Ядки от кайсия – за какво са полезни

Кайсиите са много вкусни и ползени летни плодовеКайсиевите ядки са преодолели много дълъг път, преди да се озоват на нашата трапеза. Кайсията, както и много други плодове, са дошли от Древен Китай. Първо на просторите на Европа те се озовали в Армения преди повече от 2000 години. Това е и причината този плод да има още едно наименование – "арменска ябълка". Кайсията е много вкусен и полезен плод и е любим на много деца и възрастни. Но малко хора знаят, че кайсиевите костилки са изключително полезни.

Химичен състав на кайсиевите ядки:

Костилките от кайсии са целители на човешките клетки. Всичко е благодарение на това, че ядката съдържа редкия витамин B17, в който влиза цианидно вещество. При попадането на цианид в организма раковите клетки или загиват, или се лекуват. В 100 грама кайсиеви ядки се съдържат 25 грама белтък, 47 грама мазнини и 4 грама въглехидрати.

Калоричност на костилките от кайсии

Много диетолози забраняват на пациентите си да използват за ядене ядките от кайсии заради високите нива на калоричност на този продукт. Колкото и да е странно, в този случай те са прави. В 100 гр ядки от този плод има повече от 450 ккал.

Ползата от кайсиевите ядки:

Ядките от кайсия помагат при сърдечно-съдови болести и бронхитВсички с нетърпение чакаме лятото, чакаме кайсиите. Но много хора ядат кайсията, а изхвърлят костилката, без да знаят че тя е полезна. Освен изцеление на раковите клетки, ядрото на плода е най-ефективното средство срещу бронхит, коклюш и нефрит.

Полезни са костилките и с това, че помагат човешкият организъм да се бори с различни паразити, включително и с глисти. В този случай ядрото трябва да се яде сурово.

Също така кайсиевите "семки" се използват от хора с проблеми в сърдечно-съдовата система. Ядрото може да се ползва както сурово, така и сушено или печено, но не повече от 20 грама наведнъж.

Тези костилки са любимо лакомство за децата, които искат да наддадат няколко килограма. Все пак в тях има много растителни масла, които се усвояват добре от човешкия организъм. Освен това много спортисти също използват костилките, тъй като те съдържат огромно количество енергия.

Ядките от кайсии много често се използват в медицината. Още в Древен Китай целителите са използвали маслото на кайсиевите ядра за лечение на заболявания на кожата и ставите. Процедурата на добив на маслото била много тежка, затова тези процедури били достъпни само за членовете на императорското семейство и техните приближени.

Маслото от кайсиеви ядки е много полезни за масажиАко погледнем към сегашната реалност, такова масло днес е достъпно за всеки, тъй като с помощта на новите технологии процесът на добиването им се е опростил значително.

В медицината маслото от кайсиеви ядки също се използва за масажи, тъй като попива много добре в човешката кожа. Освен това се добавя в шампоани, които помагат в борбата с пърхота. В много козметични фирми маслото се използва като добавка за натурални кремове и маски.

Кайсиевите ядки се използват широко в кулинарията. Маслото се използва в глазури, сладолед, кисело мляко, кремове и други млечни продукти.

Ядки от кайсии – полезни свойства, начин на използване, противопоказания, как да изберем?

В днешни дни за по-рационалното използване на полезните качества на кайсиите са отделени сортове с по-големи костилки, по-висок процент на мазнини (до 70%), големи и сладки. Костилките на тези кайсии се използват вместо бадеми.

Полезни свойства на кайсиевите ядки:

Хранителната ценност на кайсиевите ядра е съставена от белтъци (25%), въглехидрати (2.9%), хранителни влакна, а също така има и триглицериди, стеарини и природен восък. Основно се съдържат мазнини (46-48%), в които ненаситените мастни киселини са 39,9%, а наситените – 2.9%. присъстват и минералните съединения фосфор, калий, желязо, магнезий, калций.

В състава им има много от витамин Б17, който убива раковите клетки, без да оказва негативно въздействие на здравата тъкан. Отбелязва се и присъствие на отровните съединения циановодородна киселина и амигдалин, които в малки количества повишават устойчивостта на организма при облъчване.

Как влияят на организма костилките на кайсиите?

Ядките от кайсии иат противовъзпалителни свойства и помагат при проблеми със ставитеКайсиевите ядки се употребяват сушени, печени и сурови. Във всеки свой вид те носят полза за хората с проблеми в сърдечно-съдовата и пикочно-половата система. При последните изследвания на въздействието им върху човешкия организъм са станали сензационни открития в медицината. Отчетено е уникално действие върху злокачествените образувания, при това не само спиране на развитието, а пълно унищожаване на рака, което е равнозначно на медикаментозното лечение с химиотерапия.

Сурови ядките притежават заздравяващо рани, бактерицидно, противовъзпалително, противоглистно и спиращо кашлицата действие. Благодарение на високата си биологична ценност, при умерено и регулярно употребяване, костилките помагат за подмладяване, положително се отразяват върху състоянието на дермата и косите. В кайсиевото масло се съхраняват всички полезни компоненти на натуралната ядка, то има ярко изразени антиоксидантни свойства.

Как правилно да изберем кайсии?

За да имаме качествени ядки, е най-добре да избираме кайсии с големи костилки. В магазините се продават ядки, пречистени от кожицата и вече готови за използване. Суровите ядки много приличат по вид и вкус на бадеми.

Как да съхраняваме кайсиевите ядки?

Изчистените ядки се съхраняват при компактна температура 6 месеца. Ако са с кожицата – 1 година. Помещението, където ще се съхраняват, трябва да бъде сухо и проветриво.

С какво се съчетават ядките в кулинарията?

Ядрата на кайсиевите костилки се използват като равноценна алтернатива на бадемите. В кулинарията се използват като самостоятелен продукт. Могат да се употребяват за направата на печива, глазури, кисели млека, ликьори, сладоледи и други. На основата на ядките от кайсии се прави мляко, което много добре се съчетава с какао, ванилия и канела.

А ето я и рецептата:

Изпечените кайсиеви орехи се накисват, след което от тях се отделя обвивката. Смилят се с мед, пудра захар, сироп от йерусалимски артишок. Изцеждат се, добавя се вода, като количеството зависи от това колко мазно искаме да бъде.

С кайсиевите ядки можем да си направим вкусни и полезни ястияПолезно съчетание на ядките с други продукти

Правилното използване изисква умерена употреба – не повече от 7-10 броя. За да премахнем горчивината на ядките, можем да ги изпечем и да ги смесим с мед. Могат да се използват в диетичните и вегетарианските режими на хранене. За желаещите да отслабнат могат да послужат за полезно похапване, добавят се в салата със свежи зеленчуци, в гарнитури, в извара, кисело мляко.

Противопоказания

Кайсиевите ядра в голямо количество могат да бъдат опасни, предозировката причинява гадене и световъртеж.

Кайсиевите ядки в козметиката и медицината

Източната медицина от древни времена използва кайсиевите костилки за лечение на бронхит, астма, пневмония и възпаления на горните дихателни пътища. За отхрачване, при ларингит, нефрит се използват смлени ядки 3-4 пъти на ден по 1 ч. л. заедно с топъл чай или мляко. Отварите от ядките от кайсии на прах са ефективни за компреси при възпаления на ставите и дерматологични проблеми. Изцеляват и онкологични проблеми. При белодробни възпаления помага отварата от изчистените кайсиеви ядра, орехи и липов мед.

В козметиката е много популярно маслото от кайсии. То се включва като съставка за средства за подмладяване и почистване на лицето, способства дълбокото проникване на всички компоненти от козметичното средство, а освен това се използва активно и в масажните сеанси. Добавят го в кремове и шампоани. Млените ядки се използват за направата на ексфолианти. А кашата от сурови кайсиеви ядки укрепва ноктите. Маските за коса, които съдържат такова масло или прах, премахват пърхота и заздравяват корените.