23 апр
0 Коментар(а)
3710 Преглед(а)
Новини
,
Здравословно хранене
,
Билки и растения
,
Храни и напитки
,
Здравословни проблеми и състояния
Чаят е една от любимите напитки на мнозина хора по целия свят: Тя ободрява, има редица полезни свойства и може да се консумира през целия ден както за по-добро здраве, така и за предпазване и лекуване на различни заболявания. Какви са интересните факти около тази любима напитка? Как е позната тя в различните краища на света и какво включва традиционното й приготвяне – може да прочетете по-долу.
20 интересни факти за чая и ползи от консумацията му:
- Освен топъл, чаят може да се консумира и студен през дългите горещи дни, като по този начин е изключително ободряващ. Студеният чай е познат на света още от 1877 година, от когато датира първата рецепта за чая, подходяща за летните дни. Рецептата е доста проста: пригответе чая и добавете няколко кубчета лед към него. Особено плодовият чай става изключително вкусен по този начин.
- Пакетчетата чай, както традиционно се опакова в днешно време сухият чай, съществуват от 1908 година. В началото пакетчетата се използвали единствено за да се раздават малки дози от сухи билки на клиентите, като с течение на времето това става традиционният вид при продажбата на чай.
- Четирите основни вида чай са: черен, зелен, бял и оолонг. Интересен факт е, че всички тези 4 вида чай се добиват от растението Camellia sinensis. Разликите във вкуса и вида идват от различния начин на обработка на листата на растението.
- Ройбос е друг вид доста известен чай, който се приготвя от листата на растение, традиционно отглеждано в Южна Африка.
- Сухият чай абсорбира изключително много други аромати и затова за правилното съхранение на чая трябва да използвате отделна кутия или буркан.
- Един от най-вкусните и ароматни плодови вкусове на чай се постига с използването на листа от малина като билка за чай.
- Хилядолетия наред чаят се използва като лекарство в различните народни култури.
- Едва в последните години чаят става ежедневна напитка и всъщност доста мощно средство за подобряване на здравето. В Индия традиционно се приготвя изключително ароматна напитка чай, към която се добавя мляко, мед, ванилия и подправки като джинджифил и кардамон.
- Чаят от джинджифил е традиционно приготвян от Източните народи, той е мoщно средство за справяне с настинки, грип, възпалено гърло, гадене и прилошаване.
- Чаената церемония, която издига напитката в култ, е доста сложен ритуал, изискващ редица формалности. По време на чаената церемония трябва да се поднасят задължително: чайник, пълен с прясно приготвена и гореща напитка, каничка с прясно мляко, чайник, пълен с кафе (да, кафето също присъства по време на чаената церемония), захарница, купичка със сметана, парченца лимон и, разбира се, различни и красиви чаши.
- Чаят Ърли Грей е също изключително известен вид чай, типичен за Англия.
- Всъщност традиционно приготвяните чайове по нашите географски ширини не са "истински" чайове, тъй като те съдържат билки, а не листа от растението Camellia sinensis. С времето обаче наименованието чай се затвърждава и при тези така любими и ароматни напитки. За тяхното приготвяне се използват листата, цветовете, корените, семената, стеблата, плодовете на най-различни растения. Българският планински чай се отличава с изключителен аромат и вкус и е характерен за различните географски региони в България.
- В предишните епохи чаят бил скъп и икономът го заключвал в специален килер.
- В Италия чай традиционно се приготвя от листата на различни видове маслинови дръвчета.
- Сухите билки, служещи за приготвянето на чай, могат да се съхраняват около 2 години, без те да губят своето качество.
- Чаят в пакетчета може да се съхранява около половин година, след това започва да губи част от аромата и вкуса си.
- Каркаде е типичен вид чай за Египет. Приготвя се от цветята хибискус и съдържа в себе си големи количества захар и витамин С.
- В Япония се приготвя нестандартен чай, който се състои от зелен чай и добавен към него сушен кафяв ориз.
- В Английските кралски дворове времето между 15 и 18 часа следобяд било посветено на чая. Причината не била, че времето до вечеря трябвало да се запълва. Към чая, разбира се, се поднасяли различни сладкиши и сладки.
- Пакетчетата чай върху очите освежават изключително много погледа. Черният чай е първенец в този трик за красота. За целта поставете върху клепачите студени пакетчета чай и задръжте за около 10 минути.
Топ 5 ползи от консумацията на чай:
- Редовната консумация на чай се бори с алергиите и настинките, прави дихателната система по-силна и освен това дава на организма редица микронутриенти като минерали и витамини.
- Подобрява имунната система. Редовната консумация на чай прави имунната система значително по-силна и устойчива.
- Подпомага отслабването. Консумацията на чай подпомага отслабването и отърваването от телесните мазнини. Чаят потиска апетита, потиска глада за сладко, предпазва от задържане на вода и подуване, подпомага значително храносмилането.
- Облекчава предменструалните болки. Чаят е отличен балансьор на хормоните, които бушуват преди менструацията при жените.
- Бори се с депресивните състояния. Редовната консумация на чай облекчава симптомите на депресия.