Леки салати за топлото лято – освежаващи и интересни
В горещите летни дни салатите на масата ни са без конкуренция. Апетитни и освежаващи, те ни дават възможност да оставаме в добра форма и да се чувстваме прекрасно. Леките летни салати са добър избор за закуска. Красиво нарязаните зеленчуци за такава закуска може да се смесят или просто да се сложат в ястието, при това дребните продукти често остават цели. Салатите, които се предлагат за гарнитура, се готвят, като се набляга на вкуса на основния продукт. Към основните блюда от месо може да си направим салата, която стимулира апетита ни: като добавим ябълка, вишни, чесън, лук, зелена салата. Към рибните ястия ще подхожда салата от меки варени зеленчуци (моркови, картофи) с люта подправка, пипер, лимонов сок. Летните салати могат да включват и други продукти в най-необикновени съчетания. Наприме, при правенето на летни салати, които се сервират на закуска, може да се използват не само зеленчуци, но и птиче месо, картофи, макарони, зърнени храни. А салатите, които се поднасят като десерт, се правят от плодове и сосове, подправки и сладки кремове.
Екзотиката винаги е привличала истинските гурмани. Ако Вие сте един от тях, то тази статия е за Вас. Салатите са много популярни по цял свят, но как ги правят в далечните страни? Какви съставки използват? Това ни предстои да изясним, а хубавото е, че днес в магазините може да се намери всичко, което е нужно.
Салата от МАНГО
Леката салата с Манго ще повдигне настроението Ви и и ще Ви удиви със съчетание от вкусове…
Съставки:
- Манго – 1 бр
- Зелена салата – 1 бр
- Зелен лук – 1 бр
- За дресинга:
- Зехтин – 5 с.л.
- Балсамов оцет – 1 ч. л.
- Сусам – 2 с. л.
- Лимонов сок – 1 с. л.
- Сол на вкус
- Чили – по желание
Начин на приготвяне:
Салатата от Манго е лесна по състав, но загадъчна на вкус. Тази салата ще се хареса на девойките. Лека, лятна, прекрасно решение за закуска, обяд или вечеря.
Нарязваме мангото, като разрязваме плода на половина и премахваме костилката. За да не повредим меката част, трябва да изрежем кожицата с нож. След това нарязваме плода на лентички.
За тази салата е нужно неузряло манго, за да може да се нареже на ивици, без те да загубят формата си.
Лукът се измива. Ще са ни необходими само перата. Тях също ги нарязваме по дължина, като спагети. След това приготвяме маринатата. Смесваме зехтина, сока от лимон, сусама, балсамовия оцет, черния пипер и солта. Разбъркваме добре. Черният пипер може да се изключи, ако добавите чили. Прибавяме мангото и лука с маринатата и разбъркваме добре. Оставяме да престои 10-тина минути и приготвяме салатата за сервиране. За целта можем да накъсаме листа от зелена салата и да ги сложим като "възглавница" в чинията. Отгоре сипваме салатата и я сервираме.
Салата от ПЪПЕШ И КРАСТАВИЦИ
Съставки:
- 1 бр малък кръгъл пъпеш
- Краставица – 1 бр
- Зехтин – 3 с. л.
- Лимонов сок – 1 с. л.
- Сол – 1 щипка
- Свежи подправки
- Млян черен пипер на вкус
Приготвяне:
Това е едно много необикновено блюдо. Сигурни сме, че ще погали много приятно вкусовите Ви рецептори, ако сте любители на съчетанието на продукти и други аналогични кулинарни "извращения".
Как да наречем салатата от Пъпеш – сладка, плодова, как? Тя се подправя със сол, без захар и на вкус е като десерт. Понякога в това ястие може да се сложат домати, но основата все пак е от краставици и пъпеш. Тази салата е просто великолепна в горещите слънчеви дни, когато не ни се иска да ядем нищо тежко. Това е постна вегетарианска салата, за нея не се използват никакви животински продукти. Не се страхувайте, че ще Ви отнеме много време да я приготвите. Само краставицата се маринова един час. После вече за всички състави са необходими само 15 минути. А реално работата не е много.
Пъпешът се разрязва на шайби, ако е малък и кръгъл, а ако е по-голям, първо се разрязва на половина. Почистваме и режем краставицата на половин и махаме семките. Нарязаната на кубчета (или на каквито си искате парчета) краставица се посолява и се оставя да се отцеди течността за около час. Между другото, може няколко пъти да се разбърка. Накрая маринованата течност се излиза. Режем подправките на дребно. Правим сос Винегрет от лимонов сок и зехтин с подправките и мления чер пипер. Режем пъпеша. Смесваме маринованата краставица с пъпеша, заливаме със соса Винегрет, разбъркваме и оставяме всичко да се маринова за 15-тина минути, най-много половин час, но повече е нерационално. Можем да си досолим на вкус. И да се посипе със свежи листа естрагон. Може да се сервира в листа от салата айсберг.
Салата с ЯГОДИ, АВОКАДО, ГОРГОНЗОЛА И ПРОШУТО
Съставки:
- Прошуто – 150 гр
- Ягоди – 250 гр
- Рукола – 100 гр
- Горгонзола – 100 гр
- Авокадо – 1 бр
- Зехтин – 1 с.л.
- Кедрови ядки – 1 с.л.
Процес на приготвяне:
Това е идеалната салата в периода, когато можем да намерим узрели и сочни ягоди. В нея се съчетават различни продукти и това съчетание прави салатата и вкусна, и отличаваща се, и сочна, и много празнична. Това блюдо може да стане украшение на празничната маса, но е подходящо и за леко похапване или за вечеря. Сочните ягоди, пикантното пушено прошуто, съвършено земното авокадо, много острото на вкус сирене в съчетание със зехтина и балсамов оцет – всички заедно правят ароматно и вкусно ястие.
Измиваме ягодите, подсушаваме ги и ги режем на половинки. Авокадото също разрязваме наполовина, премахваме костилката и половинките ги режем на продълговати "пластини". Горгонзолата се реже на малки кубчета. Смесваме тези продукти, а тънко нарязаното прошуто се къса на парченца. След това го добавяме към ястието. Поливаме с балсамов оцет и зехтин и посипваме отгоре с изчистени кедрови ядки. Салатата не е нужно да се осолява, тъй като прошутото ще и придаде солен вкус. Блюдото се сервира самостоятелно на масата и се разбърква преди да го разпределим по чиниите. Тази салата ще бъде много вкусна за любителите на съчетаването на сладки, пикантни и пушени вкусове.