фурна, а след това леко изсушаване на огън.
През годините се появили много разновидности на бисквитката. Различните народи създали свои интерпретации на малките и вкусни кръгчета. За гърците било много типично да подправят бисквитата със сушени плодове, персийците добавяли подправки, китайците използвали брашно от сусам, а египтяните – такова от просо. За да се стигне до познатия за съвременния човек вкус – бисквити с масло, захар, шоколад, сметана и плодове.
Ммм... дояжда ми се само при мисълта!
Нещо повече за бисквитите
Ако искате да съхранявате домашно приготвени бисквити за по-дълъг период, използвайте херметически затворени буркани.
Ако бисквитите, които сте съхранявали в буркан, са омекнали, можете да ги запечете отново във фурната за няколко минутки, колкото да върнат неустоимата си хрупкавост.
Ако пък предпочитате меки бисквити, в буркана за съхранение сложете едно парче ябълка.
Печените бисквити може да съхранявате във фризер за около 3-4 седмици. Когато ги извадите от него обаче, оставете ги да престоят на стайна температура преди консумация.
Добра идея е да съхранявате във фризер по няколко бисквити от всяка партида, която изпичате. По този начин, когато Ви дойдат гости ще имате разнообразие от вкусове, което да предложите.
За най-добри резултати при приготвяне на бисквити трябва много добре да се постараете при разбиването на маслото със захарта. Разбийте до получаване на хубава и пухкава смес.
Съвети за приготвяне на бисквити
Сигурни сме, че сте попадали на многобройни рецепти за приготвяне на бисквити с различни вкусове. Всеки обаче има собствени предпочитания що се отнася до желана текстура, твърдост и вкус. Ето защо ще Ви дадем основните насоки, с които да постигнете своя любим вкус и да се насладите на апетитните сладки изкушения максимално.
Ако обичате пухкави бисквити:
- Заменете маслото с маргарин.
- Вместо сода бикарбонат, използвайте бакпулвер.
- Преди да печете оставете тестото за малко в хладилника.
Ако обичате меки бисквити:
- Заменете бялата кристална захар с мед или кафява захар.
- Използвайте само жълтъка на яйцето.
- Прекратете печенето малко по-рано от зададеното в рецептата време.
Ако обичате гладки бисквити:
- Винаги използвайте масло.
- Прибавете повече захар от количеството, зададено в рецептата.
- Печете тестото, когато то е на стайна температура.
Ако обичате хрупкави бисквити:
- Всеки път е важно брашното да бъде пресято.
- Винаги използвайте масло и кристална захар.
- Изпичайте бисквитите за малко повече време от препоръчаното в рецептата.
Споделете ни любимата си рецепта за бисквити! Обещаваме да я пробваме и да публикуваме резултата.